De behandeling bij verzakking

Behandelingstraject

Operatieve behandeling verzakking

Zijn uw klachten niet te verhelpen met bekkenfysiotherapie of een pessarium, dan kunt u een operatie overwegen. Zo kunnen we uw eigen weefsel herstellen en steviger maken, zodat de organen niet meer kunnen verzakken. Dat kan vaak via de vagina, dus zonder buikoperatie. Bij ernstige verzakkingen is het soms nodig de zwakke plek in de bekkenbodem kunstmatig te verstevigen. Dat doen we via de vagina of via een buikoperatie.

Standaardoperaties: herstel van eigen weefsel

Bij de standaardoperaties herstellen we uw eigen weefsel. De arts kort uitgerekte banden in en te wijd geworden weefsel wordt weggehaald, waardoor de organen weer netjes op hun plek komen te liggen en de vaginawand niet meer doorzakt. Dit gebeurt via uw schede of vagina: er is geen buikoperatie nodig. Soms kunt u dezelfde dag weer naar huis, soms moet u een nachtje blijven. De eerste 6 weken na de operatie mag u in ieder geval geen zware inspanningen doen en kunt u waarschijnlijk niet werken.

Baarmoederverzakking: gebruik van stevig weefsel rond baarmoeder

Bij een verzakking van de baarmoeder kan de gynaecoloog de baarmoeder wat hoger ophangen aan stevige banden van bindweefsel in het bekken. De baarmoeder drukt dan minder op de bovenkant van de vagina en daarmee is de verzakking voorbij. Soms is het nodig om de baarmoeder weg te halen. Dat komt vooral voor als er ook andere problemen zijn met de baarmoeder. Ook dit kan via de schede. Na het verwijderen van de baarmoeder zet de arts de top van de schede weer vast aan de lichaamseigen ophangbanden. Die worden meteen wat ingekort. Dit kan ook bij een schede topverzakking.

Blaasverzakking: herstel voorwand vagina en blaaswand

Is de voorwand van de schede verzwakt, dan kan de blaas verzakken. De gynaecoloog brengt de blaas terug op zijn plek en zorgt dat de voorwand van de schede niet weer inzakt. Deze operatie heet voorwandplastiek of blaaswandverzakkingsplastiek.

Zo gaat de operatie:

 • De arts maakt een snee in de voorwand van de schede
 • De blaas wordt teruggeduwd naar de normale plek
 • De arts kort het te ruime bindweefsel rond de blaas in zodat de blaas er weer op kan rusten
 • De arts kort de uitgerekte bekleding van de schedewand in
 • De schede wordt gehecht met oplosbare hechtingen

Darmverzakking: herstel achterwand vagina en bekkenbodem

Bij een darmverzakking is de achterwand van de schede uitgerekt waardoor de darm in de schede naar beneden zakt. De operatie zorgt dat de uitstulping verdwijnt en de darmen en de achterwand van de schede weer op hun plek komen en daar blijven zitten. Deze operatie heet achterwandplastiek. Is er ook een zwakke plek in de bekkenbodem, dan kan de arts die ook op deze manier herstellen. Dat heet bekkenbodemplastiek.

Zo gaat de operatie:

 • De arts maakt een snee in de achterwand van de schede
 • Daarna maakt de arts de schedewand los van de uitbollende darm
 • Het te ruime bindweefsel rond de darm wordt ingekort, zodat de darm erop kan rusten, waardoor de darm weer op de juiste plek wordt gebracht.
 • De arts kort de uitgerekte bekleding van de schedewand in en hecht de wand van de schede met oplosbare hechtingen. 

Implantaten bij complexe verzakking

Bij sommige vrouwen is het eigen weefsel niet meer te herstellen met een standaardoperatie, omdat dit al eerder is gedaan. Is uw weefsel te verzwakt en heeft u ernstige klachten, dan kunt u een implantaat overwegen dat wordt ingebracht via de buik of vagina. Bij een baarmoederverzakking of schedetop verzakking kan de arts met kunststof materiaal de baarmoeder of de schedetop aan het bekken vastmaken via een kijkbuisoperatie via de buik.

Ook zijn er operaties mogelijk waarbij de arts via de vagina een kunststof implantaat plaatst tussen het verzakte orgaan en de zwakke plek in de bekkenbodem. Voor deze operatie wordt u doorverwezen naar een academisch ziekenhuis.

Lees meer informatie hierover in de richtlijn van de NVOG.

Extra consult vóór de operatie

Wordt u bij Bergman Clinics geopereerd aan een verzakking, dan vragen we u vooraf een preoperatieve vragenlijst in te vullen. Daarna krijgt u een telefonische afspraak met de anesthesie afdeling. Soms vragen we u nog een keer langs te komen. Tijdens dit preoperatieve consult komt alles aan bod wat met de operatie te maken heeft. U kunt ons vragen stellen en wij controleren nog een keer of de operatie bij u gedaan kan worden. Daarna wordt de operatie definitief afgesproken.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Hoe lang ben ik van huis bij een verzakkingsoperatie?

Wordt u geopereerd aan een verzakking, dan duurt de opname gemiddeld één tot enkele dagen. Bij een standaardoperatie blijft u soms een nachtje in onze kliniek.

Ik heb last van een verzakking. Moet ik geopereerd worden?

Dat zou kunnen, maar de meeste klachten kunnen we zonder operatie al goed verhelpen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk.

Krijg ik bij een operatie voor een verzakking altijd een matje of implantaat?

Nee. Meestal wordt er allereerst een standaardoperatie uitgevoerd zonder gebruik van een matje. We kiezen alleen voor een matje bij vrouwen die al eens eerder geopereerd zijn aan een verzakking of bij vrouwen waarbij de kans erg groot is dat ze direct weer een verzakking zouden krijgen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk waarbij het eigen weefsel hersteld wordt. Slechts in 2% van de gevallen is het implanteren van een matje een optie.

Waar vind ik meer informatie over operaties waarbij matjes of implantaten worden geïmplanteerd?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt u meer informatie over operaties waarbij matjes worden geïmplanteerd.

Waarom is de operatie niet altijd bij Bergman Clinics?

De gynaecologen van Bergman Clinics | Vrouw zijn zowel betrokken bij Bergman Clinics als bij de academische ziekenhuizen AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Hiermee is een unieke mix ontstaan van cliëntgerichtheid en hoogwaardige kennis en expertise. De standaardoperaties doen we in de klinieken. De operaties met implantaten doen we in het AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Deze operaties komen niet vaak voor. We bundelen die operaties op een paar plekken in Nederland om ervoor te zorgen dat de chirurgen voldoende ervaring opdoen.

Wat zijn de kosten van een operatie en worden deze vergoed?

De behandelingen binnen Bergman Clinics | Vrouw worden gewoon 100% vergoed vanuit uw basisverzekering na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. U moet wel rekening houden met uw eigen risico. Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Bekkenfysiotherapie wordt niet altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de exacte vergoeding.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!