GA TERUG
Oorzaken & symptomen ziekte van Lyme
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Oorzaken & symptomen ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) is een infectieziekte die in een aantal gevallen ontstaat na een tekenbeet. De ziekte van Lyme kan diverse symptomen veroorzaken, maar de meeste daarvan zijn niet specifiek, ze komen ook bij andere ziekten voor. Wel maakt diversiteit van symptomen de ziekte van Lyme aannemelijker. Lyme uit zich vrijwel altijd op de huid. Dit kan zich uiten op 3 verschillende aandoeningen van de huid. 

Oorzaken & symptomen Erythema migrans

  • Rode vlek
  • Rode kring op de huid

Enkele dagen tot maanden na een tekenbeet ontstaat op de plaats van de beet een rode vlek die geleidelijk groter wordt. Soms blijft het een egaal rode vlek, maar meestal bleekt het centrum op, zodat er een rode ring ontstaat. Deze ring kan wel 30-40 cm groot worden. Op het gezicht is er vaker een streep dan een ring, vooral bij kinderen.

Erythema migrans voelt soms jeukend of branderig aan. Meestal bevindt de uitslag zich op de benen of in de liezen. In enkele gevallen kan dit ook voorkomen op de de romp, armen of het gezicht. Verschijnselen kunnen zich ook uiten door last van moeheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn of koorts. Meestal is er maar één ring of vlek, in een enkel geval ontstaan er meerdere vlekken of ringen. Kenmerkend is dat de ring na verloop van weken tot maanden uiteindelijk vanzelf verdwijnt.

Oorzaken & symptomen Borrelia lymfocytoom

  • Gladde blauwrode tot paarsrode zwelling 
  • Gladde blauwrode tot paarsrode zwelling bij het oor (kinderen)

Het Borrelia-lymfocytoom ziet er uit als een gladde blauwrode tot paarsrode zwelling in de huid van één tot enkele centimeters groot en veroorzaakt geen pijn. Het berust op een opeenhoping van witte bloedcellen in de huid. Bij kinderen zit een Borrelia-lymfocytoom heel vaak aan het oor, bij volwassenen meestal rond de tepel. Andere plaatsen waar de zwelling voor kan komen zijn de neus, het scrotum (de balzak), de schouders en de bovenarm.

Oorzaken & symptomen acrodermatitis chronica atrophicans 

  • Roodblauwe gekleurde huid met zwelling
  • Verkleuring en opgezwollen arm of been
  • Dunne pijnlijke huid
  • Geen gevoel in de huid

Na een halfjaar tot meer dan tien jaar ontstaan geleidelijk huidafwijkingen aan een been of aan een arm. Het eerste symptoom is vaak een roodblauwe verkleuring met enige zwelling van beperkte omvang. Geleidelijk nemen de afwijkingen in intensiteit en grootte toe. Een typische klacht is dat een schoen niet meer past. Uiteindelijk kan het voorkomen dat het been of de arm geheel of voor een groot gedeelte verkleurd en opgezwollen is.

Soms zijn er elastisch aanvoelende zwellingen, vooral over de strekzijde van de ellebogen. Het beeld lijkt soms op een trombosebeen of wondroos. Wanneer acrodermatitis chronica atrophicans in dit stadium niet met antibiotica behandeld wordt, wordt de huid na jaren heel dun en verliest haar elasticiteit. Soms vermindert het gevoel in de huid of wordt in een aantal gevallen de huid juist pijnlijk. Ongeveer 1 op de 3 patiënten heeft vermoeidheidsklachten en voelt zich niet gezond.

Meer weten over de diagnose van de ziekte van Lyme of de behandeling bij Bergman Clinics | Huid & Vaten?

Meer informatie over behandelmogelijkheden van de ziekte van Lyme bij Bergman Clinics? Neem dan contact met ons op.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Dermicis wordt Bergman Clinics
Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.