GA TERUG
Behandeling en operatie
voethome.jpg
imageHomepage
Je hebt maar één linkervoet Je hebt maar één linkervoet
Kies je voor een ziekenhuis of
een focuskliniek?
Kies je voor een ziekenhuis of een focuskliniek?
imageHomepage
Nieuw! Kliniek voor Orthopedie regio Den Haag Nieuw! Kliniek voor Orthopedie regio Den Haag
OK-centrum in RijswijkOK-centrum in RijswijkMeer weten

Toon submenu

Behandeling en operatie

Indien er sprake is van artrose van het enkelgewricht kan dit niet genezen, omdat kraakbeen niet herstelt. Hoe minder groot de belasting van het gewricht, hoe minder pijnklachten er optreden. Het voorkomen van overgewicht is dan ook belangrijk. Daarnaast kunnen er injecties in het gewricht worden ingebracht met pijnstillers of ontstekingsremmers om de pijn te verminderen.

Indien deze behandelmethoden niet het beoogde effect hebben en de pijn blijft aanhouden kan worden besloten een operatie aan de enkel uit te voeren. Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk, die ingezet kunnen worden afhankelijk van waar de artrose precies zit, hoe ernstig deze is en wat de klachten precies zijn.

Behandelmogelijkheden

1. Middels een kijkoperatie (artroscopische debridement) wordt het gewricht schoongemaakt. De afwijkende stukjes kraakbeen en eventuele uitstekende stukjes worden verwijderd. Dit is een relatief kleine ingreep.                         

2. De orthopedisch chirurg kan in overleg met u kiezen om een artrodese uit te voeren om de klachten als gevolg van artrose van het enkelgewricht weg te nemen. Een artrodese is het vastzetten van botten in een gewricht. Bij een enkel betekent dat het vastzetten van het scheenbeen aan het sprongbeen. Daardoor kan het gewricht niet meer normaal bewegen, maar omdat u veel minder pijn ervaart, herwint u toch een stuk bewegelijkheid. Voor een enkelartrodese worden schroeven gebruikt om de botten aan elkaar te verbinden. 

 

3. In sommige gevallen plaatsen we een totale enkelprothese om de klachten van enkelartrose te verhelpen. De moderne enkelprothesen die bij Bergman Clinics worden gebruikt zijn ongecementeerd en groeien vast in het bot. De overlevingsduur van deze prothesen is gemiddeld 85% na tien jaar. 

 - Bewegingszorg - enkelprothese-vooraanzicht.jpg

Artrodese of prothese?

Of u in aanmerking komt voor een enkelartrodese of enkelprothese verschilt per individu. Dit hangt onder andere af van de leeftijd, stand van de enkel,  oorzaak van de artrose en of de enkelartrose dubbel- of enkelzijdig is. Deze keuze maakt u in overleg met de orthopeed.

Het voordeel van een enkelartrodese is dat voor de rest van het leven de pijn van de artrose is opgelost. Het nadeel is dat de beweeglijkheid van het enkelgewricht nul is en na tientallen jaren overbelasting en slijtage van de achtervoetsgewrichten kan optreden.

Het voordeel van een enkelprothese is dat beweeglijkheid van het enkelgewricht blijft bestaan. Het nadeel is dat dit een tijdelijke oplossing is.

In het algemeen zijn met een enkelartrodese meer sporten toegestaan dan met een enkelprothese. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat hoe jonger de patiënt is, en hoe hoger het activiteiten niveau, hoe eerder gekozen wordt voor een enkelartrodese.
 
Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.