Dokters in Dialoog | Gehoorverlies

19 feb. 2024

KNO-arts Gerrit Jan Westerveld vertelt in deze aflevering over gehoorverlies.

In deze aflevering gaat KNO-arts Gerrit Jan Westerveld in gesprek met huisarts Femke van Gennip over gehoorverlies. 

Ongeveer 850.000 mensen in Nederland hebben last van gehoorverlies. Tot 50 jaar komt het niet veel voor, maar boven de 50 jaar wel in verband met ouderdoms slechthorendheid. Gerrit Jan legt uit wanneer je naar welke specialist doorverwijst en wat het verschil is tussen een audiologisch centrum en een KNO-arts.

De regelgeving omtrent gehoorapparaten is de afgelopen jaren veranderd. Binnen Bergman Clinics maken we gebruik van de extended fletcher index om te bepalen wanneer men in aanmerking komt voor een vergoed hoorapparaat. Op basis van het audiogram wordt bepaald in welke klasse de cliënt valt.

Op welke leeftijd en naar wie worden kinderen met gehoorverlies verwezen? In bepaalde situaties ontstaat er ook een verminderde spraak- en taalontwikkeling. Dit komt vaak op latere leeftijd wel weer goed, maar in sommige gevallen zijn buisjes dan toch de oplossing. Het plaatsen van trommelbuisjes gebeurt de laatste tijd wel minder. Hoe lang blijven buisjes zitten en welke soorten zijn er? En wat kun je doen als kinderen toch een infectie krijgen met buisjes?

Er zijn 2 soorten gehoorverlies: geleidingsverlies en perceptief gehoorverlies. Wat zijn de kenmerken van beide soorten en hoe test je van welke vorm een cliënt last heeft?

Otosclerose is een vorm van geleidingsverlies wat vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen en dan voornamelijk vrouwen van jong-middelbare leeftijd. Hoe wordt de diagnose hiervan gesteld?

Gehoorschade ofwel lawaaidoofheid komt steeds vaker voor en vooral op jongere leeftijd. Eigenlijk alleen met preventie valt dit te voorkomen, door blootstelling te verminderen en goede oordoppen dragen.

Sudden deafness is een perceptief gehoorverlies en betekent een acuut enkelzijdig gehoorverlies met een normaal trommelvlies. Een doorverwijzing aan de KNO-arts is zeker aan te bevelen. Het is namelijk belangrijk om snel te acteren en binnen 3 dagen na ontstaan te behandelen om de kans op herstel te vergroten. Een mogelijke oorzaak is een postviraal beeld, een virusinfectie van het slakkenhuis wat aanleiding geeft tot gehooruitval. Hoe behandelen de KNO-artsen binnen Bergman Clinics dit onvoorspelbare gehoorverlies?

Cholesteatoom is een chronische middenoorontsteking die alleen operatief behandeld kan worden. Het bestaat uit 2 types: congenitale variant en de verworven variant. Wat zijn de kenmerken van beide varianten en hoe ziet het behandeltraject eruit?

Nog meer willen weten na het luisteren van de podcast? Lees meer over ⁠het oor⁠ en andere ⁠KNO-behandelingen⁠ bij Bergman Clinics.

Femke van Gennip is huisarts en ook afgestudeerd in de biomedische wetenschappen. Sinds 2021 is ze mede-praktijkhouder in een in 2022 geheel vernieuwde huisartspraktijk in Doorn. Femke van Gennip vindt het belangrijk dat haar patiënten zich gehoord voelen en om laagdrempelig te zijn. Ze zet zich met hart en ziel voor hen in.

Gerrit Jan Westerveld is ruim 20 jaar KNO-arts, werkzaam in de Bergman Clinics | KNO vestiging HIlversum en gespecialiseerd in otologie (oorheelkunde).

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Voor het inplannen van een eerste afpraak na een doorverwijzing door uw huisarts adviseren we je om in te loggen op mijnbergmanclinics.nl (via de knop Verwijsnummer). 

Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl