Assisteer mij
Assisteer mij

Vrouw

Blaas- en bekkenbodemklachten

"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

De behandeling bij verzakking

Tekst a|A     Contrast +|--

Niet elke verzakking geeft klachten, maar heeft u klachten dan kunnen die de kwaliteit van leven wel degelijk aantasten. Bij een ernstige verzakking kunt u er erg veel last van hebben. Gelukkig zijn veel symptomen goed te verhelpen. Voor verreweg de meeste vrouwen is oefentherapie of een pessarium al voldoende. Bij ernstigere verzakkingen is soms een operatie nodig.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een verzakking. De behandelmethode is afhankelijk van het type en de omvang van de verzakking.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie helpt uw bekkenbodemspieren sterk te maken en ze beter te gebruiken. Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten leren u deze spieren te herkennen en te trainen. De bekkenbodem en de spieren er omheen kunnen daardoor weer beter samenwerken. Dit kan lichte verzakkingen verhelpen en is een goede en duurzame oplossing zonder nadelige effecten.

Een vaginale ring - pessarium

Met een pessarium kan een verzakte blaas of baarmoeder op de goede plek gehouden worden. Een pessarium is een ring die in de vagina wordt geplaatst. Die geeft wat extra stevigheid. Dat werkt alleen bij bepaalde soorten verzakking en als de bekkenbodem verder nog sterk genoeg is. Wij zorgen dat het pessarium goed past zodat u het niet voelt zitten. Het blijft goed op zijn plek, ook als u tampons wilt gebruiken tijdens uw menstruatie. Ook tijdens het vrijen zult u en uw partner de ring niet of nauwelijks voelen. De ring moet wel met enige regelmaat schoongemaakt worden. Het verwijderen, schoonmaken en plaatsen kunt u zelf leren. U kunt het ook laten doen.

Soms toch een operatie

Bij sommige verzakkingen is een operatie de enige oplossing. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk, afhankelijk van de aard van de verzakking. De standaardoperaties zijn gericht op het herstellen van uw eigen weefsel. Is er niet voldoende stevig weefsel meer over, dan kan uw weefsel worden versterkt met kunststof materiaal. Dat komt maar weinig voor: bijna alle operaties zijn gericht op het herstellen van uw eigen weefsel. Lees meer over de operatieve behandeling van een verzakking.

 

Behandeling Type verzakking Ernst van de verzakking Te verwachten resultaat Mogelijke complicaties/ nadelige gevolgen Opnameduur in kliniek of ziekenhuis
Bekkenfysiotherapie Baarmoederverzakking
Blaasverzakking
Darmverzakking
Licht tot matig Klachten kunnen
Verminderen of verdwijnen
Geen Geen
Ring (pessarium) Baarmoederverzakking
Blaasverzakking
Licht tot matig Klachten
verminderen
Zelden, bloedverlies, afscheiding, urine incontinentie Geen
Operaties Baarmoederverzakking
Blaasverzakking
Darmverzakking
matig tot ernstig De meeste vrouwen ervaren na de operatie geen of veel minder klachten. Infectie, nieuwe verzakking, beschadiging darm of blaas, pijn bij vrijen, urine incontinentie Enkele uren tot 1 nacht in Bergman Clinics.  Houdt u  rekening met een hersteltijd van enkele weken.
           

De behandeldag

Wordt u bij ons geopereerd aan een verzakking, dan helpen wij u bij de voorbereiding op de ingreep. U heeft al een uitgebreid intakegesprek gehad en bent lichamelijk onderzocht. Nadat de preoperatieve screening is verricht, wordt u officieel ingepland voor de operatie.

U gaat op weg naar een van onze Focusklinieken of naar een academisch ziekenhuis voor de meer complexe operaties. Afhankelijk van de behandeling verblijft u daar een dag of enkele dagen. Houdt er rekening mee dat u de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis mag zijn en dat u de eerste tijd geen auto mag rijden.

U wordt altijd geopereerd door één van de gynaecologen van Bergman Clinics | Vrouw. Ook als u wordt behandeld in een academisch ziekenhuis voor de complexere operaties. De operaties met implantaten doen we in een van de academische ziekenhuizen waar Bergman Clinics een samenwerking mee heeft (het AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht).

Om een zo hoogwaardige mogelijke kwaliteit te garanderen, bundelen we deze operaties daarom op een paar plekken in Nederland. Onze gynaecologen werken ook bij de drie academische ziekenhuizen, dus u blijft gewoon in behandeling bij uw eigen gynaecoloog van Bergman Clinics ongeacht de locatie.

Naar de operatiekamer

Vlak voor de behandeling krijgt u een muts op, een operatiejas aan en sloffen over uw schoenen. U gaat liggen op een behandeltafel. We verdoven u met een ruggenprik of algehele narcose waardoor u niets merkt van de behandeling. De gang van zaken tijdens elke operatie leest u bij de informatie over de specifieke behandelingen. Na de operatie houden we u nog even goed in de gaten in de uitslaapkamer. Daar kunt u rustig bijkomen van de ingreep en de verdoving.

Weer naar huis

Als u geopereerd wordt in dag opname, dan kunt u ongeveer 3-5 uur na de ingreep naar huis. Dit is meestal nadat u heeft geplast. Blijft u bij ons overnachten, dan kunt u de volgende ochtend worden opgehaald. U mag de eerste 4 weken na de ingreep niet zelf autorijden en u moet 6 weken erg rustig aan doen. Lees hier meer over op onze pagina over resultaat & nazorg.

Bereid u goed voor met Mijn Bergman Clinics 

Met Mijn Bergman Clinics, uw eigen digitale portaal, krijgt u alle informatie in korte berichten op het moment dat het voor ú relevant is. Voor, tijdens en na de behandeling. Download de app in de Appstore (iPhone, iPad) of via Google Play (Android).

Veelgestelde vragen

Hoe lang ben ik van huis bij een verzakkingsoperatie?

Wordt u geopereerd aan een verzakking, dan duurt de opname gemiddeld één tot enkele dagen. Bij een standaardoperatie blijft u soms een nachtje in onze kliniek.

Ik heb last van een verzakking. Moet ik geopereerd worden?

Dat zou kunnen, maar de meeste klachten kunnen we zonder operatie al goed verhelpen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk.

Krijg ik bij een operatie voor een verzakking altijd een matje of implantaat?

Nee. Meestal wordt er allereerst een standaardoperatie uitgevoerd zonder gebruik van een matje. We kiezen alleen voor een matje bij vrouwen die al eens eerder geopereerd zijn aan een verzakking of bij vrouwen waarbij de kans erg groot is dat ze direct weer een verzakking zouden krijgen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk waarbij het eigen weefsel hersteld wordt. Slechts in 2% van de gevallen is het implanteren van een matje een optie.

Waar vind ik meer informatie over operaties waarbij matjes of implantaten worden geïmplanteerd?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt u meer informatie over operaties waarbij matjes worden geïmplanteerd.

Waarom is de operatie niet altijd bij Bergman Clinics?

De gynaecologen van Bergman Clinics | Vrouw zijn zowel betrokken bij Bergman Clinics als bij de academische ziekenhuizen AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Hiermee is een unieke mix ontstaan van cliëntgerichtheid en hoogwaardige kennis en expertise. De standaardoperaties doen we in de klinieken. De operaties met implantaten doen we in het AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Deze operaties komen niet vaak voor. We bundelen die operaties op een paar plekken in Nederland om ervoor te zorgen dat de chirurgen voldoende ervaring opdoen.

Wat zijn de kosten van een operatie en worden deze vergoed?

De behandelingen binnen Bergman Clinics | Vrouw worden gewoon 100% vergoed vanuit uw basisverzekering na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. U moet wel rekening houden met uw eigen risico. Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Bekkenfysiotherapie wordt niet altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de exacte vergoeding.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.