Tips van MDL-arts Meike Hirdes om refluxziekte te verlichten

4 jun. 2024

Refluxziekte, ook wel bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), is een veelvoorkomende aandoening waarbij maagzuur regelmatig terugvloeit naar de slokdarm, wat leidt tot brandend maagzuur. Wereldwijd lijdt meer dan 13% van de bevolking aan deze klachten. Gelukkig zijn er diverse manieren om de symptomen te verminderen. MDL-arts Meike Hirdes deelt haar waardevolle tips om maag- en refluxklachten te verlichten door middel van leefstijlaanpassingen.

Wat is refluxziekte?

Refluxziekte ontstaat wanneer de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet goed functioneert, waardoor maagzuur terugvloeit naar de slokdarm. Dit kan leiden tot symptomen zoals brandend maagzuur, een zure smaak in de mond, en soms pijn op de borst.

Leefstijlaanpassingen om refluxklachten te verminderen

 1. Vermijd alcohol en roken
  Alcohol en roken kunnen de sluitspier tussen de slokdarm en de maag verzwakken, waardoor de kans op reflux toeneemt. Door het vermijden van alcohol en het stoppen met roken, kun je de druk op deze sluitspier verminderen en de frequentie van refluxepisodes beperken.

 2. Gewichtsverlies
  Overgewicht verhoogt de druk op de maag, wat reflux kan verergeren. Gewichtsverlies kan significant bijdragen aan het verminderen van maagzuurklachten. Probeer een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen om een gezond gewicht te behouden.

 3. Eet meerdere kleine maaltijden
  Het eten van meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag in plaats van drie grote maaltijden kan een gunstig effect hebben op refluxklachten. Grote maaltijden kunnen de maag overbelasten en de kans op reflux verhogen. Door kleinere porties te eten, blijft de druk op de maag laag en vermindert de kans op maagzuurterugvloeiing.

 4. Vermijd vet en kruidig eten
  Vet en kruidig eten kunnen maag- en refluxklachten verergeren. Vet voedsel vertraagt de maagontlasting, terwijl kruidig voedsel de maagzuurproductie kan verhogen. Kies daarom voor lichte maaltijden met een laag vetgehalte en milde smaken om symptomen te verminderen.

 5. Kauwgom
  Het kauwen van kauwgom (na de maaltijd) kan de speekselaanmaak stimuleren, wat helpt om het maagzuur te neutraliseren. Kies altijd voor een suikervrije variant. 
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.