Asherman Syndroom

Behandelingstraject
5

Resultaat en nazorg Asherman Syndroom

Na een poliklinische hysteroscopie kunt u vrijwel direct naar huis en meestal al dezelfde dag uw werkzaamheden hervatten. Na een uitgebreidere ingreep op de operatiekamer, waarbij u narcose heeft gehad, krijgt u als u goed wakker bent wat te drinken en eten. Wanneer de anesthesioloog heeft besloten dat u met ontslag mag, kunt u na de hysteroscopie na enkele uren weer naar huis.

Herstel 

De meeste vrouwen herstellen snel na de ingreep. U kunt zich de eerste dagen wat minder fit voelen. Ook kan de onderbuik de eerste twee dagen wat gevoelig zijn. Bloedverlies, zowel iets helder rood, als oud bruin of wat slijmerig, is normaal.

Zwangerschap

U mag in de herstelperiode van de operatie niet zwanger worden. Het spiraaltje dat wordt geplaatst beschermt niet altijd tegen een zwangerschap, hiervoor moet u, tot aan de controle hysteroscopie vaak aanvullende anticonceptie gebruiken, dit in overleg met de gynaecoloog.

Nazorg 

U kunt uw zorgtraject op de voet volgen en nalezen in Mijn Bergman Clinics, uw persoonlijke mijn-omgeving.

Verwijderen spiraaltje

Het spiraaltje mag bij de huisarts 2 weken voor de controle hysteroscopie worden verwijderd.

Controles 

Ongeveer 8 weken na de ingreep zal er een controle hysteroscopie op de polikliniek plaatsvinden. Tijdens deze controle afspraak wordt er gekeken of de verklevingen weggebleven zijn. Als er toch weer verklevingen te zien zijn, worden deze direct weggehaald. Wanneer de verklevingen hardnekkig terugkomen, wordt op de polikliniek de baarmoederhals en het onderste deel van de baarmoedermond een beetje opgerekt. Dit oprekken noemen we dilateren. Dilateren gebeurt tijdens of net na de menstruatie. Als dit nodig is, krijgt u verdere instructies van de gynaecoloog.

Verwijderen spiraaltje

Het spiraaltje mag bij de huisarts 2 weken voor de controle hysteroscopie verwijderd worden. U mag in de herstelperiode van de operatie niet zwanger worden. Het spiraaltje dat wordt geplaatst beschermt niet altijd tegen een zwangerschap. In overleg met de gynaecoloog moet u, tot aan de controle hysteroscopie, vaak aanvullende anticonceptie gebruiken.

Terugkomen van verklevingen

Helaas hebben vrouwen met de ziekte van Asherman een verhoogde kans op het terugkomen van de verklevingen. Bij ongeveer 25-30% van de vrouwen komen de verklevingen terug. Dit hangt af van de ernst van de verklevingen. Ook na een bevalling, miskraam of curettage kunnen de verklevingen opnieuw terugkomen. Daarnaast is er een groter risico dat de placenta (moederkoek) na een bevalling vast blijft zitten. Houd er daarom rekening mee dat u altijd in het ziekenhuis bevalt.

Resultaat 

De meeste vrouwen herstellen snel na de ingreep. U kunt zich de eerste dagen wat minder fit voelen. Ook kan de onderbuik de eerste 2 dagen wat gevoelig zijn. Bloedverlies, zowel iets helder rood als oud bruin of wat slijmerig, is normaal.

Mocht u tussendoor vragen hebben, dan kunt u ook contact opnemen per telefoon via: 088 9000 500


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!