Ziekte van Lyme

Behandelingstraject

Oorzaken & symptomen ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) is een infectieziekte die in een aantal gevallen ontstaat na een tekenbeet. De ziekte van Lyme kan diverse symptomen veroorzaken, maar de meeste daarvan zijn niet specifiek, ze komen ook bij andere ziekten voor. Wel maakt diversiteit van symptomen de ziekte van Lyme aannemelijker. Lyme uit zich vrijwel altijd op de huid. Dit kan zich uiten op 3 verschillende aandoeningen van de huid. 

Oorzaken & symptomen Erythema migrans

 • Rode vlek
 • Rode kring op de huid

Enkele dagen tot maanden na een tekenbeet ontstaat op de plaats van de beet een rode vlek die geleidelijk groter wordt. Soms blijft het een egaal rode vlek, maar meestal bleekt het centrum op, zodat er een rode ring ontstaat. Deze ring kan wel 30-40 cm groot worden. Op het gezicht is er vaker een streep dan een ring, vooral bij kinderen.

Erythema migrans voelt soms jeukend of branderig aan. Meestal bevindt de uitslag zich op de benen of in de liezen. In enkele gevallen kan dit ook voorkomen op de de romp, armen of het gezicht. Verschijnselen kunnen zich ook uiten door last van moeheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn of koorts. Meestal is er maar één ring of vlek, in een enkel geval ontstaan er meerdere vlekken of ringen. Kenmerkend is dat de ring na verloop van weken tot maanden uiteindelijk vanzelf verdwijnt.

Oorzaken & symptomen Borrelia lymfocytoom

 • Gladde blauwrode tot paarsrode zwelling 
 • Gladde blauwrode tot paarsrode zwelling bij het oor (kinderen)

Het Borrelia-lymfocytoom ziet er uit als een gladde blauwrode tot paarsrode zwelling in de huid van één tot enkele centimeters groot en veroorzaakt geen pijn. Het berust op een opeenhoping van witte bloedcellen in de huid. Bij kinderen zit een Borrelia-lymfocytoom heel vaak aan het oor, bij volwassenen meestal rond de tepel. Andere plaatsen waar de zwelling voor kan komen zijn de neus, het scrotum (de balzak), de schouders en de bovenarm.

Oorzaken & symptomen acrodermatitis chronica atrophicans 

 • Roodblauwe gekleurde huid met zwelling
 • Verkleuring en opgezwollen arm of been
 • Dunne pijnlijke huid
 • Geen gevoel in de huid

Na een halfjaar tot meer dan tien jaar ontstaan geleidelijk huidafwijkingen aan een been of aan een arm. Het eerste symptoom is vaak een roodblauwe verkleuring met enige zwelling van beperkte omvang. Geleidelijk nemen de afwijkingen in intensiteit en grootte toe. Een typische klacht is dat een schoen niet meer past. Uiteindelijk kan het voorkomen dat het been of de arm geheel of voor een groot gedeelte verkleurd en opgezwollen is.

Soms zijn er elastisch aanvoelende zwellingen, vooral over de strekzijde van de ellebogen. Het beeld lijkt soms op een trombosebeen of wondroos. Wanneer acrodermatitis chronica atrophicans in dit stadium niet met antibiotica behandeld wordt, wordt de huid na jaren heel dun en verliest haar elasticiteit. Soms vermindert het gevoel in de huid of wordt in een aantal gevallen de huid juist pijnlijk. Ongeveer 1 op de 3 patiënten heeft vermoeidheidsklachten en voelt zich niet gezond.

Meer weten over de diagnose van de ziekte van Lyme of de behandeling bij Bergman Clinics | Huid & Vaten?

Meer informatie over behandelmogelijkheden van de ziekte van Lyme bij Bergman Clinics? Neem dan contact met ons op.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Hoe kan ik de kans op een tekenbeet verkleinen?

Teken komen vooral voor in de periode maart tot oktober. Probeer dan ook struikgewas en hoog gras niet met onbedekte huid te betreden. Blijf in duinen en bossen op de gebaande paden en draag kleding met lange mouwen en pijpen.

Hoe kan ik een teek verwijderen?

De teek moet altijd bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid, worden vastgepakt. Verwijder de teek met een geleidelijk toenemende, eventueel draaiende, trekkracht. Hoe langer de teek op de huid blijft zitten, hoe groter het risico op een infectie. Naar schatting is er een contactduur van twaalf tot vierentwintig uur nodig om de teek in staat te stellen de bacteriën in de huid over te brengen. Schrijf de datum en de plek van de tekenbeet op en houd het gebied de maanden erna goed in de gaten. Wanneer er Lyme symptomen naar voren komen zoals een rode kring of vlek, ga dan direct naar de huisarts en vermeld dat u bent gebeten door een teek.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!