Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Moeizame stoelgang

Behandelingstraject
4

Behandeling moeizame stoelgang

De behandeling van een moeizame stoelgang bij vrouwen kan variëren van voedingsadviezen tot bekkenfysiotherapie tot een operatie ingreep. Hieronder geven wij globaal aan in welke volgorde behandelingen kunnen worden gestart.

Bekkenfysiotherapie

De behandeling bestaat vaak uit gespecialiseerde bekkenfysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut leert een goed toiletgedrag aan. Het blijkt dat heel veel mensen met deze klachten ongemerkt persen in plaats van ontspannen om hun ontlasting kwijt te raken.

Medicatie

Ook medicatie kan helpen. Bij klachten van verstopping kunnen medicijnen de ontlasting dunner maken. De meeste laxeermiddelen gaan de vochtopname tegen en zorgen er zo voor dat er minder vocht aan de ontlasting wordt onttrokken. Daardoor blijft de ontlasting zachter en wordt deze ook een beetje zuur. Dit zet de darmen aan tot bewegen.

Aangepast dieet

Vaak wordt eerst een dieet met veel vezels en rauwkost geadviseerd. Ook veel drinken is belangrijk. In samenspraak met een voedingsdeskundige (diëtiste) kan een voedingspatroon worden samengesteld die uw stoelgang kan verbeteren.

Overige behandelingen

Indien bovenstaande behandelingen geen uitkomst bieden of als uw klachten veroorzaakt worden door afwijkingen in de darm- of bekkenbodem, zijn er andere behandelingen mogelijk. In het geval van bijvoorbeeld een endeldarmverzakking, is een operatieve ingreep voor sommige vrouwen een oplossing. Aangezien wij hier alleen in kunnen gaan op de algemene oorzaken van een moeizame stoelgang en niet op uw specifieke klachten, raden wij u aan het gesprek met de arts af te wachten. In een aantal gevallen wordt u doorverwezen naar een maag-darm-lever arts of gespecialiseerd chirurg.

Herkent u deze klachten? Blijf er niet mee rondlopen!

Het is van belang dat u eerst uw huisarts raadpleegt. Veelal kan een eerste behandeling door haar/hem worden ingezet. Voor een bezoek aan onze kliniek heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.

Heeft u na het lezen van de informatie op de website nog vragen over blaasklachten en de mogelijke behandelingen bij Bergman Clinics, bel dan gerust op: 088 9000 500.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.