Wandelbenen; wat zijn het en hoe kom je er vanaf? - tips van onze dermatoloog Emiel Brand

1 jul. 2024

Heb je ooit tijdens of na een lange wandeling last gekregen van rode, branderige vlekken op je onderbenen? Dat noemen we golfers vasculitis, ook wel wandelbenen of wandeluitslag. Wandelbenen ontstaan vaak tijdens of na wandeltochten als het erg warm is. Hoewel het vervelend en pijnlijk kan zijn, is het gelukkig niet gevaarlijk.

Hoe ontstaan wandelbenen?

De rode uitslag bij wandelen kan ontstaan door verschillende factoren: warmteuitslag door verstopte poriën door zweet en vuil, stralingswarmte van asfalt die de huid verbrandt, verhoogde druk in de kleine bloedvaten van de benen door langdurige inspanning, en allergische reacties op materialen van kleding, schoenen of ingrediënten in zonnebrandcrème. De kans op wandelbenen neemt toe naarmate je ouder wordt en de elasticiteit van de huid afneemt.

Tips om wandelbenen te voorkomen

Hoewel wandelbenen vervelend zijn, zijn er verschillende manieren om ze te voorkomen en de symptomen te verlichten:

  • Regelmatig trainen: Dit helpt je lichaam zich aan te passen aan lange inspanningen.
  • Goed hydrateren: Drink genoeg water om je lichaam gehydrateerd te houden, de doorbloeding te bevorderen en de huid te helpen herstellen.
  • Luchtige kleding dragen: Een lichte, lange broek kan helpen om de warmte buiten te houden.
  • Goede wandelsokken dragen: Draag schone en ademende wandelsokken.
  • Compressiesokken gebruiken: Deze kunnen de bloedcirculatie in je benen verbeteren.
  • Pauzes inlassen: Leg tijdens pauzes of na de wandeling je voeten omhoog.
  • Koelen van de huid: Het aanbrengen van koude kompressen op de getroffen gebieden kan helpen om zwelling en ongemak te verminderen.

Conclusie

Golfers vasculitis of wandelbenen is een veelvoorkomende aandoening bij mensen die langdurige inspanning verrichten, vooral in warme en vochtige omstandigheden. Hoewel de uitslag meestal binnen drie dagen tot een week vanzelf verdwijnt, is het raadzaam om preventieve maatregelen te nemen om het opnieuw optreden ervan te voorkomen. Bij aanhoudende of verergerende symptomen is het verstandig om een arts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.

Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.