De behandelingen

Behandelingstraject

SMILE-ooglaserbehandeling

SMILE, ook bekend als RelexSMILE, is een nieuwe, revolutionaire ooglasermethode. Met SMILE (SMall Incision Lenticule Extraction) maakt de oogarts een stukje hoornvlies los onder de toplaag van dat hoornvlies. De oogarts maakt vervolgens een sneetje in het hoornvlies om het overtollige weefsel eruit te halen. Dat groeit vanzelf weer dicht.

Meest zachtaardige methode

SMILE is de meest zachtaardige ooglaserbehandeling die bestaat. De behandeling is pijnloos, extreem nauwkeurig en duurt maar 30 seconden per oog. Het zicht herstelt ook erg snel.

Geschikt voor u?

 • De SMILE-behandelingsmethode corrigeert bijziendheid tot maximaal -12 en cilinderafwijkingen tot maximaal 5.00 dioptrie
 • Deze methode is geschikt voor contactsportbeoefenaars, omdat er geen 'flapje' in het hoornvlies gemaakt hoeft te worden
 • SMILE is ook geschikt voor mensen met licht droge ogen

SMILE stap voor stap

 1. Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels. U ligt op een behandeltafel. Die wordt zo neergezet dat uw oog precies onder de microscoop van de laser komt.
 2. In één keer maakt de Visumax-laser van Zeiss een dun schijfje hoornvliesweefsel los en maakt het een sneetje van maximaal 4 millimeter om het schijfje te verwijderen.
 3. Het laseren zelf duurt slechts 30 seconden en is daardoor niet onaangenaam.
 4. De oogarts haalt met een speciale pincet het schijfje uit het hoornvlies.


Herstel na een SMILE-ooglaserbehandeling

Na de behandeling kunnen uw ogen enkele uren geïrriteerd voelen. Binnen 24 uur herstelt uw zicht en binnen 6 weken is het helemaal stabiel. Om uw behandelde ogen te beschermen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Resultaat en risico's

Het resultaat is goed en blijvend. Bij onvoldoende resultaat is soms een herbehandeling nodig maar bij SMILE komt dat vrijwel niet voor.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein, zeker bij de SMILE-behandeling. Bekijk alle risico's.

Contact / maak een afspraak

Heeft u vragen over de SMILE-ooglaserbehandeling of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons Contact & Service Center via 088 – 9000 500. 

Vragen

Bij welke afwijkingen kan de SMILE behandeling uitgevoerd worden?

De SMILE behandeling wordt uitgevoerd bij bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -10 en bij cilinderafwijkingen tot 5. Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Hoe lang duurt de SMILE ooglaserbehandeling?

De SMILE ooglaserbehandeling zelf duurt maar 30 seconden per oog. De gehele bahandeling duurt 20 minuten. In totaal bent u op de behandeldag ongeveer 1,5 uur in de kliniek.

Hoe werkt de SMILE ooglaserbehandeling precies?

SMILE is de meest zachtaardige ooglaserbehandeling die bestaat. De behandeling gaat als volgt:

 • Uw oog wordt vooraf verdoofd met druppels.
 • U ligt op een behandelbed, die wordt zo ingesteld dat uw oog precies onder de microscoop van de laser komt.
 • In één keer maakt de Visumax-laser van Zeiss een dun schijfje hoornvliesweefsel los en maakt het een sneetje van maximaal 4 millimeter om het schijfje te verwijderen.
 • Het laseren zelf duurt slechts 30 seconden en is daardoor niet onaangenaam
 • De oogarts haalt met een speciale pincet het schijfje uit het hoornvlies.

Is de SMILE ooglaserbehandeling pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

Nee, de SMILE-behandeling is pijnloos. Na de behandeling kunnen uw ogen enkele uren geïrriteerd voelen. Binnen 24 uur herstelt uw zicht en binnen 6 weken is het helemaal stabiel. Om uw behandelde ogen te beschermen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Is de SMILE ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De SMILE-ooglaserbehandeling wordt al meer dan tien jaar op grote schaal uitgevoerd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en heel effectief is.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Lees hier meer over de mogelijke risico’s en complicaties.

SMILE is de nieuwste ooglaserbehandeling. Ben ik een proefkonijn?

Nee, de basistechniek van laseren bestaat al ruim 50 jaar. SMILE is de nieuwste variant daarvan en wordt al ruim 10 jaar internationaal op grote schaal toegepast. Het is in feite een hele bekende technologie in een nieuw jasje, waardoor deze snel veilig, en zonder iets te verstoren in het oog uitgevoerd kan worden.

 

Waar staat SMILE voor?

SMILE, ook wel bekend als RelexSMILE, staat voor Small Incision Lenticule Extraction.

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na de SMILE behandeling?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een SMILE-behandeling. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u de volgende dag alweer zelf rijden en normaal functioneren. Ook werk en sporten kunt u na 1-2 dagen hervatten. Het zicht is de volgende dag al behoorlijk goed en herstelt in de weken daarna volledig.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Maak een afspraak
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!