Neusharen verwijderen: zou je dat wel moeten doen?

Neusharen verwijderen. Iets wat zo onschuldig lijkt, maar niet altijd goed schijnt te zijn. Iedereen last heeft van neusharen. Althans, je kunt er last van hebben op het moment dat je overtollig neushaar hebt. Het liefst verwijder je neusharen zelf op een zo gemakkelijke en veilige manier.


Een optie is om het zelf bij te knippen met een schaar, maar epileren of waxen wordt ook vaak gedaan. Het kan schadelijk zijn om je neusharen te verwijderen, dus zou je dat wel moeten doen? Er zijn verschillende methodes om de neushaar te verwijderen. De ene methode kan gevaarlijker zijn dan de ander. Mocht je toch graag die neusharen willen verwijderen, wat is dan de beste methode? Wij vertellen het je graag.

Waarom hebben wij neusharen?

Neusharen zijn heel functioneel. Neusharen kunnen letterlijk gezien worden als de beschermmeesters van de longen. Ze zijn bedoeld om vuil buiten de neusholte te houden. Je kunt namelijk eenvoudig allerlei stofdeeltjes inademen, wanneer je via je neus inademt. Deze stofdeeltjes zijn niet goed voor de longen en is het daarom beter als deze gefilterd worden voordat zij in de longen terecht komen. Als je ervoor kiest om al je neusharen te verwijderen kan dat betekenen dat er makkelijk vuil binnen kan komen. Dit kan leiden tot infecties en ontstekingen en daar kan de een gevoeliger voor zijn dan de ander. Hierdoor kan het soms beter zijn om de haartjes niet volledig te verwijderen, maar juist bij te houden.

Zijn je neusharen dus echt nodig?

Als je de longen wilt beschermen tegen stofdeeltjes, dan raden wij het aan om de haartjes gewoon te laten groeien. Zo voorkom je vervelende gevolgen! Mochten de haren flink in de weg zitten, kan je door slechts een klein beetje eraf te halen voorkomen dat deze uit de neusgaten groeien en dus duidelijk zichtbaar zijn. Mochten de haartjes toch te lang zijn geworden en hierdoor niet meer naar wens zijn, dan zijn er gelukkig talloze opties waar je voor kunt kiezen om de haren te verwijderen.

Het knippen van de neusharen

Voor het bijhouden van je neushaar is dit de meest eenvoudige manier. Doordat je met een klein schaartje te werk gaat, is het belangrijk dat deze goed gedesinfecteerd is. Er bestaat een schaartje dat speciaal geschikt is voor de neusharen. Een vervelend nadeel is dat je jezelf zou kunnen verwonden. Daarnaast is het resultaat van korte duur en moet je het dus bijhouden.

Neushaar trimmen                                                                                        

Dit is een methode die als pijnloos ervaren kan worden. De klus zo geklaard met behulp van een speciale neushaartrimmer. Eveneens is het nadeel dat het haar snel terug groeit, maar in principe is het een handeling die niet lang duurt en je ervoor kan zorgen dat jouw lange neusharen verwijderd worden.

Het epileren van de neusharen                                                                   

Dit is vaak naast een lange ook vooral een pijnlijke klus. Het epileren van de neusharen heeft wel als voordeel dat ze niet snel terug groeien, doordat de haartjes samen met het haarzakje eruit wordt getrokken. Toch, raden wij deze manier van het verwijderen van de neusharen af. Ongeacht of dit de meest goedkope oplossing is, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Je verwijdert in feite een beschermlaag, door je neusharen te verwijderen. Daarnaast kan het voor veel wondjes zorgen in de neus, waardoor je de huid dus flink beschadigt.

Neushaar waxen                                                                                           

Het waxen van je neushaar heeft als groot voordeel dat je neushaar voor een langere tijd weg blijft. Dit kan als een pijnlijke methode ervaren worden. De warme was wordt op neusharen uitgesmeerd en na een halve minuut met een speciaal waxpapiertje weggetrokken. De neusgaten zijn voor een lange periode neushaarvrij. Echter, bij deze methode bestaat er ook een kans op wondjes of infectie op de plek van de verwijderde haartjes.

Waar gaat de voorkeur naar uit volgens onze KNO-artsen?

De haren uit je neus trekken kan schadelijk zijn. In de open plek waar eerst de haarwortel zat, kunnen bacteriën gaan nestelen. Dit komt doordat je neusslijmvlies erg gevoelig is. Een ontsteking kan ontstaan en dus snel escaleren. De neushaartrimmer is het meest eenvoudig in gebruik. Dit is een goedkope manier en geeft een prima en veilig resultaat. Een alternatief is het verwijderen van de haartjes met een speciaal schaartje.

 


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.