Oorzaken & symptomen anale kloof
Oorzaken & symptomen van een anale kloof
Veel anale aandoeningen kunnen op alle leeftijden optreden. Vaak is er sprake van een sterke sluitspier die in geval van obstipatie (harde ontlasting) de ontlasting niet doorlaat. Door de druk op de wand van de anus kan daar een scheurtje ontstaan. Als reactie daarop spant de binnenste kringspier nog meer aan waardoor de bloedvaatjes in dit gebied dichtgedrukt worden. Hierdoor krijgt het scheurtje te weinig bloed om goed te genezen, blijft dus bestaan (of gaat elke keer weer open), en zorgt voor de prikkel voor de kringspier om aan te spannen. Vandaar ook telkens weer die pijn.
Onderzoek en diagnose van een anale kloof
- Tijdens de eerste afspraak neemt de proctoloog eerst uw klachten met u door.
- Om de oorzaak van uw klachten vast te stellen, voert de arts vervolgens een anaal onderzoek uit,
- Tijdens dit onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De proctoloog zal eerst de anus bekijken en deze met de vinger onderzoeken. Als dit niet te pijnlijk is zal vervolgens de proctoscoop naar binnen worden gebracht waarmee in de anus en het laatste stukje van de endeldarm kan worden gekeken. Dit kan een drukkend gevoel geven maar is over het algemeen goed te verdragen. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
- Aan de hand van de bevindingen zal er samen met u een behandelplan worden opgesteld en kan er mogelijk, in overleg met u, meteen een behandeling plaatsvinden.
- Het kan ook zo zijn dat het proctologisch onderzoek onvoldoende informatie heeft opgeleverd en dat aanvullend (darm) onderzoek noodzakelijk is.