De voorste benadering van de heup, een nieuwe methode?
De voorste benadering van de heup, wat is dat precies? De voorste benadering is een methode om een heup prothese te plaatsen bij bijvoorbeeld een versleten heup..
De voorste benadering van de heup, wat is dat precies?
De voorste benadering is een methode om een heup prothese te plaatsen bij bijvoorbeeld een versleten heup. In Nederland is dit een opkomende techniek waarbij de patiënt over het algemeen sneller herstelt na de ingreep. Ook zijn er veel minder leefregels na de ingreep, je mag bijvoorbeeld bukken en op je zij slapen na de operatie. Dit komt door het feit dat er geen spieren worden losgemaakt tijdens de ingreep. Er wordt als het ware tussen de spieren door geopereerd.
Ik heb nog weinig van deze methode gehoord, is dit nieuw?
De voorste benadering wordt vaak een nieuwe methode genoemd. Dat komt omdat orthopedische chirurgen in Nederland over het algemeen 2 andere benaderingen gebruiken. In onze buurlanden zoals België en Frankrijk bestaat deze benadering al veel langer. De methode is voor het eerst in 1881 beschreven door een Duitse chirurg. Sinds 1950 wordt het in Franrijk veel gebruikt om de heup te vervangen en ook de Amerikanen hebben deze techniek vanaf 1996 opgepikt.
Is dit hetzelfde als de AMIS methode?
De voorste benadering heeft vele namen. Omdat het in Frankrijk voor heupvervanging ontwikkeld is, wordt het ook wel de Franse methode genoemd. Andere benamingen zijn de Direct Anterior Approach (DAA), Anterior Supine Intermuscular (ASI) en dus ook Anterior Minimally Invasive Surgery (AMIS).
Wat zijn de voordelen van deze manier van opereren?
De voordelen van de manier van opereren zijn vooral te merken in de eerst 6 tot 12 weken na de operatie. Het herstel van de patiënt, gemeten in pijn, het gebruik van krukken en wanneer men weer kan werken of sporten, gaat sneller dan bij andere technieken. Na deze periode is er geen verschil meer tussen de verschillende technieken. Ook mag men na de operatie meer. Zo ben je niet verplicht om 6 weken op je rug te slapen en mag je zelf bepalen hoelang en met hoeveel krukken je loopt. Ook kunnen de meeste mensen de dag na de operatie alweer naar huis.
Dat klinkt goed, maar er zijn ook vast nadelen…?
Een belangrijk nadeel is dat er een gevoelszenuw aan de voorkant van het bovenbeen geïrriteerd kan raken. Hierdoor is kan er een dove, gevoelloze plek aan de voorkant van het bovenbeen en om het litteken ontstaan. Dit komt bij 5 tot 15% van de patiënten voor en verdwijnt bij vrijwel iedereen binnen een jaar. Een 2e nadeel is dat niet elke heupprothese gebruikt kan worden. Grote rechte stelen voor het dijbeen zijn niet goed te plaatsen. Gelukkig is er genoeg keuze uit andere kwalitatief goede stelen die wel te plaatsen zijn via de voorste benadering.
Hoeveel orthopeden doen dit in Nederland?
In 2013 werd in 9,9% van de primaire heup vervangende operaties in Nederland de voorste benadering gebruikt. Dit is ten opzichte van 2012 ( 6%) een forse groei. De vraag naar deze manier van opereren neemt toe, vooral omdat patiënten er tevreden over zijn.
Waarom doen niet meer orthopeden deze ingreep?
De voorste benadering is een lastige methode om onder de knie te krijgen. Als orthopeden goede resultaten bij hun patiënten hebben met de manier die hen is aangeleerd, zijn ze minder geneigd over te stappen naar deze techniek. Over het algemeen heb je na 50-100 operaties de techniek onder de knie.
Waarom doet u het wel?
Ik ben vanaf 2008 met deze methode opgeleid. De zogenaamde learning curve heb ik dus tijdens mijn opleiding doorlopen. Ik heb de voordelen van deze techniek ten opzichte van de andere technieken goed kunnen vergelijken. Ook merkte ik dat veel mensen specifiek op zoek waren naar deze manier van opereren. Ik ben van mening dat deze methode de minste schade aanricht bij heupvervanging. Het gaat overigens niet om hoe groot of hoe klein het litteken is, maar wel hoe goed de functie en de tevredenheid van de patiënten is.
Bron: artikel Gooi- en Eemlander