Dokters in Dialoog | Proctologie

24 okt. 2023

GE-chirurg Hans-Christiaan van der Wal vertelt in deze podcast over proctologische klachten, ook wel aandoeningen aan en rondom de anus, zoals hemorroïden, fissuren, perianale abcessen en fistels en acute getromboseerde randvene.

In deze aflevering gaat GE-chirurg Hans-Christiaan van der Wal in gesprek met huisarts Femke van Gennip over proctologische klachten, ook wel aandoeningen aan en rondom de anus, zoals hemorroïden, fissuren, perianale abcessen en fistels en acute getromboseerde randvene. Er heerst nog een groot taboe op dit onderwerp en men loopt lang rond met klachten terwijl er goede behandelmogelijkheden zijn.

Proctologische klachten worden vastgesteld middels een onderzoek aan de buiten- en binnenkant van de anus gevolgd door een proctoscopie, afhankelijk van de pijn die de cliënt ervaart. Proctoscopie is, meestal, onderdeel van het onderzoek bij Bergman Clinics en gaat zonder verdoving.

Hemorroïden, aambeien, zijn een van de meest veelvoorkomende klachten binnen proctologie, maar zijn over het algemeen niet pijnlijk. Iedereen heeft ze, maar 30 - 40% van de populatie krijgt uiteindelijk klachten. Wat zijn de oorzaken en welke medische behandeling heeft het beste resultaat? Fissuren zijn pijnlijk en gaan gepaard met bloedverlies. De binnenste kringspier spant aan waardoor de fissuur blijft bestaan. Welke behandelmethoden zijn er om deze klacht te verhelpen?

Binnen Bergman Clinics wordt er samengewerkt met verschillende specialisten, zoals bekkenbodemfysiotherapeuten, die helpen bij het aanleren van andere toiletgewoontes als men last heeft van fissuren of hemorroïden.

Daarnaast legt Hans-Christiaan ook uit voor welke klachten er het best doorverwezen kan worden naar welke specialist; GE-chirurg, dermatoloog of MDL-arts. Door de goede interne samenwerking binnen Bergman Clinics wordt er bijvoorbeeld bij een onbekend huidbeeld ook doorverwezen naar een dermatoloog om de cliënt op de juiste manier te helpen.

Aan het eind geeft hij nog hele concrete tips om de patiënt met een acute getromboseerde randvene te helpen de pijn te verzachten.

Na het luisteren van de podcast nog meer willen weten over proctologische klachten en wat Bergman Clinics kan betekenen? Lees meer over aambeien, fissuren en perianale fistels.

Femke van Gennip is huisarts en ook afgestudeerd in de biomedische wetenschappen. Sinds 2021 is ze mede-praktijkhouder in een in 2022 geheel vernieuwde huisartspraktijk in Doorn. Femke van Gennip vindt het belangrijk dat haar patiënten zich gehoord voelen en om laagdrempelig te zijn. Ze zet zich met hart en ziel voor hen in.

Dr. Hans-Christiaan van der Wal is GE-chirurg, gespecialiseerd in proctologie, en werkzaam in de kliniek in Hilversum, Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Lees hier meer over Hans-Christiaan van der Wal.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!