Dokters in Dialoog | Hand- en polsklachten

26 sep. 2023

Plastisch chirurg Rinze Zwanenburg vertelt in deze podcast over hand- en polsklachten, zoals Dupuytren, Carpaal Tunnel Syndroom (CTS), triggerfinger en artrose.

In deze aflevering gaat plastisch chirurg Rinze Zwanenburg in gesprek met huisarts Femke van Gennip over hand- en polsklachten. De meest voorkomende aandoeningen zijn Dupuytren, Carpaal Tunnel Syndroom (CTS), triggerfinger en artrose.

Dupuytren is een genetische aandoening en daardoor niet te genezen. Over het algemeen is het een pijnloze aandoening, maar men kan soms wel pijn ervaren. Wanneer wordt een cliënt met deze klachten doorverwezen, hoe ontstaat Dupuytren en kan de cliënt zelf iets doen om de progressie te verminderen? Welke factoren zijn van invloed om wel of niet te opereren en welke gewrichten zijn goed te behandelen?

Triggerfinger komt veel voor bij vrouwen na de overgang en is goed te behandelen met corticosteroïden injecties. Wat is de oorzaak van een triggerfinger, wat is de beste manier om te injecteren en wat is het effect van injecties op de klachten?

Wanneer verwijs je bij een CTS naar een neuroloog of een plastisch chirurg en welke resultaten mag je verwachten na een operatie van CTS?

Er zijn veel mensen die lang rond lopen met artrose in de hand, maar er bestaan goede behandelingen voor PIP artrose, MCP artrose en duimbasisartrose. Voor een goed eindresultaat van de operatie wordt er binnen Bergman Clinics goede begeleiding geboden door de hand-ergotherapeut die van essentieel belang zijn om hand- en of pols van cliënten zo snel mogelijk weer in beweging en goede conditie te krijgen.

Als laatst wordt er nog gesproken over de operatie van De Quervain en traumaklachten bij de hand en pols.

Na het luisteren van de podcast nog meer willen weten over hand- en polsklachten en wat Bergman Clinics kan betekenen? Lees meer over Dupuytren, triggerfinger, carpaal tunnel syndroom (CTS), duimbasisartrose en De Quervain.

Femke van Gennip is huisarts en ook afgestudeerd in de biomedische wetenschappen. Sinds 2021 is ze mede-praktijkhouder in een in 2022 geheel vernieuwde huisartspraktijk in Doorn. Femke van Gennip vindt het belangrijk dat haar patiënten zich gehoord voelen en om laagdrempelig te zijn. Ze zet zich met hart en ziel voor hen in.

Drs. Rinze Zwanenburg is plastisch chirurg en gespecialiseerd in de behandeling van hand- en polsaandoeningen. Hij is werkzaam in de kliniek in Amsterdam (voorheen The Hand Clinic) en tevens ook medisch coördinator. Lees hier meer over Rinze Zwanenburg.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!