Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Asherman Syndroom

Behandelingstraject
4

Behandeling ziekte Asherman Syndroom

Behandeling

Poliklinische hysteroscopie

In sommige gevallen kan de ingreep op de polikliniek gebeuren, met of zonder plaatselijke verdoving.

Met een heel klein schaartje of tangetje worden de verklevingen weggeknipt. Afhankelijk van het soort verklevingen gaat dit makkelijk of moeilijk. Hoe meer verklevingen er zijn hoe lastiger het is om de verklevingen te verwijderen.

Na een succesvolle ingreep wordt een spiraaltje zonder hormonen (tijdelijk; meestal 6 weken) in de baarmoeder geplaatst om te voorkomen dat de verklevingen direct weer terug komen.

Hysteroscopie op dagbehandeling

Wanneer de verklevingen niet poliklinisch verwijderd kunnen worden omdat het er bijvoorbeeld te veel zijn, wordt u op de wachtlijst voor de dagbehandeling gezet, zodat de gynaecoloog op de operatiekamer de verklevingen kan proberen te verwijderen. U krijgt dan narcose of een ruggenprik.

Op de operatiekamer wordt gebruikgemaakt van contrastmiddel en een röntgen apparaat. Door het contrastmiddel dat in de baarmoeder wordt gespoten kan er achter de verklevingen gekeken worden. Hierdoor is duidelijker te zien hoe de verklevingen lopen. De bestralingsbelasting bij dit onderzoek is minimaal. Soms is een tweede of soms zelfs een derde ingreep nodig.

Bij ongeveer 95% van de vrouwen worden de verklevingen met succes verwijderd en wordt de functie van de baarmoeder hersteld. Ook na een succesvolle ingreep op de OK wordt een spiraaltje zonder hormonen in de baarmoeder geplaatst om te voorkomen dat de verklevingen direct weer terug komen.

Pre-operatieveScreening

Als het nodig is dat de ingreep in dagbehandeling op de operatiekamer uitgevoerd wordt, moet u eerst gezien worden voor Pre-operatieve Screening. Dit vooronderzoek is onder andere nodig om voor uw operatie een goed beeld te krijgen van uw lichamelijke conditie.

Complicaties

Als de verklevingen heel uitgebreid zijn, is er een grotere kans op complicaties. Een van de complicaties is een perforatie (gaatje in de baarmoederwand). Hiermee wordt de wand van de baarmoeder beschadigd. Dit is gelukkig niet ernstig. De verklevingen worden hierdoor niet erger en het gaatje sluit uit zichzelf weer. Het nadeel is wel dat er bij een perforatie gestopt moet worden met de ingreep. Ook zal er, voor een vervolg van de verdere behandeling, gemiddeld 2 maanden gewacht moeten worden tot het gaatje gesloten is.


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.