Oor

Het oor is nodig voor het waarnemen van geluid. Als het om uw gezondheid gaat, neemt u natuurlijk geen enkel risico. Bij Bergman Clinics | KNO doen we dat ook niet. Bij ons team zeer ervaren specialisten bent u in goede handen.


Anatomie

Het oor is nodig voor het waarnemen van geluid.

 KNO - anatomie van het oor

 

  1. Geluid is een luchttrilling. Deze trilling komt via de gehoorgang bij een dun vlies ‘het trommelvlies’ aan, dat nu ook gaat trillen.
  2. Het trommelvlies geeft de trilling door aan een keten van gehoorbeentjes. Dit zijn 3 zeer kleine botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het ‘middenoor’ genaamd. De geluidstrilling wordt uiteindelijk door de stijgbeugel doorgegeven aan het eigenlijke gehoorzintuig, het ‘binnenoor’ of ‘slakkenhuis’.
  3. De signalen die als gevolg van het geluid in het slakkenhuis ontstaan, worden via een zenuw naar de hersenen getransporteerd. 
  4. Als deze signalen aan de buitenkant van de hersenen bij de ‘hersenschors’ zijn aangekomen, nemen we het geluid gewaar, oftewel: we horen geluid.

Het middenoor is een met slijmvlies beklede, luchthoudende holte, die wordt geventileerd door de Buis van Eustachius. Deze buis vormt een verbinding tussen het middenoor en de neus-keelholte. Bij het slikken gaat de Buis van Eustachius even open, zodat er lucht doorheen kan en de luchtdruk in het middenoor hetzelfde blijft als die van de buitenlucht (dit wordt ook wel ‘klaren’ genoemd).

Lees meer

Niet gevonden wat u zocht?

Alle behandelingen Zoek op lichaamsdeel
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!