Een DBC-systematiek, wat is dat?

Een diagnosebehandelingcombinatie, normaal aangeduid met DBC of dbc. Het omvat de stappen die nodig zijn om een ziekte of aandoening te behandelen, van de eerste tot en met de laatste controle. Met andere woorden, men krijgt aan de hand van de DBC informatie over het totale behandeltraject.

Let op: niet alle uitsnedes zijn gemaakt

Waarom zijn er DBC’s?

DBC’s zijn ingevoerd om meer inzicht te krijgen in de zorgverlening door ziekenhuizen of zelfstandig behandelcentrum (ZBC). Het DBC-systeem biedt daar mogelijkheden toe, omdat:

  • Met de DBC-systematiek worden de kosten verdeeld over alle mensen die gebruik maken van het ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC). De totale kosten van de ziekenhuiszorg stijgen niet, ze worden alleen anders verdeeld.
  • Er meer transparantie komt in de kosten van bepaalde behandelingen, waardoor ziekenhuizen of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) hun bedrijfsvoering kunnen optimaliseren en betaalbare en doelmatige zorg kunnen blijven leveren.

De NZa heeft de route van een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) tot factuur in beeld gebracht. In de animatiefilm hieronder legt de NZa uit hoe declaraties in ziekenhuizen of een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) werken: wat registreren artsen? En hoe wordt dat uiteindelijk een factuur?

De NZa bepaalt welke DBC zorgproducten ziekenhuizen of ZBC’s in rekening mogen brengen.


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!