Kunnen we verkouden worden van de airco?

Voor liefhebbers van zon en hitte in eigen land was het goed nieuws afgelopen weken. Nederland beleefde de warmste week ooit, en de langste ononderbroken periode van temperaturen boven de 30 graden. Voor veel thuiswerkers was dit een moeilijke week, maar veel ijsjes en airconditioning helpen de meeste door de hitte heen. En met al die hitte toch een snotneus, last van hoesten of keelpijn? Is dat toeval of kun je echt ziek worden van airco?


Goede ventilatie is belangrijk

Een goed geventileerde ruimte is belangrijk voor onze gezondheid. Irritaties aan de neus en keel kan toenemen door een slecht geventileerde ruimtes, zo blijkt uit eerdere studies. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen 45 en 60 procent. Is de lucht te droog, ruim onder de 40 procent, dan krijgen mensen last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen.

Ook verkeerde instellingen kunnen zorgen voor problemen met de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat de binnentemperatuur maximaal 6 graden lager mag zijn dan de buitentemperatuur. Wie bij een buitentemperatuur van 30 graden licht bezweet een kantoorgebouw binnenloopt waar de airco op 20 graden staat, kan gemakkelijk verkouden worden.

Bacteriën en schimmels

Als de airconditioner niet goed wordt onderhouden, dan zou je er verkouden van kunnen worden. Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte. Daar kun je keelpijn van krijgen, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen.

Conclusie

Is de airco wél goed onderhouden, dan kun je er in principe niet ziek van worden. Maar stel dat je het verkoudheidsvirus al bij je draagt, dan kan het virus door de afkoeling wel sneller verspreid worden. Het proces wordt dus alleen versneld.</p


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.