Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Trommelvliesbuisjes bij kinderen

Behandelingstraject
5

Resultaat en nazorg trommelvliesbuisjes

Na behandeling

Een kind heeft niet vaak pijn na de plaatsing van trommelvliesbuisjes. Is het oor toch gevoelig of pijnlijk, dan mag u paracetamol geven.

Soms loopt er na de ingreep gedurende enkele dagen wat vocht en helder bloed uit het oor. Dit is onschuldig.

Op de dag van de ingreep kan uw kind wat koorts krijgen, oplopend tot 39 graden. U kunt dan paracetamol geven. De koorts zal meestal gaan zakken en wegblijven.

Probeer de eerste 2 weken na de ingreep echt te voorkomen dat er water in de oren komt. Laat uw kind dus niet in bad en/of zwemmen. Daarna mag dat wel weer.

Soms zal uw kind niet meteen beter kunnen horen. Pas na 2 weken is het gehoor weer optimaal.

Risico’s en complicaties

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes geeft heel zelden complicaties. Soms ontstaat een langer durend loopoor, waarvoor behandeling met oordruppels en eventueel antibiotica noodzakelijk is.
In een enkel geval (ongeveer 2%) blijft er een gaatje in het trommelvlies nadat het buisje is uitgegroeid. Zo nodig kan dat met een operatie worden gesloten.

Gehoorverlies door het plaatsen van een trommelvliesbuisje komt niet voor.

Voor de meeste kinderen is de algehele narcose en het plaatsen van trommelvliesbuisjes een ingrijpende gebeurtenis. Zij kunnen hierdoor angstig zijn of zich ongewoon gedragen: soms dromen ze ‘eng’, maar ook agressie of juist grote aanhankelijkheid komen voor. Ieder kind verwerkt de ingreep en de ziekenhuisopname op zijn eigen manier.

 


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.