Duimartrose (CMC-I artrose)

Slijtage van de duim betekent dat het kraakbeenlaagje dat in een gewricht zit en ervoor zorgt dat botten goed kunnen scharnieren, beschadigd is. Hierdoor schuurt bot tegen bot, ontstaan haakjes en scherpe randen en dit geeft zwelling van het gewrichtskapsel en pijn klachten.


Behandelingstraject:


Artrose is een aandoening van de gewrichten waarbij het kraakbeen van slechtere kwaliteit wordt en op den duur zelfs verdwijnt. Het wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Een gewricht wordt gevormd door 2 of meer botstukken. Kraakbeen is een gladde laag die zich om de uiteinden van deze botstukken bevindt, de botten schuren hierdoor niet tegen elkaar.

Bij het slijten van het kraakbeen komen de boteinden tegen elkaar, dit veroorzaakt de pijn bij artrose. Het bot probeert de schade te herstellen, waarbij aan de rand van het gewricht puntige aangroeisels (osteofyten) worden gevormd. Ook ontstaat er vaak een ontstekingsreactie, waarbij er vocht in het gewricht ontstaat. Het gevolg is dat het gewricht warm en dik wordt en moeilijker bewogen kan worden.

Artrose wordt wel tot de reumatische aandoeningen gerekend, maar het is iets anders dan reuma (reumatoïde artritis). Het heeft ook niets met botontkalking (osteoporose) te maken. Artrose kan overal in het lichaam voorkomen. De meest bekende vormen zijn de heup- en knieartrose. In de hand treedt artrose vaak op in het basisgewricht van de duim. Het
duimbasis gewricht bestaat uit een handwortelbeentje (trapezium) en het middenhandsbeentje van de duim. Duimbasis artrose komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

 - Algemeen - duimbasis-slijtage-1.jpg

 


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden

Vragen

Bij welke vestigingen kan ik terecht?

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.