Dystrofie

Behandelingstraject
4

Behandeling en operatie

Bij dystrofie is er sprake van afname van de belastbaarheid van de aangedane hand en sprake van pijn. Bij geringe inspanning kan er een heftige toename zijn van allerlei verschijnselen en met name van pijn. 

Cliënten reageren daarop door: 1) de aangedane hand te immobiliseren en gebruiken deze zo min mogelijk of 2) flink te gaan oefenen om de hand als het ware te trainen.

Ook dan ontstaat er weer heftige pijn en de cliënt denkt nog meer te moeten oefenen. De sleutel tot herstel ligt in het gedoseerd bewegen en het weer leren inschakelen van de aangedane hand. Bij een recent ontstane dystrofie lijkt oefenen zo vaak en zoveel als cliënt aan kan qua pijn, het beste. Als men veel pijn heeft oefent men minder en als de pijn afneemt weer vaker. Een kortdurende toename van klachten zoals bijvoorbeeld pijn tot 1 of 2 uur na de behandeling, wordt niet als schadelijk beschouwd. Men kan dan blijven oefenen.

Oefentherapie

Een andere benadering van oefentherapie is bewegen van de hand gedurende een bepaalde tijd, ongeacht de pijn die optreedt. Beide vormen van behandeling kunnen in elkaar overgaan. De cliënt merkt dan hij/zij eerst voorzichtig binnen de pijngrens oefende maar dat dit langzamerhand overgaat in oefenen zonder rekening te houden met de pijn. Absolute immobilisatie van een hand is niet goed omdat gedoseerd bewegen de sleutel is voor herstel. Naast oefentherapie bij de handtherapeut zijn oefeningen thuis van belang, waaronder zelfmassage. De aanbeveling is dat men in een zo vroeg mogelijk stadium begint met oefenen waarbij functieherstel voorop staat. In de acute fase zal afhankelijk van de pijnervaring de handtherapeut nagaan wat de cliënt aan kan qua oefening en beweging. In de latere, chronische fase, zal vooral functieherstel uitgangspunt van de behandeling zijn.

TENS

TENS (transcutane elektrische zenuwstimulatie) kan bij dystrofie cliënten als aanvullende behandeling worden geprobeerd. Als de TENS een positief effect heeft, wordt aanbevolen hiermee door te gaan. Invasieve behandelingen zijn onder andere sympathicusblokkaden, intraveneuze behandelingen, neurolysis of zelfs amputatie.

Lees hier de CBO richtlijn folder.


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.