Goede ooghygiëne

10 jan. 2025

Ogen zijn kwetsbare organen die dagelijks blootgesteld worden aan allerlei invloeden van buitenaf. Stof, vuil, make-up of zelfs gewoon wrijven in je ogen, er zijn veel manieren waarop je ogen geïrriteerd kunnen raken of geïnfecteerd kunnen worden. Goede ooghygiëne is belangrijk om je ogen gezond te houden en problemen te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke stappen om je ogen goed te verzorgen.

Waarom is ooghygiëne belangrijk?

Het handhaven van een goede ooghygiëne kan veelvoorkomende oogproblemen zoals infecties, irritaties en ontstekingen helpen voorkomen. Bovendien kan het bijdragen aan het behoud van een scherp zicht en het algehele comfort van je ogen.

 

7 Dagelijkse tips voor goede ooghygiëne

1. Was je handen regelmatig

Je handen komen de hele dag door in contact met allerlei oppervlakken die bacteriën en vuil kunnen bevatten. Voordat je je ogen aanraakt, je lenzen inzet of make-up aanbrengt, is het belangrijk om je handen grondig te wassen met water en zeep. Dit helpt om de overdracht van schadelijke stoffen naar je ogen te voorkomen.

2. Raak je ogen zo min mogelijk aan

Probeer te vermijden dat je in je ogen wrijft of ze aanraakt, vooral met ongewassen handen. Dit kan irritatie veroorzaken en bacteriën overbrengen die infecties kunnen veroorzaken. Als je ogen jeuken, gebruik dan een schone doek of tissue om voorzichtig te deppen.

3. Gebruik schone handdoeken en tissues

Gebruik altijd schone handdoeken en tissues om je gezicht en ogen af te drogen. Deel deze items niet met anderen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Vervang handdoeken regelmatig en bewaar ze op een droge, schone plaats.

4. Verwijder make-up zorgvuldig

Oogmake-up kan een broedplaats zijn voor bacteriën als het niet goed wordt verwijderd. Gebruik een zachte make-up remover om alle make-up voor het slapengaan grondig te verwijderen. Vermijd het gebruik van make-up die over de houdbaarheidsdatum is of die je met anderen hebt gedeeld.

5. Reinig je contactlenzen goed

Als je contactlenzen draagt, is het belangrijk om ze goed te reinigen en desinfecteren. Volg de instructies van je oogarts of de fabrikant van de lenzenoplossing. Vervang je lenzen op tijd en geef je ogen regelmatig een pauze door een bril te dragen. Zie je wazig met je lenzen? Wij vertellen wat je moet doen. 

6. Vermijd het delen van persoonlijke items

Deel geen persoonlijke items zoals oogmake-up, handdoeken of contactlenzen met anderen. Dit kan de verspreiding van bacteriën en virussen bevorderen, wat kan leiden tot ooginfecties.

7. Bescherm je ogen tegen irriterende stoffen

Bescherm je ogen tegen stof, rook en andere irriterende stoffen door een zonnebril te dragen wanneer je buiten bent. Als je in een omgeving werkt waar veel stof of chemicaliën aanwezig zijn, draag dan beschermende brillen om je ogen te beschermen.

 

Wanneer moet je extra voorzichtig zijn?

Er zijn bepaalde situaties waarin je extra voorzichtig moet zijn met je ooghygiëne:

  • Als je last hebt van een oogontsteking of infectie, volg dan strikt de hygiënevoorschriften om te voorkomen dat het erger wordt. Lees hier wat je tegen een oogontsteking kan doen
  • Bij het dragen van contactlenzen is het belangrijk om nog nauwgezetter te zijn met de reiniging en verzorging.
  • Als je allergieën hebt die je ogen kunnen irriteren, zorg er dan voor dat je regelmatig je handen wast en je ogen niet aanraakt.

 

Conclusie

Goede ooghygiëne is belangrijk voor het behoud van gezonde ogen en helder zicht. Door eenvoudige dagelijkse gewoonten aan te nemen, zoals regelmatig je handen wassen, je ogen niet aanraken en je lenzen goed reinigen, kun je veelvoorkomende oogproblemen voorkomen. Neem deze tips ter harte en geef je ogen de zorg die ze verdienen, zodat je altijd kunt genieten van een scherp en comfortabel zicht.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.