Oorzaak moeizame stoelgang
De oorzaken van een moeizame stoelgang kunnen gelegen zijn in het voedingspatroon, maar ook in darm- of bekkenbodemafwijkingen.
Een moeizame stoelgang kan dus ontstaan door:
Verkeerde voedings- en leefgewoonten
Onvoldoende drinken of vezelarme voeding kunnen een negatieve invloed hebben op de stoelgang. Onvoldoende bewegen is ook niet bevorderlijk. Een combinatie van deze factoren ligt soms ten grondslag aan een moeizame stoelgang. Harde ontlasting is dan het gevolg.
Uitstellen van toiletbezoek
Uitstellen van toiletbezoek , ondanks aandrang, is niet bevorderlijk voor de ontlasting. In de endeldarm droogt de ontlasting namelijk uit, waardoor harde ontlasting ontstaat.
Verhoogde spanning in de bekkenbodem
Bij continue verhoogde spierspanning in de bekkenbodem worden ook de bloedvaten naar de huid rond de anus afgeklemd. Een tere en kwetsbare huid is dan het gevolg en dit kan pijn veroorzaken. Een functiestoornis in de bekkenbodem kan ook een oorzaak zijn. Veel mensen met deze klachten persen in plaats van te ontspannen om hun ontlasting kwijt te raken. De bekkenbodem kan op verschillende manieren getraind worden, ontspannen van de bekkenbodemspier of juist aanspannen afhankelijk van wat het probleem is.
Overige aandoeningen
In enkele gevallen wordt een moeizame stoelgang veroorzaakt door aandoeningen zoals bijvoorbeeld darmpoliepen of schildklierafwijkingen.
Bepaalde medicijnen
Sommige medicijnen kunnen verstopping als bijwerking hebben. Denk aan bepaalde kalmerende middelen, slaapmiddelen, staalpillen en langdurig gebruik van laxeermiddelen