Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Neusamandelen verwijderen bij kinderen

Behandelingstraject
5

Resultaat en nazorg neusamandelen verwijderen

Na behandeling

Wij adviseren een extra volwassene mee te nemen naar de kliniek. Ga na de behandeling liever niet alleen met uw kind in de auto naar huis.

Misschien verliest uw kind in de eerste 24 uur na de ingreep wat bloederig slijm uit de neus en de mond. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken.
Soms geeft uw kind nog een keer wat oud, donker bloed op. Dit heeft het tijdens de ingreep ingeslikt. Ook dit is niet ernstig: vaak knapt een kind juist flink op nadat het dit oude bloed heeft opgegeven.

Let op: wees alert op het ontstaan van een bloeding uit de mond of de neus. Verliest uw kind vers, helderrood bloed? Neem dan direct contact op met de kliniek.

Informatie voor thuis

  • Uw kind zal ongeveer 1 dag een licht pijnlijke keel hebben. Zo nodig kunt u paracetamol geven. Dat is in principe voldoende.
  • Uw kind moet goed drinken! Geef de eerste uren vaak een waterijsje, koud water of limonade. Later mogen ook andere koude en lauwe dranken, zoals melk, thee, soep of dunne pap.
  • Uw kind mag ’s avonds weer gewoon eten.
  • Uw kind mag de volgende dag weer naar buiten en naar school. Maar alleen als het zich goed voelt en geen verhoging/koorts heeft.
  • Uw kind mag na 2 weken weer zwemmen.

Risico’s en complicaties

De kans op complicaties bij het verwijderen van de neusamandel is erg klein. Er kan een nabloeding optreden en tanden en/of lippen kunnen beschadigd raken. Dit komt echter zelden voor.

Na de ingreep is de stem soms een beetje anders (‘open neusspraak’). En tijdens het drinken kan er wat vloeistof uit de neus komen. Dit gaat in principe vanzelf over.

Voor de meeste kinderen is het verwijderen van de neusamandel een ingrijpende gebeurtenis. Zij kunnen hierdoor angstig zijn of zich ongewoon gedragen: soms dromen ze ‘eng’, maar ook agressie of juist grote aanhankelijkheid komen voor. Ieder kind verwerkt de ingreep en de ziekenhuisopname op zijn eigen manier.


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

Momenteel ondervinden wij een technische storing waardoor het contact & service center onbereikbaar is. Excuses voor het ongemak.