Artrose enkelgewricht

Behandelingstraject
5

Revalidatie en complicaties

U wordt vooraf op de poli van Bergman Clinics uitgebreid geïnformeerd over het traject na de operatie en de mogelijke complicaties die met de operatie gepaard zouden kunnen gaan.

Het herstel

Het herstel van een kijkoperatie duurt 2 tot 6 weken. De fysiotherapeut en/of orthopeed leggen u uit hoe en hoe lang u met krukken moet lopen en welke oefeningen u moet doen. Na de operatie kan de enkel enige tijd dikker zijn dan normaal, door belasten/oefenen kan deze zwelling toenemen. De eerste dagen kunt u het beste krukken gebruiken en de enkel zoveel mogelijk hoog leggen. Ook mag u gebruik maken van icepacks (niet direct op de huid).

In het geval van een enkelartrodese is het goed om er rekening mee te houden dat u 6 - 12 weken gips krijgt en de eerste 4 - 6 weken de geopereerde voet niet mag belasten en op krukken loopt. Mobiliseer de enkel onbelast met krukken en onderbeensgipsspalk. Op momenten been hoog leggen.  

Opnameduur enkelprothese

Voor een enkelprothese is de opnameduur twee dagen. De nabehandeling van een enkelprothese start met twee weken onbelast onderbeengips (lopen met twee krukken) en daarna 2-4 weken onderbeen-loopgips. Dit hangt af van o.a. hoe de operatie precies verlopen is, hoe stevig het bot was, of er eventueel een achillespeesverlenging is toegevoegd. De gipstijd is nodig om het lichaam de kans te geven aan de prothese vast te groeien. Na de gipstijd is er zeker 6 weken fysiotherapie nodig om de beweeglijkheid van het nieuwe gewricht zo groot mogelijk te maken en spierkracht te herwinnen.

Mogelijke complicaties 

Net als bij elke operatie, bestaat er de kans dat er complicaties optreden als gevolg van de operatie. Na de operatie krijgt u vaak te maken met pijn. Ook kan het gevoel op de huid rondom de wond wat anders zijn. Daarnaast bestaat de kans dat er infectie van de wond optreedt of dat de wond wat langzaam geneest. Overigens is de kans hierop bij rokers aanzienlijk groter. Dit geldt ook voor het ontstaan van trombose, waarbij een bloedpropje vast kan komen te zitten in een kleiner bloedvat en deze mogelijk afsluit. Hierdoor ontstaat ook het risico op een longembolie, waarbij het propje vastloopt in een van de fijne vaatjes in de longen. Hoe u deze risico’s tot een minimum kunt beperken hoort u allemaal op de poli van Bergman Clinics.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!