Maag & Darm

Darmonderzoek -coloscopie-

"Het onderzoek viel echt mee. De uitslag gelukkig ook."

Maag

Tekst a|A     Contrast +|--

Belangrijk onderdeel van het verteringssysteem

De maag is een belangrijk onderdeel van het verteringssysteem van het menselijk lichaam. De maag vervult een aantal belangrijke functies in het verteringsstelsel. Het voedsel wordt gekneed en daarmee vermaald door spieren die om de maag liggen. Daarnaast wordt het vermengd met maagsappen die naast voor verdere vertering zorgen voor de uitschakeling van micro organismen die met het voedsel in het lichaam terecht zijn gekomen.

Stress

Normaal gesproken duurt de weg die het voedsel aflegt via de mond tot de uitgang 24 tot 48 uur. Stress kan er echter voor zorgen dat het gehele spijsverteringsstelsel en daarmee de maag veel trager werken dan normaal. Veel mensen krijgen dan ook in perioden van stress meer last van maagklachten.

Maagklachten

Maagklachten komen veel voor: één op drie mensen heeft er wel eens last van. De daarbij horende verschijnselen zijn: opboeren, een opgeblazen gevoel, maagpijn, misselijkheid en braken.

Oorzaken

Het maagslijmvlies kan door allerlei oorzaken verzwakken, bijvoorbeeld een bepaald medicijngebruik of roken. Soms is het een combinatie van oorzaken. Om de oorzaken van maagklachten op te sporen kan bij Bergman Clinics een maagonderzoek ofwel endoscopie worden uitgevoerd. In het moderne scopie centrum kunt u met een verwijsbrief van de huisarts altijd snel terecht. Veelvoorkomende aandoeningen aan de maag zijn:

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. De sluitspier van de slokdarm zorgt ervoor dat voedsel alleen door kan naar de maag en in principe niet terug. Echter werkt deze niet altijd goed, waardoor brandend maagzuur ontstaat. Iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Dit is niet ernstig. Indien het zeer regelmatig voorkomt is het belangrijk om wel te laten onderzoeken waar de klachten vandaan komen, omdat het risico bestaat dat de slokdarm gaat ontsteken. De zure maaginhoud kan de slokdarm namelijk aantasten. 

Luie maag

De oorzaak van maagklachten is niet altijd te achterhalen. De laatste tijd is meer bekend over een zogenaamde ‘luie' maag. Dit betekent dat de spieren van de maagwand te langzaam kneden en mengen. Dit zorgt ervoor dat het veel langer duurt voor het voedsel klaar is om naar de dunne darm te verhuizen. Al die tijd kan het maagsap op de maagwand inwerken, waardoor deze geïrriteerd kan raken. Bovendien kan het maagsap gemakkelijker de slokdarm in stromen.

Maagzweer

Veel mensen denken dat een maagzweer ook kan komen door stress, maar dat is niet zo. Sinds enige tijd weten we dat de ‘Helicobacter pylori' bacterie een grote rol speelt bij het ontstaan van maagzweren. De term maagzweer is een beetje misleidend. Bij 80% van de zweren gaat het om zweertjes in de twaalfvingerige darm. Symptomen die duiden op een maagzweer: knagende maagpijn hoog in de maag, vlak voor of na het eten. Ook eerder genoemde verschijnselen als boeren, brandend maagzuur en misselijkheid kunnen optreden.

Maagslijmvliesontsteking

Het vlies waarmee de binnenkant van de maag is bekleed om de maagwand te beschermen tegen maagzuur kan soms beschadigen waardoor er een ontsteking ontstaat. Tijdens een gastroscopie kan dit worden vastgesteld, al is dit eveneens vast te stellen aan de hand van het klachtenpatroon. Vaak worden voedingsadviezen gegeven om de maagklachten te verminderen.rapport

Volledig rapport coloscopie 2016


Thema: Rapportage

Per zorgprogramma schrijven we jaarlijks een rapportage waarin we laten zien hoe goed onze kwaliteit van zorg is.
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 3 november zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.