Kijkoperatie (Arthroscopie)

In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, wordt met een kijkoperatie niet alleen het probleem bekeken, maar ook direct behandeld. Deze operatietechniek houdt in dat door kleine sneetjes in de huid een buisje met camera en een buisje met operatie-instrumenten wordt ingebracht waarmee de operatie kan worden uitgevoerd. 

bergmanclinicsnaardenvooraan2.jpg

De naam kijkoperatie is ontstaan doordat enkele jaren geleden met kleine sneetjes alleen nog maar een camera kon worden ingebracht om vast te stellen of een ‘echte' operatie nodig was. Tegenwoordig is deze operatietechniek echter zo ver gevorderd dat het ook mogelijk is te opereren door deze kleine sneetjes. Een operatie waarbij slechts kleine sneetjes in de huid worden gemaakt heeft vele voordelen boven de klassieke operatietechniek waarbij met een grote snede het probleemgebied helemaal wordt blootgelegd.

Voordelen van een kijkoperatie

Een kijkoperatie heeft meerdere voordelen ten opzichte van een open (klassieke) operatie:

  • Het risico op schade en dus functieverlies wordt tot het minimum beperkt.
  • De littekens zijn klein en de opening in het gewricht minimaal, waardoor het herstel aanzienlijk sneller is.
  • Het gewricht is in het algemeen beter te inspecteren.
  • Met een kijkoperatie kunnen steeds meer operatieve ingrepen tegelijk worden uitgevoerd.
  • Vaak kunnen de ingrepen poliklinisch, in dagbehandeling of met een korte opname worden uitgevoerd en kunt u sneller weer naar huis.
  • Bij diverse kijkoperaties kan er gekozen worden voor een plaatselijke verdoving. U kunt dan -indien u dit wenst - met de operateur meekijken op de monitor en uitleg krijgen.

Arthroscopie

Een kijkoperatie aan de gewrichten wordt Arthroscopie genoemd. De meeste orthopedische ingrepen aan het gewricht kunnen door middel van een arthroscopie worden uitgevoerd. Met deze geavanceerde operatietechniek wordt met een klein buisje met camera (de arthroscoop) in het gewricht gekeken.

Er worden enkele kleine sneetjes van ongeveer een centimeter lengte in de huid gemaakt. Via het ene sneetje gaan de arthroscoop met spoelvocht naar binnen en het andere sneetje zorgt voor de afvoer van het vocht. Via het derde sneetje worden de operatie-instrumenten in het gewricht gebracht om de ingreep uit te voeren. Om zowel voor als achter in het gewricht te kunnen kijken is het nodig om meerdere sneetjes te maken. De orthopedisch chirurg ziet op het beeldscherm wat in het gewricht gebeurt en controleert zo zijn handelingen. Om een helder beeld te krijgen wordt de operatie onder bloedleegte uitgevoerd. Dit houdt in dat het bloed in de operatiestreek wordt weggestreken met een elastische band en daarna bloedleeg gehouden met een knelband. Zo kan de orthopedisch chirurg de operatie uitvoeren zonder het gebied open te snijden. Na afloop van de operatie kunnen de sneetjes met één of twee hechtingen worden gesloten. 

 


Bekijk onze behandelingen voor:

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.