Behandeling bij vulva aandoeningen
Sommige aandoeningen van de vulva zijn gemakkelijk te behandelen, andere vragen om langdurige zorg en controle. Behandeling van de klachten zal altijd op uw situatie worden afgestemd.
De behandeling van aandoeningen aan de vulva bestaat meestal uit het toepassen van een zalf en/of crème. Vaak krijgt u meerdere middelen voorgeschreven. Het is over het algemeen niet nodig dat u een chirurgische ingreep krijgt. Een ingreep is alleen nodig indien er sprake is van afwijking, die kan duiden op een kwaadaardige aandoening of een voorstadium daarvan.
Als de behandelend arts denkt dat u mogelijk een kwaadaardige aandoening aan de vulva heeft, dan krijgt u een verwijzing naar een van onze academische partners. Wij werken nauw samen met het UMC Utrecht en Amsterdam UMC.
Waar kunt u zelf thuis op letten
De huid van de vulva is gevoelig en dient u goed te verzorgen. Zeker als u klachten heeft adviseren wij te denken aan het volgen:
- Was de vulva niet met zeep.
- Draag bij voorkeur katoenen ondergoed.
- Draag geen strakke broeken.
- Gebruik geen of zo min mogelijk inlegkruisjes.
- Houd de vulva droog.
- Slaap zonder onderbroek of in losse nachtkleding.
- Bij het onstaan van VIN/ CIN attenderen u op het belang te stoppen met roken.
- Heeft u klachten? Blijf hier niet meer rondlopen en maak dit bespreekbaar met uw huisarts.
Zelfonderzoek
Soms vraagt de gynaecoloog u zelf de vulva te onderzoeken. Als u thuis regelmatig een zelfonderzoek doet, weet u zelf het beste of er veranderingen optreden. Vooral bij huidaandoeningen kan dit belangrijk zijn. Door met de gynaecoloog mee te kijken tijdens het onderzoek raakt u vertrouwd met de anatomie en de (huid)afwijkingen.
Hoe gaat een zelfonderzoek:
- Zorg voor een gemakkelijke houding (liggend of zittend), goed licht en een handspiegel
- Bekijk eerst de gehele vulva oppervlakkig
- Bekijk daarna de binnenste en buitenste schaamlippen
- De clitoris kunt u bekijken wanneer u de voorhuid naar boven schuift
- Kijk ook zorgvuldig naar de huid tussen de anus en de vagina in.
Als u veranderingen ziet in kleur, dikte of aspect, zoals bijvoorbeeld zweertjes, neem dat contact op met de consulent. Zij kan met u overleggen en zonodig een extra afspraak inplannen.