Bij de gipskamer kunt u terecht voor:
In de gipskamer worden alle patiënten die afwijkingen, ziekten of letsels hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat' behandeld. Met andere woorden: alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, evenals gewrichtsbanden en kapsels. Het doel van de behandeling probeert de gipsverbandmeester te bereiken door het toepassen van verschillende technieken, zoals beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning, trek- en buigkrachten en technieken om vergroeide onderdelen van het steun- en bewegingsapparaat weer in de juiste richting te leiden.
Soorten behandelingen
Niet alleen worden patiënten voor botbreuken naar de gipskamer gestuurd, er vinden ook andere soms zeer ingewikkelde behandelingen plaats. Bij rugaandoeningen worden vaak 'vaste' of afneembare kunststof corsetten gemaakt. Aandoeningen of letsel aan pezen of banden worden frequent behandeld met 'vaste' of beweegbare kunststof spalken. Ook wordt er vaak gewerkt met tape en bandages onder andere bij letsels aan enkelbanden, kruisbanden, breuken van sleutelbeen en ribben, letsels van achillespezen en banden van duim, vingers en pols. Tevens wordt er, als vervolgbehandeling bij breuken, frequent gebruikt gemaakt van braces voor zowel sport, werk als dagelijks gebruik.
Gipskorset met pijp
Door u een gipskorset met pijp voor te schrijven, probeert uw arts er achter te komen hoe uw pijnklachten reageren op immobilisatie (dat is het onbeweeglijk maken van een gedeelte van uw rug). Het is overigens niet vanzelfsprekend dat uw klachten minder worden of verdwijnen. In de eerste periode na het ingipsen kunnen uw klachten zelfs verergeren. Lees meer over deze behandeling.
Uw arm of been in het gips
Het kan voorkomen dat uw arm of been in het gips komt na een operatie. Dit verband is van kunststof of gips en zorgt ervoor dat het operatiegebied in een goede stand blijft staan. Bovendien krijgen de wond, het gewricht en/of de pezen de nodige rust. Lees meer over uw arm of been in het gips.