
Vroege opsporing van darmkanker: waarom een coloscopie zo belangrijk is
Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 Nederlanders de diagnose, en overlijden ruim 4.500 mensen eraan. Toch is de ziekte in een vroeg stadium goed te behandelen. Een vroege opsporing is cruciaal en een coloscopie is daarin de eerste stap.
Het gevaar van darmkanker schuilt in het feit dat het in eerste instantie vaak geen klachten veroorzaakt. Darmkanker begint meestal als een poliep, een goedaardige woekering van het darmslijmvlies. Lang niet alle poliepen worden uiteindelijk darmkanker, maar door poliepen te verwijderen, kan de kans op darmkanker aanzienlijk worden verkleind. Volgens Atija Lebbing-Kapidzic, Maag-, Darm- en Leverarts (MDL-arts) bij Bergman Clinics, is aandacht voor vroege opsporing van darmkanker een goede zaak. “Bij darmkanker in een vroeg stadium is de overleving na 5 jaar ongeveer 95 procent. In een laat stadium is dat slechts zo’n 12 procent”, zegt ze.
Bloed bij de ontlasting
Klachten die kunnen wijzen op darmkanker zijn onder andere bloed bij de ontlasting, een verandering in het ontlastingspatroon, onverklaarbaar gewichtsverlies en aanhoudende vermoeidheid. “Natuurlijk kan het voorkomen dat de ontlasting kortdurend anders is”, aldus Lebbing-Kapidzic. “Maar als die veranderingen langer aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.”
Een coloscopie is de meest effectieve manier om poliepen en darmkanker op te sporen. Bij dit onderzoek wordt met een flexibele slang de binnenkant van de dikke darm onderzocht. “Tijdens een coloscopie kunnen we poliepen opsporen en direct verwijderen”, vertelt dr. Lebbing-Kapidzic.
Uitgebreide voorlichting
Voor veel mensen roept het onderzoek vragen op. Bij Bergman Clinics krijgen cliënten uitgebreide voorlichting over de coloscopie, onder andere over de medicatie die gegeven wordt tijdens het onderzoek en over het laxeren. “De darmwand zelf kan niet voelen”, legt dr. Lebbing-Kapidzic uit. “Maar tijdens het onderzoek wordt CO2 ingeblazen om goed zicht te krijgen op het darmslijmvlies, en dat kan onaangenaam voelen.”
Cliënten kunnen kiezen voor een ‘roesje’ (een combinatie van pijnstilling en slaapmiddel), alleen pijnstilling, of helemaal geen medicatie. “In dat laatste geval betreft dit vaak mensen die het onderzoek al eerder hebben gehad en het goed te doen vonden. De meeste mensen ervaren het onderzoek niet als pijnlijk, hooguit als ongemakkelijk.”
Doorverwezen voor een coloscopie
Om darmkanker vroeg op te sporen, wordt in Nederland het bevolkingsonderzoek darmkanker uitgevoerd. Mensen tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een ontlastingstest thuisgestuurd. Hierbij wordt gekeken naar onzichtbare sporen bloed in de ontlasting, wat kan wijzen op poliepen of kanker. “De deelname aan het bevolkingsonderzoek is gelukkig hoog, zo’n 70 procent”, aldus dr. Lebbing-Kapidzic. “Maar we zien de laatste jaren wel een lichte daling. Het is belangrijk dat mensen begrijpen hoe waardevol dit onderzoek is.”
Wie een positieve uitslag krijgt bij het bevolkingsonderzoek, wordt doorverwezen voor een coloscopie. “Slechts een klein percentage van de mensen bij wie bloed in de ontlasting wordt gevonden, heeft daadwerkelijk darmkanker”, stelt dr. Lebbing-Kapidzic gerust. “Maar het is belangrijk om dit goed te laten onderzoeken.”
Zo comfortabel mogelijk
Bij Bergman Clinics kunnen cliënten snel terecht voor een coloscopie, bij spoed meestal al binnen een week. Daarnaast wordt een coloscopie volledig vergoed door de zorgverzekering.
Bergman Clinics hecht veel waarde aan een persoonlijke benadering. “We begrijpen dat een darmonderzoek spannend kan zijn,” besluit dr. Lebbing-Kapidzic. “Daarom nemen we de tijd om alles goed uit te leggen en de cliënt zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen. Bij ons krijgt iedereen de zorg en aandacht die hij of zij verdient.”
Bron & Copyright: De Telegraaf / MHX Branded Content