Alkmaar
Keesomstraat 14
1821 BS Alkmaar
Bij vrouwen kunnen problemen ontstaan rond de bekkenbodem. En dat gebeurt misschien wel vaker dan u denkt: ongeveer een derde van de volwassen vrouwen krijgt te kampen met een verzakking. De ernst van een verzakking kan variëren van vervelend tot zeer hinderlijk en een verzakking kan het dagelijkse leven flink verstoren. Gelukkig is er veel aan te doen, ook zonder operatie.
Bij vrouwen kunnen problemen ontstaan rond de bekkenbodem. En dat gebeurt misschien wel vaker dan u denkt: ongeveer een derde van de volwassen vrouwen krijgt te kampen met een verzakking. De ernst van een verzakking kan variëren van vervelend tot zeer hinderlijk en een verzakking kan het dagelijkse leven flink verstoren. Gelukkig is er veel aan te doen, ook zonder operatie.
Alle organen hebben een vaste plek in het lichaam. De baarmoeder, blaas en het uiteinde van de dikke darm liggen bij elkaar in het bekken. De organen worden ondersteund door de bekkenbodem, een stevig netwerk van spieren, pezen, banden en bindweefsel. Werkt de bekkenbodem niet goed, dan kunnen de organen van plaats verschuiven. Daarbij kunnen de blaas, het uiteinde van de dikke darm, de dunne darm of de baarmoeder via de vagina naar beneden zakken en zelfs naar buiten komen. Dat kan veel verschillende problemen geven.
Bij een verzakking kunnen verschillende organen verzakt zijn. De ernst en de soort van de klachten hangt af van welk orgaan er in de knel komt. Een verzakking heeft vrijwel altijd invloed op uw dagelijks functioneren, welbevinden en vaak ook op uw seksualiteit. Daar kunnen we samen wat aan doen.
Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder uit zijn normale positie. De baarmoeder kan daardoor een bobbel vormen in de vagina of, bij een ernstige verzakking, zelfs via de vagina naar buiten komen. Heeft u geen baarmoeder meer, dan kan de schedetop, ook wel vaginatop genoemd (of een gedeelte van de baarmoeder dat niet verwijderd is) naar beneden zakken.
Een baarmoederverzakking hoeft geen klachten te geven. De meest gehoorde klacht is het voelen van een balletje dat uit de schede komt, of tussen de schaamlippen te voelen is. Tevens kan er een zwaar gevoel in de schede of onderbuik ontstaan.
De klachten bij een baarmoederverzakking of schedetop verzakking kunnen ook van andere organen en structuren zoals banden in de bekkenbodem. Er ontstaat bijvoorbeeld meer druk op de blaas of de darmen. Dat geeft problemen bij de stoelgang, druk of pijn in het bekken en terugkerende blaasontsteking. Ook kan een baarmoederverzakking tijdens het vrijen pijn geven in het bekken, de buik of de onderrug.
De meest vookomende verzakking is een blaasverzakking. Bij een blaasverzakking zakt de voorwand van de vagina naar buiten. De blaas zit daaraan vast en daardoor zakt ook de blaasbodem uit. Symptomen zijn ongemak en pijn in het bekken en het gevoel dat er een balletje uit de schede zakt. Ook kan er pijn in de buik, onderrug en pijn bij het vrijen ontstaan. Bij een blaasverzakking kan de blaas niet altijd goed geleegd worden. Dat vergroot de kans op een blaasontsteking. Is het steunweefsel bij de overgang van de blaas naar de urinebuis verzwakt, dan kan ook urineverlies optreden op momenten dat de blaas onder druk staat, bijvoorbeeld bij niezen of lachen. Ook kan het zorgen voor zeer vaak moeten plassen of vaak aandrang om te plassen hebben.
Een darmverzakking komt door het inzakken van de achterwand van de vagina. Dit komt meestal voor bij vrouwen bij wie de baarmoeder is weggehaald. De endeldarm, het laatste stukje van de dikke darm, ligt tegen de achterwand aan en zakt mee. Een verzakking van de endeldarm kan het gevoel geven dat er een balletje uit de schede puilt. Tevens kan het problemen geven met de stoelgang: de darmen zijn vaak moeilijk te legen, er kan obstipatie zijn, of er is juist minder of geen controle meer over. Soms verzakt juist de dunne darm. Die komt dan tussen de schede en de dikke darm. Een verzakking van de dunne darm geeft meestal alleen klachten bij het staan of lopen. Tijdens het liggen zijn deze klachten vaak voorbij.
We kunnen veel doen tegen een verzakking. In ernstige gevallen is een operatie mogelijk maar ook met oefentherapie of een ring / pessarium kunnen we veel klachten verhelpen. Herkent u de klachten die passen bij een verzakking? Blijf er dan niet mee rondlopen. We helpen u graag met een oplossing op maat.
De kwaliteit van onze behandelingen bepaalt uw kwaliteit van leven. Daarom zijn we eerlijk over de resultaten die u kunt verwachten. We kijken niet alleen naar de medische resultaten, maar ook naar de resultaten bij u thuis in het dagelijks leven. Die meten we met behulp van medische kwaliteitsrapportages, ervaringen van onze cliënten via PROM’s (Patient Reported Outcome Measures) en cliënttevredenheidsonderzoek.
Resultaten van verzakkingsoperaties hangen erg af van de soort verzakking. Wel is het zo dat we weten dat een verzakking terug kan komen na een operatie. De kans daarop is wisselend, afhankelijk van de soort verzakking en de kwaliteit van uw bindweefsel en uw dagelijkse bezigheden. Gelukkig heeft niet elke verzakking die terugkomt weer opnieuw behandeling, laat staan een operatie nodig.
Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.
Peildatum onderstaande toegangstijden: 12-11-2024
Ik voelde mij als een prinses behandeld in de Bergman Kliniek. Alle waardering voor artsen en verpleegkundigen
Bergman Clinics | Vrouw | HilversumDe klant is koning gerichtheid. Met vragen en zorgen kan je altijd terecht. Gynaecoloog neemt alle tijd voor je.
Bergman Clinics | Vrouw | HilversumZeer tevreden over de kliniek. Aardig personeel goede communicatie en deskundige zorg en nazorg.
Bergman Clinics | Vrouw | HilversumZeer tevreden kon niet beter
Bergman Clinics | Vrouw | HilversumBij welke vestigingen kan ik terecht?
Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?
Hoe lang ben ik van huis bij een verzakkingsoperatie?
Wordt u geopereerd aan een verzakking, dan duurt de opname gemiddeld één tot enkele dagen. Bij een standaardoperatie blijft u soms een nachtje in onze kliniek.
Ik heb last van een verzakking. Moet ik geopereerd worden?
Dat zou kunnen, maar de meeste klachten kunnen we zonder operatie al goed verhelpen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk.
Krijg ik bij een operatie voor een verzakking altijd een matje of implantaat?
Nee. Meestal wordt er allereerst een standaardoperatie uitgevoerd zonder gebruik van een matje. We kiezen alleen voor een matje bij vrouwen die al eens eerder geopereerd zijn aan een verzakking of bij vrouwen waarbij de kans erg groot is dat ze direct weer een verzakking zouden krijgen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk waarbij het eigen weefsel hersteld wordt. Slechts in 2% van de gevallen is het implanteren van een matje een optie.
Waar vind ik meer informatie over operaties waarbij matjes of implantaten worden geïmplanteerd?
Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt u meer informatie over operaties waarbij matjes worden geïmplanteerd.
Waarom is de operatie niet altijd bij Bergman Clinics?
De gynaecologen van Bergman Clinics | Vrouw zijn zowel betrokken bij Bergman Clinics als bij de academische ziekenhuizen AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Hiermee is een unieke mix ontstaan van cliëntgerichtheid en hoogwaardige kennis en expertise. De standaardoperaties doen we in de klinieken. De operaties met implantaten doen we in het AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Deze operaties komen niet vaak voor. We bundelen die operaties op een paar plekken in Nederland om ervoor te zorgen dat de chirurgen voldoende ervaring opdoen.
Wat zijn de kosten van een operatie en worden deze vergoed?
De behandelingen binnen Bergman Clinics | Vrouw worden gewoon 100% vergoed vanuit uw basisverzekering na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. U moet wel rekening houden met uw eigen risico. Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Bekkenfysiotherapie wordt niet altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de exacte vergoeding.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
Toon alle items
Hetty over de samenwerking tussen Bergman en het AMC
Thea vertelt over haar ervaring bij Bergman Clinics
Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.