Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit zorg aanbieden en blijven de toegangstijden kort.

Perianale fistels

Tekst a|A     Contrast +|--

Een fistel bij de anus (peri-anale fistel), is een nieuw ontstaan gangetje tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. Vaak is er eerder een ontsteking geweest in een anaalkliertje (peri-anaal abces). De peri-anale fistel is dan een overblijfsel van de ontsteking in het anaalkliertje. Waarschijnlijk wordt ongeveer 30 procent van de peri-anale abcessen een fistel.

 
Wat is een peri-anale fistel?

Een fistel bij de anus (peri-anale fistel), is een nieuw ontstaan gangetje tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. Vaak is er eerder een ontsteking geweest in een anaalkliertje (peri-anaal abces). De peri-anale fistel is dan een overblijfsel van de ontsteking in het anaalkliertje. Waarschijnlijk wordt ongeveer 30 procent van de peri-anale abcessen een fistel.

Oorzaken en symptomen van een perianale fistel

De oorzaak van een anale fistel is een ontsteking. Meestal gaat het om een ontsteking van een anaalkliertje. Het is nog onduidelijk waarom na een ontsteking een fistel ontstaat en waarom deze aandoening bij de een wel en bij de ander niet voorkomt. Het komt dus niet door gebrekkige hygiëne. Soms hangen de klachten samen met een ontstekingsziekte van de darm. Bij mensen met de ziekte van Crohn, diverticulitis en andere chronische darmontstekingen komen fistels vaker voor. Fistels komen ook meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De meest voorkomende klachten zijn vocht- of pus verlies en pijnklachten.

Behandeling van een perianale fistel

Een fistel gaat niet vanzelf over. Tot nu toe wordt eigenlijk altijd een operatie aanbevolen. Als er alleen sprake is van een abces, moet dat chirurgisch geopend worden. Daarbij wordt zeker gesteld dat alle holtes met pus goed leeg kunnen lopen. Doordat het weefsel rond het anale kanaal (de sluitspieren) heel strak is, kan het zijn dat er alleen een klein abces onder de huid zichtbaar is terwijl dieper nog meer pus aanwezig is. Wordt dit niet goed geopend, dan is de kans op het later ontstaan van een fistel waarschijnlijk groter.


Afhankelijk van het verloop van de fistel wordt samen met u een keuze gemaakt uit de verschillende operaties.

Onderzoek en diagnose van een perianale fistel

Meestal zijn de klachten zo duidelijk, dat lichamelijk onderzoek alleen voldoende is. Indien er twijfel is of het abces (ontstekingsholte met pus) of de fistel zich dieper naar binnen uitbreidt, kan een MRI-scan worden gemaakt. In sommige gevallen moet exploratie van een fistel op OK plaatsvinden.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van perianale fistels bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.