Assisteer mij
Assisteer mij

Ogen

SMILE, de nieuwe ooglaserbehandeling

Zachtaardig en pijnloos. Extreem nauwkeurig in slechts 30 seconden. Snel herstel.

LASIK-ooglaserbehandeling

Tekst a|A     Contrast +|--

Bergman Clinics lanceert Memira by Bergman Clinics als nieuw label voor Refractiechirurgie (ooglaseren & lensimplantaten)

Ga voor meer informatie of het maken van een afspraak naar Memira.nl

LASIK, ook bekend als FemtoLASIK, is een zeer geavanceerde ooglaserbehandeling. Met de Intralase Femtosecond-laser maakt de oogarts een flinterdun flapje in het hoornvlies. Vervolgens corrigeert de oogarts uw brilsterkte met de trefzekere Schwind Amaris 750S eximer-laser. Het flapje wordt teruggelegd. De behandeling is snel, niet oncomfortabel en u kunt snel weer goed zien.
Wavefront adjusted: standaard geïntegreerd

Tijdens de LASIK-ooglaserbehandeling spoort de computer kleine oneffenheden in het hoornvlies op en behandelt deze direct mee. Daarmee waarborgen we de kwaliteit van uw zicht, ook 's nachts (nachtzicht) en in fel licht (contrastzicht). Deze 'wavefront adjusted' en 'corneal wavefront'-technologie is standaard geïntegreerd in onze eximerlaser. Als extra optie bieden we ook de 'wavefront guided'-techniek aan. Voor 10% van de mensen is deze meer geschikt. Of dit voor u geldt, hoort u tijdens het vooronderzoek.

LASIK geschikt voor u?

Met LASIK kunnen de meeste oogafwijkingen worden behandeld. Soms is het niet wenselijk een flapje in het hoornvlies te maken, zoals bij mensen met een erg dun hoornvlies, te weinig traanvocht of een sport of beroep waarbij dingen tegen het oog kunnen komen. In die gevallen past een ooglaserbehandeling zoals SMILE of PRK of een lensimplantatie beter.

Lasik stap voor stap

 1. Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels. U ligt op een behandeltafel. De oogarts maakt met de laser het flinterdunne flapje in het hoornvlies van uw oog. Dat blijft aan één kant vastzitten, zodat het opzij kan worden geklapt.
 2. U wordt naar een tweede ruimte gebracht. Daar slaat uw oogarts met een borsteltje of spateltje het flapje van het hoornvlies om.
 3. De oogarts verwijdert in zeer korte tijd een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel. De laser volgt al uw oogbewegingen maar liefst duizend keer per seconde waardoor de trefzekerheid hoger is dan bij elke andere laser.
 4. De oogarts legt het flapje van het hoornvlies weer terug.

Herstel na een lasik-ooglaserbehandeling

Na afloop van deze behandeling kunnen uw ogen een paar uur geïrriteerd aanvoelen. U kunt binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel. Om uw behandelde ogen te beschermen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Resultaat en risico’s

Door deze zeer verfijnde lasertechniek is de voorspelbaarheid, nauwkeurigheid en veiligheid van de LASIK-behandeling erg groot. Bij 95% van de behandelingen komen alle sterktes na één behandeling op nul uit, met een zicht van 100% (normaal) of zelfs beter dan normaal. Voor de overige 5% zorgt een nabehandeling vaak alsnog voor het gewenste resultaat.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. Bekijk alle risico's bij ooglaseren.

 

Contact / maak een afspraak

Heeft u vragen over de LASIK-ooglaserbehandeling of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons Contact & Service Center via 088 – 9000 500. 

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Bij welke afwijkingen kan de LASIK behandeling uitgevoerd worden?

De LASIK behandeling wordt uitgevoerd bij bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -10, verziendheid (slecht zicht dichtbij) tot +4 en bij cilinderafwijkingen tot 5. Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Hoe lang duurt de LASIK ooglaserbehandeling?

De LASIK ooglaserbehandeling duurt in totaal 20 minuten. In totaal bent u op de behandeldag ongeveer 1,5 uur in de kliniek.

Hoe werkt de LASIK ooglaserbehandeling precies?

De behandeling gaat als volgt:

 • Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels. U ligt op een behandeltafel.
 • De oogarts maakt met de laser het flinterdunne flapje in het hoornvlies van uw oog. Dat blijft aan één kant vastzitten, zodat het opzij kan worden geklapt.
 • U wordt naar een tweede ruimte gebracht. Daar legt de oogarts met een spateltje het flapje van het hoornvlies opzij.
 • De Excimer laser corrigeert in zeer korte tijd de sterkte in het hoornvlies door een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel te verwijderen. De laser volgt al uw oogbewegingen maar liefst duizend keer per seconde, wat de trefzekerheid heel nauwkeurig maakt.
 • De oogarts legt het flapje van het hoornvlies weer terug.
Is de LASIK ooglaserbehandeling pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

Nee, de LASIK-behandeling is niet pijnlijk. Wel kan het creëren van het flapje een lichte druk op de oogbol geven, wat door sommige mensen wordt gevoeld.
Na de behandeling kunnen uw ogen enkele uren geïrriteerd voelen. Binnen 24 uur herstelt uw zicht en na ongeveer 6-12 weken is het helemaal stabiel. Om uw behandelde ogen goed te laten herstellen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Is de LASIK ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De LASIK-ooglaserbehandeling wordt al sinds 1992 uitgevoerd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en heel effectief is.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

Waar staat LASIK voor?

LASIK, ook wel bekend als FemtoLASIK en FS LASIK, staat voor Laser Assisted in Situ Keratomileusis.

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na de LASIK behandeling?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een LASIK-behandeling. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u na een of twee dagen alweer zelf rijden.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.
Wat zijn de prijzen van deze behandeling?
Behandeling Prijs
Vooronderzoek
Quicktest tijdens Open Dag
Gratis
Gratis
Vooronderzoek met binnen 3 maanden een behandeling
Gratis***
Gratis***
Vooronderzoek zonder behandeling
€ 50,-
€ 50,-
SMILE
€ 1.999,- | € 3.998,-
€ 1.999,- | € 3.998,-
FemtoLASIK
€ 1.599,- | € 3.198,-
€ 1.599,- | € 3.198,-
TransPRK
€ 1.349,- | € 2.698,-
€ 1.349,- | € 2.698,-
LasekPRK
€ 899,- | € 1.798,-
€ 899,- | € 1.798,-
PresbyMAX
€ 2.150,- | € 4.300,-
€ 2.150,- | € 4.300,-
Meerprijs wavefront adjusted
Gratis
Gratis
Meerprijs wavefront guided (op indicatie)
€ 350,- | € 700,-
€ 350,- | € 700,-
Meerprijs avedro crosslinking (op indicatie)
€ 490,- | € 980,-
€ 490,- | € 980,-
Nabehandeling, binnen vijf jaar na initiële behandeling
Gratis
Gratis
Nabehandeling, meer dan vijf jaar na behandeling
€ 750,- | € 1.500,-
€ 750,- | € 1.500,-
Thuismedicatie**
ca. € 150,-
ca. € 150,-
Controle, meer dan één jaar na initiële behandeling
€ 45,-
€ 45,-
Second opinion
€ 200,-
€ 200,-

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
 • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.