Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Keelamandelen verwijderen

Behandelingstraject
1

Oorzaken en symptomen keelamandelen verwijderen

Symptomen

De beslissing om de amandelen bij volwassenen te verwijderen is afhankelijk van de ernst van de klachten. Ook de frequentie van de klachten – hoe vaak treden ze op – speelt hierbij een rol.

Amandelstenen

De keelamandelen hebben een onregelmatig oppervlak. De holtes daarin worden crypten genoemd. Daarin kan zich materiaal ophopen: de amandelstenen. Vaak zijn ze zichtbaar als kleine witte propjes. Amandelstenen zijn soms de oorzaak van een vieze geur uit de mond.

Snurken en apneu

Soms zijn de keel- en neusamandelen zo groot, dat je erdoor gaat snurken. In ernstige gevallen kan tijdens de slaap de ademhaling zelfs stokken. Dit heet ‘obstructief slaapapneu’.

Ontsteking

Door bacteriën of een virus kunnen de amandelen ontstoken raken. Dit gaat gepaard met pijn in de keel, problemen met slikken en/of koorts.
Een keelamandelontsteking wordt een tonsillitis genoemd.

Abces

In sommige gevallen kan een keelamandelontsteking zich uitbreiden tot een abces. Dat is een met pus gevulde holte tussen de keelamandel en de wand van de keel. Als het abces onbehandeld blijft, kan dat leiden tot ernstige situaties. Bij een abces wordt altijd geadviseerd om de keelamandelen (op termijn) te verwijderen.

Aanleiding voor een tonsillectomie

De keelamandelen hebben een onregelmatig oppervlak. De diepte holtes in dit oppervlak worden ‘crypten’ genoemd. Deze crypten kunnen materiaal bevatten dat ook wel ‘amandelstenen’ wordt genoemd. Vaak zijn die zichtbaar als kleine witte propjes. De amandelstenen kunnen soms de oorzaak zijn van een vieze geur uit de mond.

Soms zijn de keel- en neusamandelen zo groot dat het snurkklachten kan veroorzaken en soms zelfs obstructief slaapapneusyndroom (stokken van de ademhaling tijdens de slaap).

Door bacteriën of een virus kunnen de amandelen ontstoken raken. Zo’n keelamandelontsteking wordt een tonsillitis genoemd. Dit gaat gepaard met

  • pijn in de keel
  • problemen met slikken
  • en/of koorts

In sommige gevallen kan een tonsillitis zich uitbreiden tot een abces. Het abces is een met pus gevulde holte tussen de keelamandel en de wand van de keel (peritonsillair abces). Als dit onbehandeld blijft kan dat leiden tot ernstige situaties.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Bij welke vestigingen kan ik terecht?


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.