Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Asherman Syndroom

Behandelingstraject
5

Resultaat en nazorg Asherman Syndroom

Na een poliklinische hysteroscopie kunt u vrijwel direct naar huis en meestal al dezelfde dag uw werkzaamheden hervatten. Na een hysteroscopie op de operatiekamer kunt u vaak binnen enkele uren weer naar huis, zodra u wat gegeten en gedronken heeft en de anesthesioloog besloten heeft dat u met ontslag mag.

Herstel 

De meeste vrouwen herstellen snel na de ingreep. U kunt zich de eerste dagen wat minder fit voelen. Ook kan de onderbuik de eerste twee dagen wat gevoelig zijn. Bloedverlies, zowel iets helder rood, als oud bruin of wat slijmerig, is normaal.

Zwangerschap

U mag in de herstelperiode van de operatie niet zwanger worden. Het spiraaltje dat wordt geplaatst beschermt niet altijd tegen een zwangerschap, hiervoor moet u, tot aan de controle hysteroscopie vaak aanvullende anticonceptie gebruiken, dit in overleg met de gynaecoloog.

Nazorg 

U kunt uw zorgtraject op de voet volgen en nalezen in Mijn Bergman Clinics, uw persoonlijke mijn-omgeving.

Verwijderen spiraaltje

Het spiraaltje mag bij de huisarts 2 weken voor de controle hysteroscopie worden verwijderd.

Controles 

Ongeveer 8 weken na de ingreep zal er een controle hysteroscopie op de polikliniek plaatsvinden. Tijdens deze controle afspraak wordt er gekeken of de verklevingen weggebleven zijn. Als er toch weer verklevingen te zien zijn, worden deze direct weggehaald. Soms kan het nodig zijn, als de verklevingen hardnekkig terugkomen, om op de polikliniek de baarmoederhals en het onderste deel van de baarmoederholte  een beetje op te rekken. Dit oprekken noemen we dilateren. Dit gebeurt tijdens of net na de menstruatie. Als dit nodig is krijgt u verdere instructies van de gynaecoloog.

Resultaat 

Helaas hebben vrouwen met de ziekte van Asherman een verhoogde kans op het terugkomen van de verklevingen. Bij ongeveer 25-30% van de vrouwen komen de verklevingen terug. Dit hangt af van de ernst van de verklevingen. Ook na een bevalling, miskraam of curettage kunnen de verklevingen opnieuw terugkomen. Ook moet u er rekening mee houden dat u een groter risico loopt dat de placenta (moederkoek) na een bevalling vast blijft zitten. U moet dus te allen tijde in het ziekenhuis bevallen. 

Mocht u tussendoor vragen hebben dan kunt u ook contact opnemen per telefoon via: 088 9000 500


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.