Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Ziekte van Lyme
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Ziekte van Lyme

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme (ook wel Lyme-borreliose) is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht door de beet van een teek. De kans dat u door een tekenbeet Lyme oploopt is gemiddeld minder dan 3%. Het eerste verschijnsel van de ziekte van Lyme uit zich vrijwel altijd op de huid.

Er zijn 3 huidaandoeningen die horen bij de ziekte van Lyme:

Erythema migrans

Erythema migrans komt in Nederland relatief veel (ongeveer 13.000 gevallen per jaar) na een tekenbeet. De aandoening verdwijnt meestal vanzelf weer binnen 1 tot 4 maanden. Deze aandoening is te herkennen aan een egaal rode vlek. Meestal bleekt  het centrum op en ontstaat er een rode ring.

Borrelia lymfocytoom

Borrelia lymfocytoom is een huidaandoening, die behoort bij de ziekte van Lyme. De aandoening ontstaat bij ongeveer 3% van de patiënten die besmet is met de borrelia bacterie. Deze ziekte is vrij zeldzaam en verdwijnt na een aantal maanden meestal vanzelf. Het Borrelia-lymfocytoom ziet er uit als een gladde blauwrode tot paarsrode zwelling in de huid van één tot enkele centimeters groot en veroorzaakt geen pijn.

Acrodermatitis chronica atrophicans

Acrodermatitis chronica atrophicans is de derde huidaandoening, die behoort bij Lyme-borreliose. Bij 1-3% van de patiënten manifesteert Lyme zich als acrodermatitis chronica atrophicans, vooral bij vrouwen op middelbare leeftijd. Deze aandoening ontstaat pas laat in het beloop van Lyme, vele maanden tot soms vele jaren na de infecterende tekenbeet. Acrodermatitis chronica atrophicans is een geleidelijk huidafwijkingen aan een been of aan een arm. Het eerste symptoom is vaak een roodblauwe verkleuring met enige zwelling van beperkte omvang.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de kans op een tekenbeet verkleinen?

Teken komen vooral voor in de periode maart tot oktober. Probeer in dan ook  struikgewas en hoog niet met onbedekte huid te betreden. Blijf in duinen en bossen op de gebaande paden en draag kleding met lange mouwen en pijpen.

Hoe kan ik een teek verwijderen?

De teek moet altijd bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid, worden vastgepakt. Verwijder de teek met een geleidelijk toenemende, eventueel draaiende, trekkracht. Hoe langer de teek op de huid blijft zitten, hoe groter het risico op een infectie. Naar schatting is er een contactduur van twaalf tot vierentwintig uur nodig om de teek in staat te stellen de bacteriën in de huid over te brengen. Schrijf de datum en de plek van de tekenbeet op en houd het gebied de maanden erna goed in de gaten. Wanneer er Lyme symptomen naar voren komen zoals een rode kring of vlek, ga dan direct naar de huisarts en vermeld dat u bent gebeten door een teek.

Meer informatie over behandelmogelijkheden van de ziekte van Lyme bij Bergman Clinics? Neem dan contact met ons op.

 


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus stopt Bergman Clinics tot en met maandag 6 april met alle niet acute en/of urgente behandelingen.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 6 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.