Ooglaseren

Behandelingstraject

De behandelingen

Bij een ooglaserbehandeling behandelt de oogarts het buitenste laagje van uw oog, het hoornvlies, met een laser. Daarmee verandert hij de manier waarop licht uw oog binnenkomt. Zo kunt u weer scherp zien, zónder bril of lenzen.

De voorloper van de ooglaserbehandeling stamt al uit de jaren '60 van de vorige eeuw. In de jaren '80 ontstond de moderne manier van ooglaseren. Die bestaat nu nog: beproefd, doeltreffend en betrouwbaar. Daarnaast ontwikkelen we steeds preciezere methodes voor een nog beter resultaat met nog minder impact op het oog. Dit noemen we minimaal invasief.

Kenmerken van moderne ooglaserbehandelingen:

  • Weinig ongemak tijdens en na de behandeling
  • Behandeling duurt zeer kort
  • Snel herstel
  • Blijvend betrouwbaar resultaat

Ogen laseren; zo werkt het

Met een uiterst precieze, computergestuurde laser haalt de oogarts kleine stukjes hoornvlies weg. Daarmee verandert de vorm van het hoornvlies. Precies zo dat het licht dat in uw ogen valt, op de juiste manier gebroken wordt en u weer scherp kunt zien. Om het overtollige stukje hoornvlies weg te halen, maakt de oogarts een kleine opening in het bovenste beschermlaagje van het hoornvlies. Afhankelijk van de techniek is dat bijvoorbeeld een 'flapje' dat na de behandeling weer wordt dichtgeklapt of een piepklein sneetje.

Ooglaserbehandeling: kort en pijnloos

Bij elke ooglaserbehandeling worden de ogen verdoofd. Een behandeling is daardoor niet pijnlijk. De behandeling duurt tussen de 30 seconden en 10 minuten per oog. Meestal kunnen we beide ogen tegelijk behandelen. In totaal bent u ongeveer 2 uur in onze kliniek.

Onze ooglaserbehandelingen


De behandeldag

U gaat op weg naar onze centrale behandelkliniek in Hilversum. Daar bent u in totaal circa 2 uur, van intake tot en met even bijkomen na de behandeling. Na deze dag hoeft u nooit meer op zoek naar uw bril of contactlenzen. 


Laatste voorbereiding

Na de laatste oogmeting krijgt u wat paracetamol en valium. Deze maken de behandeling zo comfortabel mogelijk. Na het beantwoorden van uw laatste vragen krijgt u alvast de medicatie voor thuis en een zonnebril als bescherming tegen zon, wind en stof vlak na de behandeling.


De behandeling

Vlak voor de behandeling krijgt u een muts op, een jas aan en sloffen over uw schoenen. U gaat liggen op een behandeltafel. We verdoven uw oog of ogen. De behandeling is daardoor pijnloos, maar uw ogen worden niet helemaal gevoelloos. Een ooglidhouder houdt het te behandelen oog open, het andere dekken we af. U hoeft dus niet bang te zijn dat u uw oog niet lang genoeg open kunt houden. Wat er daarna precies gebeurt, hangt af van het type behandeling.

Tijdens elke ooglaserbehandeling wordt u gevraagd naar een specifiek punt of lampje te kijken. Beweegt u toch met uw oog, dan is er niets aan de hand; de lasers volgen uw ogen nauwkeurig en stoppen als dat nodig is. Bij een lensimplantatie is uw hele oog verdoofd en kunt u het ook niet per ongeluk bewegen.


Het zit erop!

Na afloop van de behandeling blijft u ongeveer een kwartier met uw ogen dicht in de rustruimte zitten. We druppelen uw ogen nog een keer en na een laatste controle mag u naar huis. Thuis kunt u het beste een paar uur op bed gaan liggen met uw ogen zoveel mogelijk dicht. Afhankelijk van de behandeling kunt u nog een paar dagen een branderig gevoel in uw ogen houden of kan scherp licht nog irriteren. Wrijf niet in uw ogen en gebruik de zonnebril, dan gaat het vanzelf over.

Het herstel en... leven zonder bril

Vanaf nu hebt u geen bril of lenzen meer nodig. Voor een goed herstel gebruikt u nog enige tijd oogdruppels. Volgt u vooral de aanwijzingen van uw arts. De dag na de ingreep komt u bij de oogarts terug voor de dagcontrole en ook daarna komt u nog regelmatig op controle.


Risico's en complicaties

Complicaties bij refractiechirurgie zijn zeldzaam. Veel complicaties of bijwerkingen zijn te voorkomen door goede controle en het volgen van de aanwijzingen van de oogarts. Treden er toch complicaties op, dan kunnen we deze vrijwel allemaal verhelpen.

Vragen

Bij welke ziektes / aandoeningen kunnen mijn ogen niet gelaserd worden?

Om uw ogen te kunnen laten laseren moeten ze gezond zijn. Als er sprake is van een oogaandoening, zoals bijvoorbeeld keratoconus, of glaucoom, is het niet mogelijk uw ogen te laseren. Wanneer u meer informatie zou willen hebben over uw specifieke situatie, neem dan contact met ons op.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Ik ben bijziend (slecht zicht in de verte), kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Uw ogen kunnen gelaserd worden als u bijziend (myoop) bent. U bent bijziend als u moeite heeft met kijken in de verte. Het is bijvoorbeeld lastig om verkeersborden en de ondertiteling op televisie te lezen. Om bijziendheid te verhelpen met een ooglaserbehandeling moet de afwijking tussen de -0,5 en -10 liggen.

Ik ben verziend (slecht zicht op de korte afstand), kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Uw ogen kunnen gelaserd worden als u verziend (hypermetroop) bent. U bent verziend wanneer u moeite hebt om van dichtbij en veraf goed te kunnen zien. Het is bijvoorbeeld lastig om een boek te lezen. Dit is iets anders dan ouderdomsverziendheid (wanneer je een leesbril nodig hebt). Om verziendheid te verhelpen met een ooglaserbehandeling moet de afwijking tussen de +1 en +4 liggen.

Ik ben zwanger, kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Als u zwanger bent, kunt u geen ooglaserbehandeling ondergaan. Tijdens een zwangerschap (en tijdens het geven van borstvoeding) verandert de hormonale activiteit. Dit kan uw zicht beïnvloeden. Daarom laseren wij pas 3 maanden nadat u bent bevallen, of bent gestopt met het geven van borstvoeding.

Ik heb droge ogen, kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Van een ooglaserbehandeling worden je ogen tijdelijk wat droger. Bij LASIK met name kan dit langer duren, waardoor deze behandeling niet geschikt is voor mensen die al last hebben van droge ogen. De nieuwe, relatief zachtaardige ooglaserbehandeling SMILE geeft minder klachten van droge ogen, en kan dus ook geschikt zijn voor mensen met droge ogen. Hetzelfde geldt voor TransPRK.

Ik heb een cilinderafwijking, kunnen mijn ogen gelaserd worden?

Vaak gaat een cilinder gepaard met verziendheid of bijziendheid. Ooglaseren met cilinder is mogelijk tot 5 dioptrieën.

Ik heb een lui oog, kunnen mijn ogen gelaserd worden?

U kunt uw ogen laten laseren met een lui oog wanneer u meer dan 25% zicht hebt met het luie oog. Een lui oog kan helaas niet verholpen worden.

In het sommige landen is ooglaseren goedkoper, kan ik daar ook naartoe gaan?

Dat kan, maar de Nederlandse Vereniging van Oogartsen raadt het af om in het buitenland uw ogen te laten laseren, omdat niet bekend is welke eisen er in het buitenland worden gehanteerd en omdat er geen toezicht op is. In Nederland gelden strenge kwaliteitseisen en normen. In het buitenland weten we dat niet precies. In Nederland is er ook een certificeringssysteem voor oogartsen. Alleen oogartsen die aan de gestelde eisen en regels voldoen, krijgen een certificaat.

Is een ooglaserbehandeling pijnlijk?

Nee. Alle behandelingen zijn verdoofd en daarmee pijnloos. Bepaalde handelingen kunt u wel voelen, maar ze zijn niet pijnlijk. De eerste uren na een behandeling kunnen uw ogen een paar uur tot een paar dagen geïrriteerd aanvoelen of soms pijn doen. Dit verschilt per type behandeling. Meer informatie is te vinden in het vergelijkingsoverzicht.

Is een ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s?

Al worden ooglaserbehandelingen al meer dan 30 jaar op grote schaal uitgevoerd, toch zijn er veel mensen die het idee van deze procedure best beangstigend vinden. Vaak geven cliënten aan vooral bezorgd te zijn over het feit dat ze de hele procedure wakker blijven en de ogen open moeten houden, uit angst dat dit tot pijn en ongemak zal leiden. In feite duurt de gehele behandeling niet meer dan 20 minuten, waarvan het laseren zelfs minder dan 1 minuut per oog duurt. Laseren is een van de veiligste medische procedures ter wereld. De kans op een ooginfectie is kleiner dan bij dagelijks gebruik van contactlenzen.

Kan ik blind worden van een ooglaserbehandeling?

Nee, de angst voor blindheid is niet reëel. Met de laser wordt alleen het hoornvlies bewerkt, het voorste laagje van uw oogbol. Daar valt het licht doorheen waar uw oog mee kan zien. De rest van uw oog, de iris, het netvlies, de oogzenuw en alle andere delen, komen niet in aanraking met de laser. Tijdens de behandeling houdt de computer al uw oogbewegingen in de gaten en compenseert meteen. Kijkt u net buiten beeld, dan stopt de laser direct.

Tot welke afwijking kunnen mijn ogen gelaserd worden?

In principe kunnen wij ogen laseren tussen de -10 en +4 (inclusief cilinder). Echter verschilt dit per behandeling en geldt hierbij daarom wel de voorwaarde dat uw ogen geschikt moeten zijn voor de betreffende behandeling.

Vanaf en tot welke leeftijd kunnen mijn ogen gelaserd worden?

In principe is een ooglaserbehandeling mogelijk vanaf 18 jaar tot circa 55. Dit is een richtlijn. Indien u ouder bent dan 45 is het soms beter om enkele jaren te wachten en te kiezen voor een lenswissel. Na een uitgebreid vooronderzoek kunnen wij u precies vertellen wat de beste keuze is voor uw ogen.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat is het voordeel van Bergman Clinics ten opzichte van andere aanbieders?

Bergman Clinics is gespecialiseerd in refractieve oogchirurgie. Wij maken niet alleen gebruik van uiterst geavanceerde apparatuur, maar hebben ook de meeste kennis en ervaring op gebied van dit specialisme. Omdat wij alle behandelmogelijkheden aanbieden, kunnen we precies en objectief bepalen welke behandelvorm het beste bij uw ogen past. We zijn de meest ervaren kliniek in Nederland en hebben al ruim 100.000 behandelingen gedaan. Bij elk van die behandelingen staat persoonlijke aandacht voor u centraal; voor, tijdens en na de behandeling. Met onze 24/7 bereikbaarheidsdienst kunt u dag en nacht op ons vertrouwen. 

Wat is ooglaseren en hoe gaat een behandeling?

Een ooglaserbehandeling is een zeer veilige methode om uw oogsterkte te optimaliseren. Bij een ooglaserbehandeling behandelt de oogarts het buitenste laagje van uw oog, het hoornvlies, met een laser. Hierdoor valt het licht weer op de juiste manier op uw netvlies met als resultaat: scherp zicht. Na de behandeling kunt u weer scherp zien, zonder bril of lenzen. Uw ogen kunnen gelaserd worden indien uw oogafwijking tussen de -10 en +4 ligt. En bij cilinders tot maximaal 5 Dioptrie.

Wat zijn de effecten van een ooglaserbehandelingen op lange termijn?

Ooglaseren is al sinds de jaren '80 van de vorige eeuw een beproefde en betrouwbare behandelmethode. Uit onderzoek blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt en er geen aanleiding is tot twijfel over de effecten van een ooglaserbehandeling na 20 jaar. Lensimplantatie behoort zelfs tot een van de meest succesvolle medische ingrepen in de geneeskunde en bestaat nog langer dan ooglaserbehandelingen. Ook een lensimplantatie heeft een prima en blijvend resultaat.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Wat zijn verschillen tussen de verschillende soorten ooglaserbehandelingen?

Bekijk dit overzicht om alle behandelingen van Bergman Clinics te vergelijken.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Zijn er ooglaserbehandelingen waarbij er geen flapje in mijn hoornvlies gemaakt wordt?

Ja, dit is mogelijk. Wanneer u zelf niet de voorkeur heeft voor de behandeling met een flapje, dan is de TransPRK of de SMILE behandeling een mogelijkheid. Het kan echter voorkomen dat na het vooronderzoek blijkt dat een andere methode voor u geschikter is.

Toon alle items


Maak een afspraak
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!