Anale kloof (Fissura ani)

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen anale kloof

Oorzaken & symptomen van een anale kloof

Veel anale aandoeningen kunnen op alle leeftijden optreden. Vaak is er sprake van een sterke sluitspier die in geval van obstipatie (harde ontlasting) de ontlasting niet doorlaat. Door de druk op de wand van de anus kan daar een scheurtje ontstaan. Als reactie daarop spant de binnenste kringspier nog meer aan waardoor de bloedvaatjes in dit gebied dichtgedrukt worden. Hierdoor krijgt het scheurtje te weinig bloed om goed te genezen, blijft dus bestaan (of gaat elke keer weer open), en zorgt voor de prikkel voor de kringspier om aan te spannen. Vandaar ook telkens weer die pijn.

Onderzoek en diagnose van een anale kloof

  • Tijdens de eerste afspraak neemt de proctoloog eerst uw klachten met u door.
  • Om de oorzaak van uw klachten vast te stellen, voert de arts vervolgens een anaal onderzoek uit,
  • Tijdens dit onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De proctoloog zal eerst de anus bekijken en deze met de vinger onderzoeken. Als dit niet te pijnlijk is zal vervolgens de proctoscoop naar binnen worden gebracht waarmee in de anus en het laatste stukje van de endeldarm kan worden gekeken. Dit kan een drukkend gevoel geven maar is over het algemeen goed te verdragen. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
  • Aan de hand van de bevindingen zal er samen met u een behandelplan worden opgesteld en kan er mogelijk, in overleg met u, meteen een behandeling plaatsvinden.
  • Het kan ook zo zijn dat het proctologisch onderzoek onvoldoende informatie heeft opgeleverd en dat aanvullend (darm) onderzoek noodzakelijk is.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.