Artrose enkelgewricht

Behandelingstraject
4

Behandeling en operatie

Indien er sprake is van artrose van het enkelgewricht kan dit niet genezen, omdat kraakbeen niet herstelt. Hoe minder groot de belasting van het gewricht, hoe minder pijnklachten er optreden. Het voorkomen van overgewicht is dan ook belangrijk. Daarnaast kunnen er injecties in het gewricht worden ingebracht met pijnstillers of ontstekingsremmers om de pijn te verminderen.

Indien deze behandelmethoden niet het beoogde effect hebben en de pijn blijft aanhouden kan worden besloten een operatie aan de enkel uit te voeren. Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk, die ingezet kunnen worden afhankelijk van waar de artrose precies zit, hoe ernstig deze is en wat de klachten precies zijn.

Behandelmogelijkheden

1. Middels een kijkoperatie (artroscopische debridement) wordt het gewricht schoongemaakt. De afwijkende stukjes kraakbeen en eventuele uitstekende stukjes worden verwijderd. Dit is een relatief kleine ingreep.                         

2. De orthopedisch chirurg kan in overleg met u kiezen om een artrodese uit te voeren om de klachten als gevolg van artrose van het enkelgewricht weg te nemen. Een artrodese is het vastzetten van botten in een gewricht. Bij een enkel betekent dat het vastzetten van het scheenbeen aan het sprongbeen. Daardoor kan het gewricht niet meer normaal bewegen, maar omdat u veel minder pijn ervaart, herwint u toch een stuk bewegelijkheid. Voor een enkelartrodese worden schroeven gebruikt om de botten aan elkaar te verbinden. 

 

3. In sommige gevallen plaatsen we een totale enkelprothese om de klachten van enkelartrose te verhelpen. De moderne enkelprothesen die bij Bergman Clinics worden gebruikt zijn ongecementeerd en groeien vast in het bot. De overlevingsduur van deze prothesen is gemiddeld 85% na 10 jaar. 

 - Bewegingszorg - enkelprothese-vooraanzicht.jpg

Artrodese of prothese?

Of u in aanmerking komt voor een enkelartrodese of enkelprothese verschilt per individu. Dit hangt onder andere af van de leeftijd, stand van de enkel,  oorzaak van de artrose en of de enkelartrose dubbel- of enkelzijdig is. Deze keuze maakt u in overleg met de orthopeed.

Het voordeel van een enkelartrodese is dat voor de rest van het leven de pijn van de artrose is opgelost. Het nadeel is dat de beweeglijkheid van het enkelgewricht nul is en na tientallen jaren overbelasting en slijtage van de achtervoetsgewrichten kan optreden.

Het voordeel van een enkelprothese is dat beweeglijkheid van het enkelgewricht blijft bestaan. Het nadeel is dat dit een tijdelijke oplossing is.

In het algemeen zijn met een enkelartrodese meer sporten toegestaan dan met een enkelprothese. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat hoe jonger de patiënt is, en hoe hoger het activiteiten niveau, hoe eerder gekozen wordt voor een enkelartrodese.

ACP-injecties

Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en studies verricht bij Bergman Clinics blijkt dat er een nieuwe methode om klachten van een versleten gewricht aan te pakken beschikbaar is. Bij deze methode wordt bloed afgenomen uit uw arm en bewerkt om het plasma deel van het bloed te behouden. Dit plasma, waarin lichaamseigen groeifactoren zijn geconcentreerd, wordt onder plaatselijke verdoving ingespoten in het gewricht. Lees meer over de ACP-injecties.

Let op de ACP injectie wordt niet altijd door u zorgverzekeraard vergoed.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

 

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.