De behandelingen

Behandelingstraject

LASIK-ooglaserbehandeling

LASIK, ook bekend als FemtoLASIK, is een zeer geavanceerde ooglaserbehandeling. Met de Intralase Femtosecond-laser maakt de oogarts een flinterdun flapje in het hoornvlies. Vervolgens corrigeert de oogarts uw brilsterkte met de trefzekere Schwind Amaris 750S eximer-laser. Het flapje wordt teruggelegd. De behandeling is snel, niet oncomfortabel en u kunt snel weer goed zien.

Wavefront adjusted: standaard geïntegreerd

Tijdens de LASIK-ooglaserbehandeling spoort de computer kleine oneffenheden in het hoornvlies op en behandelt deze direct mee. Daarmee waarborgen we de kwaliteit van uw zicht, ook 's nachts (nachtzicht) en in fel licht (contrastzicht). Deze 'wavefront adjusted' en 'corneal wavefront'-technologie is standaard geïntegreerd in onze eximerlaser. Als extra optie bieden we ook de 'wavefront guided'-techniek aan. Voor 10% van de mensen is deze meer geschikt. Of dit voor u geldt, hoort u tijdens het vooronderzoek.

LASIK geschikt voor u?

Met LASIK kunnen de meeste oogafwijkingen worden behandeld. Soms is het niet wenselijk een flapje in het hoornvlies te maken, zoals bij mensen met een erg dun hoornvlies, te weinig traanvocht of een sport of beroep waarbij dingen tegen het oog kunnen komen. In die gevallen past een ooglaserbehandeling zoals SMILE of PRK of een lensimplantatie beter.

Lasik stap voor stap

 1. Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels. U ligt op een behandeltafel. De oogarts maakt met de laser het flinterdunne flapje in het hoornvlies van uw oog. Dat blijft aan één kant vastzitten, zodat het opzij kan worden geklapt.
 2. U wordt naar een tweede ruimte gebracht. Daar slaat uw oogarts met een borsteltje of spateltje het flapje van het hoornvlies om.
 3. De oogarts verwijdert in zeer korte tijd een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel. De laser volgt al uw oogbewegingen maar liefst duizend keer per seconde waardoor de trefzekerheid hoger is dan bij elke andere laser.
 4. De oogarts legt het flapje van het hoornvlies weer terug.

Herstel na een lasik-ooglaserbehandeling

Na afloop van deze behandeling kunnen uw ogen een paar uur geïrriteerd aanvoelen. U kunt binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel. Om uw behandelde ogen te beschermen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Resultaat en risico’s

Door deze zeer verfijnde lasertechniek is de voorspelbaarheid, nauwkeurigheid en veiligheid van de LASIK-behandeling erg groot. Bij 95% van de behandelingen komen alle sterktes na één behandeling op nul uit, met een zicht van 100% (normaal) of zelfs beter dan normaal. Voor de overige 5% zorgt een nabehandeling vaak alsnog voor het gewenste resultaat.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. Bekijk alle risico's bij ooglaseren.

 

Contact / maak een afspraak

Heeft u vragen over de LASIK-ooglaserbehandeling of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons Contact & Service Center via 088 – 9000 500. 

Vragen

Bij welke afwijkingen kan de LASIK behandeling uitgevoerd worden?

De LASIK behandeling wordt uitgevoerd bij bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -10, verziendheid (slecht zicht dichtbij) tot +4 en bij cilinderafwijkingen tot 5. Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Hoe lang duurt de LASIK ooglaserbehandeling?

De LASIK ooglaserbehandeling duurt in totaal 20 minuten. In totaal bent u op de behandeldag ongeveer 1,5 uur in de kliniek.

Hoe werkt de LASIK ooglaserbehandeling precies?

De behandeling gaat als volgt:

 • Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels. U ligt op een behandeltafel.
 • De oogarts maakt met de laser het flinterdunne flapje in het hoornvlies van uw oog. Dat blijft aan één kant vastzitten, zodat het opzij kan worden geklapt.
 • U wordt naar een tweede ruimte gebracht. Daar legt de oogarts met een spateltje het flapje van het hoornvlies opzij.
 • De Excimer laser corrigeert in zeer korte tijd de sterkte in het hoornvlies door een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel te verwijderen. De laser volgt al uw oogbewegingen maar liefst duizend keer per seconde, wat de trefzekerheid heel nauwkeurig maakt.
 • De oogarts legt het flapje van het hoornvlies weer terug.

Is de LASIK ooglaserbehandeling pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

Nee, de LASIK-behandeling is niet pijnlijk. Wel kan het creëren van het flapje een lichte druk op de oogbol geven, wat door sommige mensen wordt gevoeld.
Na de behandeling kunnen uw ogen enkele uren geïrriteerd voelen. Binnen 24 uur herstelt uw zicht en na ongeveer 6-12 weken is het helemaal stabiel. Om uw behandelde ogen goed te laten herstellen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Is de LASIK ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De LASIK-ooglaserbehandeling wordt al sinds 1992 uitgevoerd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en heel effectief is.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

Waar staat LASIK voor?

LASIK, ook wel bekend als FemtoLASIK en FS LASIK, staat voor Laser Assisted in Situ Keratomileusis.

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na de LASIK behandeling?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een LASIK-behandeling. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u na een of twee dagen alweer zelf rijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Maak een afspraak
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.