Wond- en blaarverzorging tijdens de Nijmeegse Vierdaagse
Wat kun je het beste doen als je tijdens het lopen een blaar krijgt? Hanneke Welling, gespecialiseerd verpleegkundige bij Bergman Clinics in Arnhem, deelt haar adviezen over optimale wond- en blaarverzorging tijdens de Vierdaagse.
Wat veroorzaakt een blaar?
Let er altijd op dat je de juiste schoenen draagt. Dat wil zeggen: niet een te grote of te kleine schoen en bij het passen mag je geen drukpunten voelen; ze moeten gelijk lekker zitten. Uiteraard moet je je schoenen goed inlopen voordat je aan de Vierdaagse begint. De schoenen gaan zich aanpassen aan je voeten door warmte en druk.
Ook je wandelsokken zijn belangrijk; kies voor sokken die het zweet goed afvoeren, bijvoorbeeld wollen sokken. Verder mogen de sokken geen naden bevatten. Het is verstandig om tijdens een lange wandeldag halverwege van sokken te wisselen, want vochtige voeten geven meer kans op blaren. Als je een drukpunt gaat voelen op je voeten kun je een blaar voorkomen door er van tevoren een blarenpleister op te plakken.
Wat te doen als je toch een blaar hebt?
Het beste is om de blaar heel te laten, dan is de kans op infectie het kleinst. Maar als de druk te groot wordt of op een heel vervelende plek zit, kun je de blaar doorprikken. Let er goed op dat dit steriel gebeurt! Maak de huid schoon met alcohol en prik de blaar door met een steriele naald. Je prikt twee gaatjes in de blaar tegenover elkaar zodat het vocht er goed uit kan. De huid laat je zitten. Dan plak je er een blarenpleister op die je er steeds op laat zitten. In principe niet verwijderen, omdat je dan de huid lostrekt. Je kunt gewoon douchen met een blarenpleister. Vaseline helpt ook goed om op de blaar en de omliggende huid te smeren omdat de wrijving dan minder wordt en de kans op nieuwe blaren wordt kleiner.
Blarenposten bij Vierdaagse
In plaats van zelf je blaren doorprikken, kun je tijdens de Vierdaagse ook naar een blarenpost gaan waar EHBO-personeel werkt. Langs de routes zijn er meerdere blarenposten. Vaak zijn er wel lange wachttijden, waardoor je in de knel kunt komen met je finishtijd. Wel worden daar je voeten natuurlijk erg goed behandeld en er word je weer even moed ingepraat om verder te kunnen lopen ondanks de blaren. Het kan ook gebeuren dat je een bloedblaar oploopt. Deze ontstaat als er extreme druk is ontstaan op een bepaalde plek. Zo’n bloedblaar moet altijd behandeld worden bij een blarenpost, omdat de kans op infectie groot is.
Andere problemen die kunnen gebeuren tijdens het lopen
Als je met ontstekingen te maken krijgt tijdens het lopen, is het meestal verstandig om te stoppen met het lopen om erger te voorkomen. Ontstekingen kunnen ontstaan als je weinig getraind hebt van tevoren en er een overbelasting van je spieren/gewrichten optreedt. De meest beruchte is de ontsteking van je scheenbenen (shin splint). Rust en een aantal maal per dag koelen kan verlichting geven. Vaak is langdurig fysiotherapie nodig. Ook ontstekingen in de voeten kunnen optreden. Vaak is het door de pijn niet mogelijk om langer door te lopen en moet je helaas gaan stoppen. Veel lopers hebben paracetamol en diclofenac bij zich om de nodige pijn te onderdrukken onderweg. Tot op zekere hoogte kun je dit doen, maar bedenk wel of het verstandig is om bij bepaalde blessures langer door te lopen om dat felbegeerde kruisje te halen.
Podcast
Luister naar de podcast waarin Hanneke en drs. Marlies van den Berg vertellen over onder andere hoe gezond wandelen is en hoe het is om de Nijmeegse Vierdaagse te lopen met een prothese.