Assisteer mij
Assisteer mij

KNO

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Een DBC-systematiek, wat is dat?

Tekst a|A     Contrast +|--

Een diagnosebehandelingcombinatie, normaal aangeduid met DBC of dbc. Het omvat de stappen die nodig zijn om een ziekte of aandoening te behandelen, van de eerste tot en met de laatste controle. Met andere woorden, men krijgt aan de hand van de DBC informatie over het totale behandeltraject.

Waarom zijn er DBC’s?

DBC’s zijn ingevoerd om meer inzicht te krijgen in de zorgverlening door ziekenhuizen of zelfstandig behandelcentrum (ZBC). Het DBC-systeem biedt daar mogelijkheden toe, omdat:

  • Met de DBC-systematiek worden de kosten verdeeld over alle mensen die gebruik maken van het ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC). De totale kosten van de ziekenhuiszorg stijgen niet, ze worden alleen anders verdeeld.
  • Er meer transparantie komt in de kosten van bepaalde behandelingen, waardoor ziekenhuizen of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) hun bedrijfsvoering kunnen optimaliseren en betaalbare en doelmatige zorg kunnen blijven leveren.

De NZa heeft de route van een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) tot factuur in beeld gebracht. In de animatiefilm hieronder legt de NZa uit hoe declaraties in ziekenhuizen of een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) werken: wat registreren artsen? En hoe wordt dat uiteindelijk een factuur?

De NZa bepaalt welke DBC zorgproducten ziekenhuizen of ZBC’s in rekening mogen brengen.

Veelgestelde vragen

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact opInformatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.