Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Ziekte van Lyme
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Ziekte van Lyme

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme (ook wel Lyme-borreliose) is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht door de beet van een teek. De kans dat u door een tekenbeet Lyme oploopt is gemiddeld minder dan 3%. Het eerste verschijnsel van de ziekte van Lyme uit zich vrijwel altijd op de huid.

Er zijn 3 huidaandoeningen die horen bij de ziekte van Lyme:

Erythema migrans

Erythema migrans komt in Nederland relatief veel (ongeveer 13.000 gevallen per jaar) na een tekenbeet. De aandoening verdwijnt meestal vanzelf weer binnen 1 tot 4 maanden. Deze aandoening is te herkennen aan een egaal rode vlek. Meestal bleekt  het centrum op en ontstaat er een rode ring.

Borrelia lymfocytoom

Borrelia lymfocytoom is een huidaandoening, die behoort bij de ziekte van Lyme. De aandoening ontstaat bij ongeveer 3% van de patiënten die besmet is met de borrelia bacterie. Deze ziekte is vrij zeldzaam en verdwijnt na een aantal maanden meestal vanzelf. Het Borrelia-lymfocytoom ziet er uit als een gladde blauwrode tot paarsrode zwelling in de huid van één tot enkele centimeters groot en veroorzaakt geen pijn.

Acrodermatitis chronica atrophicans

Acrodermatitis chronica atrophicans is de derde huidaandoening, die behoort bij Lyme-borreliose. Bij 1-3% van de patiënten manifesteert Lyme zich als acrodermatitis chronica atrophicans, vooral bij vrouwen op middelbare leeftijd. Deze aandoening ontstaat pas laat in het beloop van Lyme, vele maanden tot soms vele jaren na de infecterende tekenbeet. Acrodermatitis chronica atrophicans is een geleidelijk huidafwijkingen aan een been of aan een arm. Het eerste symptoom is vaak een roodblauwe verkleuring met enige zwelling van beperkte omvang.

Oorzaken & symptomen ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) is een infectieziekte die in een aantal gevallen ontstaat na een tekenbeet. De ziekte van Lyme kan diverse symptomen veroorzaken, maar de meeste daarvan zijn niet specifiek, ze komen ook bij andere ziekten voor. Wel maakt diversiteit van symptomen de ziekte van Lyme aannemelijker. Lyme uit zich vrijwel altijd op de huid. Dit kan zich uiten op 3 verschillende aandoeningen van de huid. 

Oorzaken & symptomen Erythema migrans

  • Rode vlek
  • Rode kring op de huid

Enkele dagen tot maanden na een tekenbeet ontstaat op de plaats van de beet een rode vlek die geleidelijk groter wordt. Soms blijft het een egaal rode vlek, maar meestal bleekt het centrum op, zodat er een rode ring ontstaat. Deze ring kan wel 30-40 cm groot worden. Op het gezicht is er vaker een streep dan een ring, vooral bij kinderen.

Erythema migrans voelt soms jeukend of branderig aan. Meestal bevindt de uitslag zich op de benen of in de liezen. In enkele gevallen kan dit ook voorkomen op de de romp, armen of het gezicht. Verschijnselen kunnen zich ook uiten door last van moeheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn of koorts. Meestal is er maar één ring of vlek, in een enkel geval ontstaan er meerdere vlekken of ringen. Kenmerkend is dat de ring na verloop van weken tot maanden uiteindelijk vanzelf verdwijnt.

Oorzaken & symptomen Borrelia lymfocytoom

  • Gladde blauwrode tot paarsrode zwelling 
  • Gladde blauwrode tot paarsrode zwelling bij het oor (kinderen)

Het Borrelia-lymfocytoom ziet er uit als een gladde blauwrode tot paarsrode zwelling in de huid van één tot enkele centimeters groot en veroorzaakt geen pijn. Het berust op een opeenhoping van witte bloedcellen in de huid. Bij kinderen zit een Borrelia-lymfocytoom heel vaak aan het oor, bij volwassenen meestal rond de tepel. Andere plaatsen waar de zwelling voor kan komen zijn de neus, het scrotum (de balzak), de schouders en de bovenarm.

Oorzaken & symptomen acrodermatitis chronica atrophicans 

  • Roodblauwe gekleurde huid met zwelling
  • Verkleuring en opgezwollen arm of been
  • Dunne pijnlijke huid
  • Geen gevoel in de huid

Na een halfjaar tot meer dan tien jaar ontstaan geleidelijk huidafwijkingen aan een been of aan een arm. Het eerste symptoom is vaak een roodblauwe verkleuring met enige zwelling van beperkte omvang. Geleidelijk nemen de afwijkingen in intensiteit en grootte toe. Een typische klacht is dat een schoen niet meer past. Uiteindelijk kan het voorkomen dat het been of de arm geheel of voor een groot gedeelte verkleurd en opgezwollen is.

Soms zijn er elastisch aanvoelende zwellingen, vooral over de strekzijde van de ellebogen. Het beeld lijkt soms op een trombosebeen of wondroos. Wanneer acrodermatitis chronica atrophicans in dit stadium niet met antibiotica behandeld wordt, wordt de huid na jaren heel dun en verliest haar elasticiteit. Soms vermindert het gevoel in de huid of wordt in een aantal gevallen de huid juist pijnlijk. Ongeveer 1 op de 3 patiënten heeft vermoeidheidsklachten en voelt zich niet gezond.

Onderzoek & diagnose ziekte van Lyme

Erythema migrans

In het algemeen kan de dermatoloog op grond van het beloop en de kenmerkende verschijnselen de diagnose erythema migrans direct stellen. Een enkele keer moeten andere huidziekten uitgesloten worden. Het kan voor het onderzoek nodig zijn om onder plaatselijke verdoving een stukje huid te verwijderen voor microscopisch onderzoek (een biopt).

Borrelia-lymfocytoom

Heeft een kind een blauwrode of paarsrode zwelling aan het oor en is het bekend dat er sprake is van een tekenbeet, dan kan de dermatoloog de diagnose direct stellen. Meestal echter is aanvullend onderzoek nodig en wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt). Ook kan bloedonderzoek noodzakelijk zijn.

Acrodermatitis chronica atrophicans

In het stadium van zwelling en verkleuring kan acrodermatitis chronica atrophicans op diverse andere aandoeningen lijken. Het stellen van de diagnose wordt dan ook nog wel eens gemist. Als de huid zeer dun wordt, wordt er bloed afgenomen om antistoffen tegen de bacterie Borrelia burgdorferi aan te tonen. Eventueel zal een stukje huid worden verwijderd (biopt) voor weefselonderzoek.

Behandeling van de ziekte van Lyme

Niet alle teken zijn geïnfecteerd met de borrelia bacterie. Het is dus niet nodig om iedereen met een tekenbeet te behandelen met antibiotica. Behandeling is nodig als er klachten ontstaan. Houd de plek enkele weken in de gaten en ga naar de dermatoloog als er een rode ring of vlek ontstaat die langzaam groter wordt of als u zich ziek voelt.

Niet iedereen krijgt dus de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Het kan echter ook voorkomen dat iemand de tekenbeet of de verschijnselen niet heeft opgemerkt. Klachten kunnen zich ook later ontwikkelen. In die situatie is het lastiger een sluitende diagnose te stellen. De ziekte van Lyme is een gevaarlijke infectieziekte en kan voor langdurige klachten zorgen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de kans op een tekenbeet verkleinen?

Teken komen vooral voor in de periode maart tot oktober. Probeer in dan ook  struikgewas en hoog niet met onbedekte huid te betreden. Blijf in duinen en bossen op de gebaande paden en draag kleding met lange mouwen en pijpen.

Hoe kan ik een teek verwijderen?

De teek moet altijd bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid, worden vastgepakt. Verwijder de teek met een geleidelijk toenemende, eventueel draaiende, trekkracht. Hoe langer de teek op de huid blijft zitten, hoe groter het risico op een infectie. Naar schatting is er een contactduur van twaalf tot vierentwintig uur nodig om de teek in staat te stellen de bacteriën in de huid over te brengen. Schrijf de datum en de plek van de tekenbeet op en houd het gebied de maanden erna goed in de gaten. Wanneer er Lyme symptomen naar voren komen zoals een rode kring of vlek, ga dan direct naar de huisarts en vermeld dat u bent gebeten door een teek.

Meer informatie over behandelmogelijkheden van de ziekte van Lyme bij Bergman Clinics? Neem dan contact met ons op.

 


Volgende pagina'sInformatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Dermicis wordt Bergman Clinics

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.