Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Het dragen van een gipskorset
bz-rijswijk(1).jpg
imageHomepage
Nieuw! Kliniek voor Orthopedie regio Den Haag Nieuw! Kliniek voor Orthopedie regio Den Haag
OK-centrum in RijswijkOK-centrum in Rijswijk

Toon submenu

Het dragen van een gipskorset

Hierbij enkele tips voor als u een gipskorset draagt.

Dagelijkse verzorging

Bij uw dagelijkse verzorging is het belangrijk erop te letten dat er geen water onder het gips komt. De katoenen onderlaag van het korset droogt niet waardoor u huidirritaties en verweking van de huid krijgt. Als u last heeft van jeuk, mag u geen breinaalden of andere scherpe voorwerpen gebruiken om onder het gips te komen. U kunt dan uw huid beschadigen. Als u jeuk heeft kunt u beter een speciale spray gebruiken, deze werkt jeukstillend en is verkoelend. De spray kunt u bij de gipskamer van de Bergman Clinics kopen. De eerste tijd zult u hulp nodig hebben met het aan- en uittrekken van de onderbroek, de lange broek, kousen en schoenen. Na een poosje zult u hier vanzelf handiger in worden en kunt u het misschien alleen. Een verlengstokje met knijper (= helping hand) kan hulp bieden. Zo’n stokje is bij de thuiszorgwinkel te koop.

Bewegen met een gipskorset

De kleding moet ruim zijn. Het dragen van kleding met elastiek in de tailleband is comfortabel. Veel eten kan misselijkheid veroorzaken. Daarom adviseren wij u de maaltijden over de dag te verspreiden. Vooral bij warme maaltijden is het belangrijk om tussen de gangen even te wachten. U mag en kunt lopen. Als u op straat loopt, moet u letten op obstakels en losliggende tegels.

Doordat u wat stijver loopt kunt u minder goed naar de grond kijken en bent u minder stabiel. Traplopen vereist oefening. U zet eerst het vrije been op de trede te zetten en vervolgens zet u het ingegipste been erbij. Zitten op een toilet is moeilijk. Staande plassen gaat daarom het beste. Voor dames is een plastuit een uitkomst en bij de thuiszorg is een speciale damesurinaal verkrijgbaar. Als u wel moet zitten, plaats dan aan beide kanten van het toilet een kruk. Zo kunt u zich opdrukken. Als dit niet lukt, biedt het gebruik van een po uitkomst.

Zitten is moeilijk, omdat één heup in het gips zit. U kunt uw heup niet buigen. Daarom zit u halfliggend in een stoel. Het kan gemakkelijk zijn een tuinstoel in ligstand te gebruiken. Het is overigens erg vermoeiend om de hele dag te moeten staan of te “zitten” in een stoel. Daarom adviseren wij u om een bed in de huiskamer te zetten. Als u moe bent, kunt u daar even op gaan liggen.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.