GA TERUG
Verschillende benaderingen van heupgewricht

Toon submenu

Verschillende benaderingen van heupgewricht

Om bij het heupgewricht te komen, zijn er verschillende chirurgische benaderingen ontwikkeld. Bij Bergman Clinics worden twee heupbenaderingen gebruikt, de laterale benadering en de voorste benadering.

De laterale benadering (zijkant)

De laterale (van opzij) benadering is een van de meest gebruikte benaderingen in Nederland. Hier is dan ook veel ervaring in opgebouwd. De cliënt kan zowel in zijligging als in rugligging geopereerd worden. Deze benadering is bij iedereen toepasbaar.

Voordelen van deze benadering:

 • De orthopedisch chirurg heeft een goed en ruim zicht op het heupgewricht tijdens de ingreep;
 • De voorspelbaarheid van de prothese op lange termijn;
 • De kans op het uit de kom schieten van de kunstheup na de operatie is bij deze benadering erg klein.

Nadeel van deze benadering is dat er tijdelijk een deel van de spier die het been zijwaarts beweegt losgemaakt moet worden. Hierdoor duurt het herstel langer.

De voorste (anterieure) benadering

De voorste of anterieure benadering is een innovatieve benadering en wordt sinds 2006 in Nederland steeds meer toegepast. Bij deze benadering wordt de cliënt in rugligging geopereerd.

Voordelen van deze benadering:    

 • Minder spierschade: bij deze benadering hoeven er geen spieren losgemaakt te worden. Er wordt namelijk tussen de spieren door naar de heup geopereerd;
 • Minder pijn (en daardoor minder medicatie nodig);
 • Sneller naar huis na de ingreep;
 • Weinig leefregels na de operatie;
 • Minder kans op het uit de kom schieten van de kunstheup;
 • Minder kans op mank lopen na de ingreep.

Nadelen van deze benadering:

 • Er is een kleine kans op schade van een huidzenuw (Dit komt voor bij 10% van de mensen en is bij 99% na 1 jaar vanzelf hersteld).
 • Niet geschikt voor iedereen: deze benadering is niet geschikt voor te gespierde mensen, te dikke mensen of wanneer de vorm van de heup te afwijkend is.
 • Revisie van de steel kan lastig zijn
 • Voor de orthopeed: de voorste benadering is een lastige benadering om te leren als je er niet mee bent opgeleid. Veel orthopeden gebruiken de benadering die ze is aangeleerd en hebben daar goede resultaten mee. Er is voor de orthopeed dan ook geen noodzaak om te veranderen van benadering. 

Nadeel van deze methode is dat de lange termijn resultaten, in tegenstelling tot de laterale benadering, nog niet bekend zijn. Er is geen informatie bekend of een voorste benadering van het heupgewricht van invloed is op de overleving van de prothese. Wel weten we dat zowel het ontwerp van de heupprothese als de positionering van de prothese bepalend is voor de overleving van de prothese.

Aangezien er heupprothesen gebruikt worden, die bij andere benaderingen wel een lange follow-up hebben (> 5 jaar), wordt ervan uitgegaan dat dit geen verschil zal tonen. Wetenschappelijk bewezen is dit echter nog niet. In Nederland worden prothesen en benadering geregistreerd in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI). De komende tijd zullen publicaties verschijnen over de lange termijn resultaten van de voorste benadering.

Lees meer over de voorste benadering van het heupgewricht op de uitgebreide website van drs. Heinse Bouma.

Welke benadering is voor u geschikt?

Zodra duidelijk is dat u voor een heupoperatie in aanmerking komt, zal de orthopedisch chirurg uitgebreid met u bespreken welke benadering voor u het meest geschikt is. Voor alle duidelijkheid: met beide benaderingen worden goede resultaten behaald. 

Meer informatie over heupoperaties

Heeft u nog vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via tel.nr. 088 9000 500 of per mail: info@bergmanclinics.nl

 Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.