Klachten die de amandelen kunnen geven
- Amandelen kunnen ontstoken raken
- Slikklachten en keelpijn
- Afgenomen eetlust
- Slechte adem
Het is mogelijk dat de keel- en neusamandelen gelijktijdig ontstoken zijn, dit komt echter eerder voor bij kinderen. Bij volwassenen kan dit ook het geval zijn, maar komt het minder vaak voor dat een neusamandel nog zo groot is dat het verwijderd moet worden.
Ontstoken keelamandelen bij volwassenen
Een infectie/ontsteking van de amandelen wordt ook wel tonsillitis genoemd. Een pijnlijke keel is daarbij het meest voorkomende verschijnsel. De amandelen kunnen opzwellen en rood worden en er zijn vaak witte stipjes op de amandelen te zien. Dit wordt ook wel ‘amandelstenen’ genoemd. Daarbij kunnen de lymfeklieren in de hals opgezet zijn. Symptomen worden meestal erger na 2-3 dagen en gaan daarna geleidelijk weg, meestal binnen een week.
Het verwijderen van keelamandelen
Tegenwoordig worden keelamandelen niet snel weggehaald. De artsen besluiten de keelamandelen weg te halen, alleen wanneer het echt nodig is. Denk hierbij aan als iemand vijf keer of meer in het jaar last heeft van een keelontsteking of wanneer de amandelen zo groot zijn dat ze problemen veroorzaken met het ademen.
De operatie van keelamandelen
Voordat de operatie wordt uitgevoerd door een van onze KNO-artsen, kom je eerst langs voor overleg/informatie met de anesthesioloog (narcotiseur). De operatie duurt vaak ongeveer een half uur. De amandel wordt als het ware los ‘gepeld’, doordat de KNO-arts een kleine snede maakt over het slijmvlies van de voorste keelboog. Eventuele bloedende vaatjes worden dicht gebrand.
Wat kan ik na de operatie bij Van Linschoten Specialisten verwachten?
Veel patiënten hebben last van pijn na hun operatie. Logisch ook, want bij elke operatie die in de keel verricht wordt doet vaak zeer. Met name bij het slikken kun je last krijgen van de keel. Op de uitslaapkamer zal je dan ook op verschillende momenten een pijnstiller krijgen. Daarbij wordt er ook goed op gelet of je genoeg drinkt en dus slikt. Geen prettig gevoel, maar wel erg van belang! Hiermee wordt namelijk voorkomen dat je keel uitdroogt en er stolsels ontstaan op de plaats waar de amandelen gezeten hebben. Om deze reden krijg je op de uitslaapkamer veel waterijsjes en koude drankjes aangeboden. Je blijft altijd een nachtje slapen, waarbij we goed op je letten en kijken of alles goed gaat en mooi geheeld is. Als alles, zonder complicaties, is verlopen mag je de eerstvolgende dag na de operatie naar huis. Je krijgt wel nog een afspraak mee voor een volgend controlebezoek bij de KNO-arts.
Drinken
Het is belangrijk dat er na de operatie en thuis genoeg koud wordt gedronken. Hiermee wordt voorkomen dat de keel uitdroogt en stolsel ontstaan op de plaats waar de amandelen hebben gezeten. Het beste is om ook ‘s nachts een paar keer te drinken. Een waterijsje is een prima koud middel om de keel vochtig te houden.
Het is beter geen melkproducten of koolzuurhoudende (‘bubbelende’) dranken te gebruiken.
Eten
De keel is beschadigd en om zo min mogelijk pijn te ervaren bij het eten hebben wij een handig lijstje opgesteld.
Wij adviseren de eerste dagen het voedsel zacht, koel of lauw te houden, bijvoorbeeld:
- Vla
- Appelmoes
- Brood zonder korstjes
- Afgekoelde babyvoeding
- Afgekoelde voeding die door een staafmixer of blender zacht is gemaakt
- Babykoekjes
- Aardappelpuree
- Zachte groenten
- Pap
Vanaf de vierde dag na de operatie kunt u langzaam uitbreiden naar gewone voeding. Het beste is om koolzuurhoudende of warme dranken, harde/scherpe voedingsmiddelen (chips, stokbrood), banaan of tomaat alsnog te mijden. Dit zal namelijk pijnlijk zijn voor de keel.
Nabloeding
Elke operatie heeft een kans op complicaties. De kans op complicaties bij het verwijderen van amandelen is echter klein. Er kan een nabloeding optreden, maar dit gebeurt slechts in 1-5% van de gevallen.
Het kan dus voorkomen dat er thuis enkele dagen na de ingreep helder rood bloed wordt opgegeven. Dit kan komen door het schrapen van de keel (probeer dit te beperken) of korstjes die in de keel loskomen. Dit kan tot 2 weken na de ingreep voorkomen.
Een ijskraag in de hals leggen en de keel spoelen met ijswater is dan het beste om te doen. In de regel zal het bloeden binnen 30 minuten stoppen. Indien het bloeden na 30 minuten niet is gestopt of als er sprake is van veel bloedverlies, dan kun je contact opnemen met de kliniek. Vind hier onze contactpagina