Maagklachten
Maagklachten komen veel voor: één op drie mensen heeft er wel eens last van. Het gaat dan onder andere om maagpijn, opboeren, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken.
Oorzaken
Het maagslijmvlies kan door allerlei oorzaken beschadigd raken, bijvoorbeeld bepaald medicijngebruik, een maagbacterie of roken. Om de oorzaken van maagklachten op te sporen kan bij Bergman Clinics een maagonderzoek ofwel endoscopie worden uitgevoerd. U kunt met een verwijsbrief van de huisarts altijd snel bij ons terecht.
Redenen voor een verwijzing naar Bergman Clinics kunnen zijn:
Brandend maagzuur
Brandend maagzuur is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. De sluitspier van de slokdarm zorgt ervoor dat voedsel alleen door kan naar de maag en in principe niet terug. Soms is deze sluitspier minder effectief, waardoor brandend maagzuur ontstaat. Iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Dit is niet ernstig. Als het zeer regelmatig voorkomt is het belangrijk om te laten beoordelen of de klachten kunnen worden behandeld en of een maagonderzoek nodig is. De zure maaginhoud kan de slokdarm namelijk aantasten, hierdoor kan de slokdarm gaan ontsteken.
Maagzweer
Veel mensen denken dat een maagzweer ook kan komen door stress, maar dat is niet zo. Sinds enige tijd weten we dat de ‘Helicobacter pylori' bacterie een grote rol speelt bij het ontstaan van maagzweren. Symptomen die duiden op een maagzweer: knagende maagpijn hoog in de maag, vlak voor of na het eten. Ook eerder genoemde verschijnselen als boeren, brandend maagzuur en misselijkheid kunnen optreden.
Maagslijmvliesontsteking
Soms kan de bekleding van de binnenkant van de maag beschadigd raken, waardoor er een ontsteking ontstaat. Ook dit kan klachten geven vaan maagpijn of misselijkheid. Tijdens een gastroscopie (maagonderzoek) kan de maagslijmvliesontsteking worden vastgesteld, hoewel een gastroscopie ook niet altijd noodzakelijk is om de klachten te verhelpen. al is dit eveneens vast te stellen aan de hand van het klachtenpatroon.
Stress
Veel mensen krijgen in perioden van stress last van maagklachten. Dit kan soms heel lang aanhouden, maar verdwijnt vaak spontaan ook weer. Het kan voor mensen soms erg verontrustend zijn. Bij jonge mensen is de kans dat maagklachten door een maagzweer of andere ernstige aandoening komt erg klein. Daarom is een maagonderzoek vaak niet nodig, maar is uitleg en geruststelling belangrijker.
Heel soms is het stellen van een diagnose door de huisarts of maag-, darm-, leverarts op basis van het klachtenpatroon niet mogelijk of zijn de pijnklachten zo hevig dat er onderzoek moet worden gedaan naar de exacte oorzaak van de maagpijn. Dan zal uiteindelijk worden besloten om toch een maagonderzoek ( gastroscopie) te doen.
Luie maag
De oorzaak van maagklachten is niet altijd te achterhalen. De laatste tijd is meer bekend over een zogenaamde ‘luie' maag. Dit betekent dat de spieren van de maagwand te langzaam kneden en mengen. Dit zorgt ervoor dat het veel langer duurt voor het voedsel klaar is om naar de dunne darm te verhuizen. Al die tijd kan het maagsap op de maagwand inwerken, waardoor deze geïrriteerd kan raken. Bovendien kan het maagsap gemakkelijker de slokdarm in stromen.