Spierverslapping bovenooglid
- Wat is spierverslapping van het bovenooglid?
- Oorzaken & symptomen spierverslapping van het bovenooglid
- Behandeling
Wat is spierverslapping van het bovenooglid?
Bij een spierverslapping van het bovenooglid ptosis staat het bovenooglid te laag en hangt over de pupil. Mensen met deze klacht kunnen moeilijk onder hun bovenooglid doorkijken en hebben vaak de neiging het hoofd achterover te kantelen om het kijken te vergemakkelijken.
Aangeboren laag bovenooglid
Wanneer een aangeboren te laag bovenooglid aanwezig is bij de geboorte, komt dat meestal doordat de spier die het ooglid moet optillen niet goed is ontwikkeld. In combinatie met ptosis komen ook andere oogafwijkingen vaak voor, zoals scheelzien en een lui oog. Daarom moet ieder kind met een aangeboren hangend ooglid binnen de eerste zes levensmaanden door een oogarts onderzocht worden.
Ptosis op latere leeftijd
Een hangend ooglid dat in de loop van het leven ontstaat, kan verschillende oorzaken hebben. Op oudere leeftijd wordt het vaak veroorzaakt doordat de spier die het ooglid heft geleidelijk loslaat van het ooglid. Op jongere leeftijd kan de spier ook loslaten, meestal komt dit door het langdurig dragen van harde contactlenzen. Zeldzame oorzaken van een hangend ooglid op volwassen leeftijd zijn o.a. spierziekten en afwijkingen van de zenuwen.
Oorzaken & symptomen spierverslapping van het bovenooglid
De oorzaak van een spierverslapping van het bovenooglid ligt vaak bij een uitrekking van de dunne pees van de spier die het ooglid omhoog trekt. Andere meer zeldzame vormen kunnen komen door een afwijking van de spier die het ooglid omhoog trekt (meestal aangeboren) of de zenuwvoorziening van deze spier (bijvoorbeeld na een hersenbloeding).
Overigens kan het beeld van hangende oogleden ook door andere oogafwijkingen veroorzaakt worden.
Een ptosis van het bovenooglid. Het zicht wordt hier niet belemmerd door overhangende huid, maar omdat het ooglid zelf te laag hangt.
Behandeling
Aangeboren laag bovenooglid
Wanneer het hangende ooglid de pupil niet bedekt, wordt een kind vaak op 4-5 jarige leeftijd geopereerd. Wanneer het hangende ooglid de pupil wel bedekt, kan dit een lui oog veroorzaken. Het is dan nodig de operatie eerder uit te voeren. Met een operatie kan de hoogte van het ooglid worden gecorrigeerd. Het is echter niet mogelijk om de beweeglijkheid van het ooglid te herstellen. Er zal daarom in de meeste gevallen - ook na een geslaagde operatie - een verschil in beweeglijkheid tussen de oogleden zichtbaar blijven. Hoe de operatie gaat is afhankelijk van hoeveel het ooglid hangt en hoe goed de spier werkt. Bij kinderen worden deze operaties onder algehele verdoving uitgevoerd. Soms kan na de ingreep uitdroging van het hoornvlies optreden. Dit kan pijn of een zanderig gevoel veroorzaken. Bij kinderen komt dit echter zelden voor, ook niet als het oog na de operatie 's nachts een beetje open blijft staan.
Behandeling Ptosis op latere leeftijd
Zowel op jongere als latere leeftijd is een correctie mogelijk. Onder plaatselijke verdoving wordt een kleine snee in het bovenooglid gemaakt en de spier weer vastgezet. In deze gevallen kan correctie van het hangend ooglid problemen veroorzaken met het sluiten van het oog. Dit kan leiden tot pijn en slechtziendheid door uitdroging van het hoornvlies. Een operatie van een hangend ooglid levert niet in alle gevallen in één keer het gewenste resultaat op. Heroperaties zijn dan ook niet zeldzaam. Wanneer het verschil in hoogte tussen beide oogleden 1 millimeter of minder bedraagt, wordt het resultaat van de operatie als goed beschouwd.
Mogelijke risico’s en complicaties
Uw oogarts zal van tevoren bekijken of het oog hinder van deze ingreep kan ondervinden. Bij droge ogen of een slechte ooglidfunctie kan dit het geval zijn en zal de oogarts de operatie afraden. Bovendien zijn er enkele zeldzame vormen van ptosis die de oogarts moet uitsluiten.
Bij elke operatie bestaat het risico van nabloeding en infectie, maar bij operaties aan de oogleden komt dit zelden voor. Om een nabloeding te voorkomen, adviseren wij u vooraf en vlak na de ingreep geen bloedverdunnende middelen en/of sommige pijnstillers te gebruiken, zoals aspirine (acetylsalicylzuur).
Hoewel de oogarts tijdens de operatie de stand van het ooglid controleert, zal de genezing ook van invloed zijn op de stand van het bovenooglid. Deze factoren maken dat er altijd een bepaalde onzekerheid bestaat over de precieze eindpositie van het ooglid: bij 10-15% van de patiënten kan het bovenooglid iets te laag of juist iets te hoog staan. Ook de vorm van het ooglid kan licht veranderen. Een nacorrectie is overigens lang niet altijd nodig.
Meer weten over de ooglidchirurgie behandeling bij Bergman Clinics? U kunt gerust contact opnemen. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.