Een verzakking (Prolaps)

Behandelingstraject
4

De behandeling bij verzakking

Niet elke verzakking geeft klachten, maar heeft u klachten dan kunnen die de kwaliteit van leven wel degelijk aantasten. Bij een ernstige verzakking kunt u er erg veel last van hebben. Gelukkig zijn veel symptomen goed te verhelpen. Voor verreweg de meeste vrouwen is oefentherapie of een pessarium al voldoende. Bij ernstigere verzakkingen is soms een operatie nodig.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een verzakking. De behandelmethode is afhankelijk van het type en de omvang van de verzakking.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie helpt uw bekkenbodemspieren sterk te maken en ze beter te gebruiken. Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten leren u deze spieren te herkennen en te trainen. De bekkenbodem en de spieren er omheen kunnen daardoor weer beter samenwerken. Dit kan lichte verzakkingen verhelpen en is een goede en duurzame oplossing zonder nadelige effecten.

Een vaginale ring - pessarium

Met een pessarium kan een verzakte blaas of baarmoeder op de goede plek gehouden worden. Een pessarium is een ring die in de vagina wordt geplaatst. Die geeft wat extra stevigheid. Dat werkt alleen bij bepaalde soorten verzakking en als de bekkenbodem verder nog sterk genoeg is. Wij zorgen dat het pessarium goed past zodat u het niet voelt zitten. Het blijft goed op zijn plek, ook als u tampons wilt gebruiken tijdens uw menstruatie. Ook tijdens het vrijen voelen u en uw partner de ring niet of nauwelijks. Wel moet de ring zo nu en dan worden schoongemaakt, meestal om de 3 tot 4 maanden. Uw gynaecoloog of huisarts kan dit doen. Als u het pessarium zelf in de vagina kunt zetten, kunt u de reiniging ook zelf doen. U kiest voor de manier waarbij u zich het prettigst voelt.

Soms toch een operatie

Bij sommige verzakkingen is een operatie de enige oplossing. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk, afhankelijk van de aard van de verzakking. De standaardoperaties zijn gericht op het herstellen van uw eigen weefsel. Is er niet voldoende stevig weefsel meer over, dan kan uw weefsel worden versterkt met kunststof materiaal. Dat komt maar weinig voor: bijna alle operaties zijn gericht op het herstellen van uw eigen weefsel. Lees meer over de operatieve behandeling van een verzakking.

 

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe lang ben ik van huis bij een verzakkingsoperatie?

Wordt u geopereerd aan een verzakking, dan duurt de opname gemiddeld één tot enkele dagen. Bij een standaardoperatie blijft u soms een nachtje in onze kliniek.

Ik heb last van een verzakking. Moet ik geopereerd worden?

Dat zou kunnen, maar de meeste klachten kunnen we zonder operatie al goed verhelpen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk.

Krijg ik bij een operatie voor een verzakking altijd een matje of implantaat?

Nee. Meestal wordt er allereerst een standaardoperatie uitgevoerd zonder gebruik van een matje. We kiezen alleen voor een matje bij vrouwen die al eens eerder geopereerd zijn aan een verzakking of bij vrouwen waarbij de kans erg groot is dat ze direct weer een verzakking zouden krijgen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk waarbij het eigen weefsel hersteld wordt. Slechts in 2% van de gevallen is het implanteren van een matje een optie.

Waar vind ik meer informatie over operaties waarbij matjes of implantaten worden geïmplanteerd?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt u meer informatie over operaties waarbij matjes worden geïmplanteerd.

Waarom is de operatie niet altijd bij Bergman Clinics?

De gynaecologen van Bergman Clinics | Vrouw zijn zowel betrokken bij Bergman Clinics als bij de academische ziekenhuizen AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Hiermee is een unieke mix ontstaan van cliëntgerichtheid en hoogwaardige kennis en expertise. De standaardoperaties doen we in de klinieken. De operaties met implantaten doen we in het AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Deze operaties komen niet vaak voor. We bundelen die operaties op een paar plekken in Nederland om ervoor te zorgen dat de chirurgen voldoende ervaring opdoen.

Wat zijn de kosten van een operatie en worden deze vergoed?

De behandelingen binnen Bergman Clinics | Vrouw worden gewoon 100% vergoed vanuit uw basisverzekering na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. U moet wel rekening houden met uw eigen risico. Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Bekkenfysiotherapie wordt niet altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de exacte vergoeding.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.