Moeizame stoelgang

Behandelingstraject
1

Oorzaken en symptomen moeizame stoelgang

Wat zijn de symptomen van een moeilijke stoelgang of obstipatie?

  • U heeft harde en/of droge ontlasting.
  • U kunt niet goed of heeft moeite met ontlasten
  • U ontlast minder dan drie keer per week.
  • U heeft pijn bij het ontlasten; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
  • U heeft na het ontlasten nog steeds het gevoel te moeten ontlasten. Of u kunt al dagen niet ontlasten en heeft ook geen aandrang, maar wel klachten.
  • U heeft aambeien die zijn ontstaan als gevolg van regelmatig hard persen.

De oorzaken van een moeizame stoelgang kunnen gelegen zijn in het voedingspatroon, maar ook in darm- of bekkenbodemafwijkingen.
Een moeizame stoelgang kan dus ontstaan door:

Verkeerde voedings- en leefgewoonten

Onvoldoende drinken of vezelarme voeding kunnen een negatieve invloed hebben op de stoelgang. Onvoldoende bewegen is ook niet bevorderlijk. Een combinatie van deze factoren ligt soms ten grondslag aan een moeizame stoelgang. Harde ontlasting is dan het gevolg.

Uitstellen van toiletbezoek

Uitstellen van toiletbezoek , ondanks aandrang, is niet bevorderlijk voor de ontlasting. In de endeldarm droogt de ontlasting namelijk uit, waardoor harde ontlasting ontstaat.

Verhoogde spanning in de bekkenbodem

Bij continue verhoogde spierspanning in de bekkenbodem worden ook de bloedvaten naar de huid rond de anus afgeklemd. Een tere en kwetsbare huid is dan het gevolg en dit kan pijn veroorzaken. Een functiestoornis in de bekkenbodem kan ook een oorzaak zijn. Veel mensen met deze klachten persen in plaats van te ontspannen om hun ontlasting kwijt te raken. De bekkenbodem kan op verschillende manieren getraind worden, ontspannen van de bekkenbodemspier of juist aanspannen afhankelijk van wat het probleem is.

Overige aandoeningen

In enkele gevallen wordt een moeizame stoelgang veroorzaakt door aandoeningen zoals bijvoorbeeld darmpoliepen of schildklierafwijkingen.

Bepaalde medicijnen

Sommige medicijnen kunnen verstopping en obstipatie als bijwerking hebben. Denk aan bepaalde kalmerende middelen, slaapmiddelen, staalpillen en langdurig gebruik van laxeermiddelen

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!