Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit zorg aanbieden en blijven de toegangstijden kort.

Ziekte van Lyme

Tekst a|A     Contrast +|--

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme (ook wel Lyme-borreliose) is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht door de beet van een teek. De kans dat u door een tekenbeet Lyme oploopt is gemiddeld minder dan 3%. Het eerste verschijnsel van de ziekte van Lyme uit zich vrijwel altijd op de huid.

Er zijn 3 huidaandoeningen die horen bij de ziekte van Lyme:

Erythema migrans

Erythema migrans komt in Nederland relatief veel (ongeveer 13.000 gevallen per jaar) na een tekenbeet. De aandoening verdwijnt meestal vanzelf weer binnen 1 tot 4 maanden. Deze aandoening is te herkennen aan een egaal rode vlek. Meestal bleekt  het centrum op en ontstaat er een rode ring.

Borrelia lymfocytoom

Borrelia lymfocytoom is een huidaandoening, die behoort bij de ziekte van Lyme. De aandoening ontstaat bij ongeveer 3% van de patiënten die besmet is met de borrelia bacterie. Deze ziekte is vrij zeldzaam en verdwijnt na een aantal maanden meestal vanzelf. Het Borrelia-lymfocytoom ziet er uit als een gladde blauwrode tot paarsrode zwelling in de huid van één tot enkele centimeters groot en veroorzaakt geen pijn.

Acrodermatitis chronica atrophicans

Acrodermatitis chronica atrophicans is de derde huidaandoening, die behoort bij Lyme-borreliose. Bij 1-3% van de patiënten manifesteert Lyme zich als acrodermatitis chronica atrophicans, vooral bij vrouwen op middelbare leeftijd. Deze aandoening ontstaat pas laat in het beloop van Lyme, vele maanden tot soms vele jaren na de infecterende tekenbeet. Acrodermatitis chronica atrophicans is een geleidelijk huidafwijkingen aan een been of aan een arm. Het eerste symptoom is vaak een roodblauwe verkleuring met enige zwelling van beperkte omvang.

Meer informatie over behandelmogelijkheden van de ziekte van Lyme bij Bergman Clinics? Neem dan contact met ons op. Na een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak bij ons maken. 

 

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de kans op een tekenbeet verkleinen?

Teken komen vooral voor in de periode maart tot oktober. Probeer dan ook struikgewas en hoog gras niet met onbedekte huid te betreden. Blijf in duinen en bossen op de gebaande paden en draag kleding met lange mouwen en pijpen.

Hoe kan ik een teek verwijderen?

De teek moet altijd bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid, worden vastgepakt. Verwijder de teek met een geleidelijk toenemende, eventueel draaiende, trekkracht. Hoe langer de teek op de huid blijft zitten, hoe groter het risico op een infectie. Naar schatting is er een contactduur van twaalf tot vierentwintig uur nodig om de teek in staat te stellen de bacteriën in de huid over te brengen. Schrijf de datum en de plek van de tekenbeet op en houd het gebied de maanden erna goed in de gaten. Wanneer er Lyme symptomen naar voren komen zoals een rode kring of vlek, ga dan direct naar de huisarts en vermeld dat u bent gebeten door een teek.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.