Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Keelamandelen verwijderen bij kinderen

Behandelingstraject
5

Resultaat en nazorg keelamandelen

Na behandeling

Pijn en koorts

Na de ingreep heeft uw kind open wonden in de keel, die pijnklachten geven. U krijgt recepten voor pijnstillers mee (paracetamol en diclofenac). Wij adviseren u de paracetamol en diclofenac op vaste tijden én tegelijk te geven. Doe dit ook als uw kind niet klaagt over pijn.

Let op: u mag geen pijnstillers geven waar aspirine in zit (zoals Aspirine, Chefarine-4 of APC). Deze medicijnen kunnen de kans op een nabloeding vergroten.

Achter in de neus of keel zitten wondjes die voor uw kind nog pijnlijk kunnen zijn, vooral bij praten en slikken. Ook kan het kind uitstralende pijn naar de oren voelen.

Na 5 tot 7 dagen kan uw kind ineens meer pijn gaan krijgen. Ook kan zich koorts tot 39 graden ontwikkelen. Dit is normaal. Het lichaam gaat nu nieuw slijmvlies aanmaken. Daarbij zorgen allerlei ontstekingsfactoren voor deze extra pijn. Dit is vaak de laatste hobbel, waarna snel herstel optreedt.
Als de koorts oploopt tot boven de 39 graden, neem dan contact op met de kliniek.

Nabloeding

Enkele dagen na de ingreep kan uw kind helderrood bloed opgeven. Dit wordt veroorzaakt door het schrapen van de keel (probeer dit te beperken!) of door het loskomen van korstjes in de keel. Dit kan tot 2 weken na de ingreep voorkomen.
Leg bij uw kind dan een ijskraag in de hals en laat het kind de keel spoelen met ijswater. Over het algemeen zal het bloeden binnen 30 minuten stoppen.
Stopt het bloeden na 30 minuten niet of is er veel bloedverlies, neem dan contact op met de kliniek.

Beslag in de keel

Op de plek waar de keelamandelen hebben gezeten, ontstaat een wit/grijze of soms gelige kleur. Dit noemen we beslag. Ook kan er een vieze geur uit de mond komen. Dit is heel normaal; er is dan geen sprake van een ontsteking.

Drinken

Het is belangrijk dat uw kind na de ingreep en ook thuis genoeg en koud drinkt (en dus slikt). Drinken zorgt ervoor dat de keel niet uitdroogt en het voorkomt het ontstaan van stolsels op de plaats waar de amandelen hebben gezeten. Laat uw kind daarom ook ’s nachts een paar keer drinken.

Een lekker waterijsje is een prima koud middel om de keel vochtig te houden.
Geef uw kind liever geen melkproducten of koolzuurhoudende (‘bubbelende’) dranken.

Eten

Geef uw kind de eerste dagen zacht en koel (of lauw) voedsel. Denk aan vla, appelmoes, brood zonder korstjes en afgekoelde babyvoeding. U kunt eten ook met de staafmixer of blender zacht maken.
Na enkele dagen kunt u het dieet uitbreiden, maar blijf scherp of hard voedsel vermijden. De keel is nog kwetsbaar.

Ontlasting

De ontlasting kan in het begin donkergekleurd tot zwart zijn. Uw kind heeft dan tijdens de ingreep bloed ingeslikt. Het is niets om u zorgen over te maken.

Rust

Strikte (bed)rust is niet nodig. Na de ingreep zal uw kind natuurlijk wel meer behoefte hebben aan rust. De dagelijkse activiteiten zijn na ongeveer 1 week weer toegestaan, afhankelijk van het herstel.

Risico’s en complicaties

De kans op complicaties bij het verwijderen van amandelen is klein. Er kan een nabloeding optreden, maar dit gebeurt slechts in 1-5% van de gevallen. Ook is er een heel kleine kans op het beschadigen van de tanden en/of lippen.
Na de ingreep is de stem soms anders (‘open neusspraak’). En tijdens het drinken kan er wat vloeistof uit de neus komen. Dit gaat in principe vanzelf over.

Voor de meeste kinderen is het verwijderen van keel- en neusamandelen een ingrijpende gebeurtenis. Zij kunnen hierdoor angstig zijn of zich ongewoon gedragen: soms dromen ze ‘eng’, maar ook agressie of juist grote aanhankelijkheid komen voor. Ieder kind verwerkt de ingreep en de ziekenhuisopname op zijn eigen manier.

 

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

Momenteel ondervinden wij een technische storing waardoor het contact & service center onbereikbaar is. Excuses voor het ongemak.