Bewegen

Gipskorset met pijp

Tekst a|A     Contrast +|--

Binnenkort krijgt u een gipskorset met pijp, uw rechter of uw linker bovenbeen wordt tot aan de knie ook ingegipst. Dit korset kan worden voorgeschreven als onderdeel van een onderzoek of een behandeling. 

Waarom een gipskorset

Het vaste gipskorset moet 24 uur per dag gedragen worden, het kan er dus niet af. Door u een gipskorset met pijp voor te schrijven, probeert uw arts er achter te komen hoe uw pijnklachten reageren op immobilisatie (dat is het onbeweeglijk maken van een gedeelte van uw rug). Het is overigens niet vanzelfsprekend dat uw klachten minder worden of verdwijnen. In de eerste periode na het ingipsen kunnen uw klachten zelfs verergeren.

Het ingipsen

Omdat de arts een goed beeld moet krijgen, is het belangrijk dat u met het gips alles doet wat u gewend bent te doen. Alles wat u kunt doen met het korset mag u ook doen. Het aanleggen van het gips duurt ongeveer een half uur. Tijdens het gipsen zult u door de gipsmeester in een iets voorovergebogen houding worden gezet en wordt u gevraagd uw bekken iets te kantelen. U kunt zich hierbij vasthouden aan twee vloerpalen. U krijgt een katoenen tricothemd aan en een kous om uw bovenbeen. Daaroverheen wordt een wattenlaag gedraaid. Over de wattenlaag wordt een kunststofgips aangelegd en dit is na een kwartier uitgehard. Na het aanleggen van het korset kunt u meteen naar huis.

Hoelang een gipskorset

De tijd dat u dit korset moet dragen is meestal twee weken. Uw behandelend arts zal in overleg met u de tijd bepalen.

Leefregels

Wij raden u aan om de eerste twee dagen rustig aan te doen, zodat u rustig kunt wennen aan het gips. U mag als u een korset met pijp draagt zelf geen auto besturen. Natuurlijk kunt u wel in de bijrijder stoel zitten. Het beste kunt u de stoel in de ligstand zetten en bijvoorbeeld kussens als ondersteuning gebruiken. Met dit korset mag u niet douchen. Lees hier enkele tips voor het dragen van een gips korset. 

Eventuele klachten

De gipsverbandmeester zal het korset met alle zorgvuldigheid aanleggen, maar het kan altijd voorkomen dat u er toch last van krijgt. Indien u last krijgt kunt u altijd even bellen. 


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.