Neusbijholten correctie

Behandelingstraject
5

Resultaat en nazorg neusbijholten correctie

Resultaat

Het resultaat van de ingreep is over het algemeen goed. 70 tot 80% van de cliënten is tevreden met het behaalde resultaat. Maar een ingreep kan er niet voor zorgen dat u nooit meer verkouden wordt of dat een bijholteontsteking nooit meer zal optreden.

 

Nazorg

Neustampon

1 dag na de ingreep worden de neustampons verwijderd.

Leefregels

Gedurende de eerste week na de operatie mag u de neus niet snuiten. Probeer ook niezen te voorkomen. Lukt dit niet, nies dan met de mond open.

Het is raadzaam geen zware inspanning te leveren (zoals zwaar tillen en bukken) of te werken. Sporten raden we de eerste 2 weken na de ingreep af.

Pijn

De neus zal de eerste week na de ingreep nog gevoelig zijn. U kunt hiervoor paracetamol innemen.

Let op: het is niet toegestaan pijnstillers te nemen waar aspirine in zit (zoals Aspirine of Chefarine-4 of APC), omdat deze medicijnen de kans op een nabloeding kunnen vergroten.

Als er sprake is van zwelling van een van de ogen of vermindering van het zicht, neem dan contact op met de kliniek.

Verstopte neus

In de dagen na de ingreep zullen er meer korstjes ontstaan en zal uw neus mogelijk meer verstopt raken. Dit is normaal. Gedurende de eerste 4 weken moet u de neus spoelen met de neusdouche met Xylitol. Tijdens de eerste week moet u ook sprayen met Xylometazoline-neusspray.

Nabloeding

De eerste 2 weken na de ingreep kunnen er korstjes loskomen, waardoor u een bloedneus krijgt. U kunt dan gewoon Xylometazoline-neusspray gebruiken. De bloeding zal meestal binnen 20 minuten stoppen. Gebeurt dit niet of is er veel bloedverlies, neem dan contact op met de kliniek.

Slijm

Er treedt een herstelperiode van uw neus op. Daarbij zal meer slijm worden aangemaakt. Omdat er wondjes in de neus zijn, zal er ook helder bloed in het slijm zitten. Dit is normaal.

Koorts

De eerste paar dagen kunt u koortsig zijn. Als de koorts, ondanks de paracetamol, niet zakt of zelfs oploopt tot meer dan 39 graden, neem dan contact op met de kliniek.

Risico’s en complicaties

De kans op complicaties is klein (minder dan 1%), maar een nabloeding is mogelijk. Zo’n bloeding is meestal goed te stelpen door het opnieuw inbrengen van neustampons.
Het zeefbeencomplex wordt begrensd door de schedelbasis aan de bovenzijde en de oogkas aan de zijkant. De begrenzing met de oogkas is flinterdun, zodat bij uitzondering een bloeduitstorting van het onder- of bovenooglid zichtbaar kan zijn.
In zeer zeldzame gevallen kan oogspierbeschadiging of hersenvochtlekkage optreden.

Vragen

Als kinderen iets diep in hun neus stoppen, wat is dan verstandig om te doen?

Kinderen tussen de 2 en de 4 jaar zien we het vaakst met dingen in hun neus. Dat zijn vaak speelgoedjes, kraaltjes, knikkers en dergelijke dingen. Het is belangrijk dat u niet zelf gaat manipuleren en niet met een pincet in de neus gaat. Want dan bestaat er een kans dat het item juist dieper in de neus verdwijnt.

Het beste bezoekt u de huisarts of KNO-arts. Die kan vaak met een haakje het item verwijderen. 

 

Amandelen, waarom kunt u die missen?

Amandelen zitten er voor de opbouw van immuniteit. Wanneer amandelen meer dan 3 keer per jaar ontstoken zijn, worden ze over het algemeen weggehaald. Dan hebben ze die functie van immuniteit niet meer.

Nog belangrijker, bij het verwijderen van amandelen bent u minder vaak ziek.

 

Bestaat er echt zoiets als een brok in de keel?

De klacht ‘brok in de keel’ komt heel veel voor. Vroeger werd er gedacht dat het emotioneel veroorzaakt werd; daar komt de term ook vandaan. Maar de laatste jaren kijken we daar anders naar.

Wat we in ieder geval altijd goed nakijken is het volgende:

  • Zijn er geen afwijkingen in de keel te zien, aan het strottenhoofd of aan de stembanden?

Als dat niet het geval is, dan wil er nog wel eens een relatie bestaan tussen maagzuur, wat terug omhoog komt, de slokdarm in. Dit onderhoudt het gevoel van een 'brok in de keel'. Met maagzuurremmers kunnen we dan een gewenst effect bereiken. 

Bij welke vestigingen kan ik terecht?

Doofheid komt meestal langzaam. Zijn er klachten waaraan u snel iets moet doen?

Ja. In onze praktijk zien we dat er soms sprake is van een plotse uitval van het gehoor. Dat is iets dat met name bij volwassenen kan voorkomen. Dat kan een alarmsignaal zijn.

Het kan ook een eenvoudige oorzaak hebben. Doordat er bijvoorbeeld een grote prop oorsmeer ineens klem komt te zitten. Waardoor je ineens heel veel slechter hoort.

Maar we zien ook nog wel eens, dat het een plotse uitval is van het hoororgaan. Dat is iets waar we serieus aandacht aan moeten besteden.

Dat wil zeggen dat goed vooronderzoek moet plaastvinden;

  • We kijken of het oor er verder normaal uitziet.
  • We nemen een hoortest af welke de mate van het gehoorverlies moet vastleggen.
  • In sommige gevallen is het nodig om medicijnen te geven, om te proberen die gehoorverliezen weer tot normale proporties terug te brengen.

Dus bij plotse uitval van het gehoor,  is een bezoek aan de huisarts, maar misschien nog wel beter aan de KNO-arts, op zijn plaats.

Een neushaar verwijderen, kan dat kwaad?

In de neusingang zitten vaak haren. Die zitten met haarzakjes vast in de huid. Als u daar aan trekt, kan in het wondje dat overblijft, een bacterie zich gaan nestelen; de Staphylococ. Dat kan ernstige infecties ten gevolge hebben. Juist omdat het in de neus zit, verslepen die infecties zich vrij snel naar het brein. Dit betekent dat u daar zeer ziek van kunt worden.

Het verwijderen van neusharen wordt daarom afgeraden. 

Een piep in uw oor, wat kunt u daar aan doen?

Het belangrijkste is voorkomen dat dit optreedt. Een pieptoon in het oor is eigenlijk niets anders dan een soort overbelasting van het gehoor als gevolg van een te hard geluid.


Hoe kunt u dat voorkomen?
Dit kunt u voorkomen door bijvoorbeeld bij popconcerten oordopjes te dragen. Of door in een werkkring waar veel lawaai is, een koptelefoon te dragen om op die manier het gehoor te beschermen.

Treedt die piep toch op, en heeft u dus toch zo’n lawaaibeschadiging opgelopen, dan is het gelukkig in het merendeel der gevallen zo, dat de piep na enige tijd weer verdwijnt.


Helaasken een dergelijke piep een teken zijn van een permanente beschadiging. Als we een hoortest doen dan zie we ook op die frequentie een duidelijke dip. Helaas is dit een permanente beschadiging en is het van belang dat deze bescharding niet erger wordt. Dus bij blootstelling aan lawaai of harde geluiden, voorzorgsmaatregelen treffen. 

 

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Hoe ontstaat een bloedneus en wat kunt u daar aan doen?

Bloedneuzen komen voor bij kinderen.  Dat is meestal ten gevolge van neuspeuteren. Dus daar kunt u iets aan doen.

Bij volwassenen komt het vaker voor, wanneer er bijvoorbeeld een hoge bloeddruk is of wanneer er middelen gebruikt worden tegen de stolling van het bloed. Bijvoorbeeld bij hart-en vaatziekten.

Wanneer een neusbloeding dan optreedt, is één van de weinige reden wanneer je dan zou moeten snuiten. Hiermee kunt u de stolsels uitsnuiten en vervolgens de neus dicht knijpen. Dit houdt u zo'n 4-5 minuten vast. Stopt het bloeden? Dan heeft dit geholpen. Zo niet, dan gaat u naar de huisarts.

Hoe voorkom ik dat kinderen een hese stem krijgen?

Wanneer kinderen langer dan drie weken hees zijn, is het verstandig om naar de stembanden te kijken. Zo kunnen we zien of er geen afwijkingen zijn.

De meest voorkomende afwijkingen van stembanden bij kinderen die hees zijn, is dat er knobbeltjes op zitten. Dat heeft te maken met het verkeerd gebruiken van de stem, met name als kinderen hard schreeuwen. Logopedie kan dan helpen. 

Het kan ook voorkomen dat er iets zeldzamers aan de hand is, dan is verder onderzoek nodig.

 

Is het verstandig om te vliegen als u verkouden bent?

Het grootste risico van verkoudheid bij vliegen is dat de Buis van Eustachius,  de buis die tussen oor en neus loopt, niet goed functioneert. Waardoor u oorpijn krijgt bij stijgen en bij dalen.

Over het algemeen kunt bij een verkoudheid het beste de dag voor een vlucht beginnen met neusdruppels. Tijdens de vlucht druppelt u ook, zodat de buis van Eustachius zo goed mogelijk open blijft.

Dan valt de pijn over het algemeen heel erg mee.

Mijn oren ‘klaren’… wat is dat eigenlijk?

Het middenoor is een met lucht gevulde ruimte. Deze wordt afgegrensd door het trommelvlies aan de ene kant en de buis van Eustachiusopening aan de andere kant.

De buis van Eustachius loopt van het oor naar de neusholte. Als er onderdruk in de middenoorholte is, dan doet dat pijn. Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.

Het klaren van uw oren moet niet te hard, anders scheurt het trommelvlies.

Verslaafd raken aan neusdruppels, kan dat? En kan het kwaad?

Ja, verslaving aan neusdruppels komt heel vaak voor. Het is zo, dat als je het gebruikt, dan gaat de neus open en als je ermee stopt, dan krijg je een soort rebound effect, zodat de neus helemaal dicht gaat zitten. Dus daarom raak je er dan aan verslaafd, omdat je dan weer nieuwe druppels neemt. Op het moment dat dat zo is en dat langer duurt dan bijvoorbeeld 2 maanden, is het verstandig om een keer een kno-arts te raadplegen. Er zijn wel dingen aan te doen.

Voluit niezen of ingehouden niezen, wat is beter?

Bij niezen komt er een grote drukgolf tot stand. Als je de neus dichtknijpt, hou je die drukgolf tegen en komt er een grote druk in de bloedvaten in het hoofd en dat is slecht. Dus het is beter om voluit te niezen, het is natuurlijk wel ter een bestrijding van besmettingsgevaar, beter om een zakdoek in de buurt te houden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Waarom kan de een wel, maar de ander niet z’n oren bewegen?

Het bewegen van de oren is een functie die eigenlijk alleen nog bij dieren goed mogelijk is. Dat is een functie die wij als mensen hebben verloren.

Neem bijvoorbeeld een hond. Een hond kan zijn oren richten en daarmee het geluid lokaliseren. Bij mensen is dat een functie die verloren is gegaan.

Sommige mensen hebben echter nog wel de spiertjes, die daar primair voor bedoeld waren. Die kunnen ze dan nog ten dele gebruiken en dat betekent dat sommige mensen nog wel een klein beetje hun oorschelpen kunnen bewegen.

Maar voor de meeste mensen geldt dat ze dat niet meer kunnen, maar het is ook een functie die we in het dagelijks leven niet meer echt nodig hebben.

 

Wanneer moet u een hoortoestel overwegen?

Ja! In principe is het natuurlijk zo, dat je dan eerst zou moeten bepalen of deze mensen slechthorend zijn. Ik denk dat in het merendeel der gevallen, dat ook daadwerkelijk zo is. Heel eenvoudig met een hoortoestel kun je natuurlijk vaak wel wat oplossen, maar er zijn ook situaties denkbaar, waarin een hoortoestel alleen onvoldoende is. Bij de goede audiciens kun je tegenwoordig draadloze headsets krijgen. Die zijn ook op recept verkrijgbaar en worden ook door je verzekeraar vergoed.
Daarmee kun je een infrarood signaal via een zendertje op de TV overbrengen naar een soort koptelefoontje, wat mensen kunnen dragen als ze TV kijken. Het mooie daarvan is dat het geluidsniveau van de TV drastisch gereduceerd kan worden.

Wat is de beste behandeling bij oorpijn?

Dit soort middeltjes wordt op grote schaal toegepast. De vraag is natuurlijk altijd: helpt het?
Ik denk dat dit erg afhankelijk is van de reden waarom je het doet. Als je niet in je eigen oor kunt kijken, de meeste mensen kunnen dat niet, dan weet je niet of oorpijn nu komt door een middenoorontsteking of door een ontsteking van je gehoorgang of dat er misschien een stuk oorsmeer klem zit.
Ik zou me nog kunnen voorstellen, dat als je een stukje oorsmeer hebt wat klem is gaan zitten in je gehoorgang en wat lokaal irritatie geeft, dat dan warme olie in je oor een lekker gevoel geeft en er ook voor zorgt dat het oorsmeer oplost en dat de klachten verdwijnen.
Maar als je een middenoorontsteking hebt, waarbij de ontsteking zich achter het trommelvlies afspeelt, dan is het gebruik van warme olie in je oor natuurlijk geen oplossing en datzelfde geldt voor een watje.
Daarnaast kun je er natuurlijk ook nog wel wat problemen van krijgen, want als de olie toevallig te warm is, kun je als gevolg daarvan nog wel eens een gat in de trommelvlies krijgen. Of misschien heb je wel een gat in je trommelvlies en dan gooi je iets in je oor, wat in het middenoor terecht komt, wat helemaal niet de bedoeling is. Dus ik denk dat het toch, in algemene zin, verstandiger is om dit soort middeltjes niet te gebruiken, maar even naar de huisarts of naar de kno-arts te gaan om te laten beoordelen wat er aan de hand is.

 

 

Wat is de beste manier om het oor schoon te maken?

In feite is het de bedoeling dat alleen de buitenkant van het oor wordt schoongemaakt.

Dit doet u met een washandje met lauw warm water. Met uw vinger in de washand maakt u de oorschelp en het stuk gehoorgang dat u kunt bereiken schoon.

We zien liever niet dat mensen met wattenstokjes in hun oren zitten.

Ten eerste is het zo dat het effect dat men beoogt, nooit bereikt wordt. Namelijk het oorsmeer verwijderen; men duwt het er vaak dieper in.

Ten tweede zien we er ook nog wel eens dat men een gat in hun trommelvlies maakt. Bijvoorbeeld doordat ze plotseling schrikken.,

Dus: oren schoonmaken is goed, maar alleen met een washandje en aan de buitenkant.

Als het oor echt aan de binnenkant schoongemaakt moet worden, kunt u beter naar de huisarts of naar de KNO-arts gaan.

Wat is een bloemkooloor? En hoe ontstaat zoiets?

Een bloemkooloor is een oor wat ontstaat bij voornamelijk mannen, die doen aan contactsporten en dan moet je denken aan rugby, worstelen, judo.
Wat er gebeurt is dat zo’n oorschelp bloot staat aan klappen erop of wrijving en daarmee kun je bloedingen krijgen in je oorschelp. Als je die bloedingen niet snel oplost, door dat bloed te laten aflopen – meestal zijn deze jongens niet zo heel kleinzerig dus dat gebeurt dan meestal niet – dan krijg je een beschadiging van het kraakbeen van je oorschelp. Dat geneest dan heel onregelmatig, met een soort litteken. Als je dat op diverse plekken in je oorschelp krijgt, dan krijg je daar dus een soort onregelmatige oppervlakte van die oorschelp en dat noemen we in de volksmond een ‘bloemkooloor’.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!