Tips van orthopedisch chirurg Hanneke Weel

11 mei 2024

Dr. Hanneke Weel, orthopedisch chirurg bij Bergman Clinics in Arnhem, deelt haar adviezen om je wandelprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

Voorbereiding en belang van goede schoenen

Dr. Weel benadrukt het belang van een geleidelijke opbouw van je trainingen om overbelasting van voeten, knieën en heupen te voorkomen. "Start zo vroeg mogelijk met een specifiek trainingsschema voor de Vierdaagse. Het dragen van goed ondersteunende schoenen en indien nodig steunzolen is essentieel om blessures te vermijden," adviseert zij. Bovendien benadrukt dr. Weel het belang van goed ingelopen schoenen en raadt ze aan om wandelsokken te dragen, om zo vocht en wrijving te beperken. Deze sokken moeten elke dag vervangen worden.

Omgaan met klachten en blessures

"De Vierdaagse is een echte blarenparade," zegt dr. Weel. Een goede voorbereiding op blaren en huidbescherming tegen de zon is daarom heel belangrijk. Hydratatie is ook van groot belang; regelmatig drinken voorkomt uitdroging. Dr. Weel adviseert: "Luister goed naar je lichaam en negeer geen ernstige pijn. Zoek op tijd medische hulp langs de route om verdere schade te voorkomen."

Na de Vierdaagse: hersteladvies

Na de finish is het belangrijk om goed te rusten. "Overbelasting is een veelvoorkomende klacht," zegt dr. Weel. "Vermijd alcohol, omdat dit het herstelproces beïnvloedt. Alcoholvrij bier kan een goed alternatief zijn, want het vult de gebruikte suikers aan." Het herstelproces is per persoon verschillend, maar actieve rust en gezonde voeding kunnen helpen om sneller te herstellen.

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!