Is neusspray de oplossing voor een verstopte neus?

Een verstopte neus? Veel mensen grijpen snel naar een neusspray om van dat vervelende verstopte gevoel af te raken. Toch is dat niet uit altijd de juiste oplossing, aangezien te lang of verkeerd gebruik van de reguliere neussprays de klachten juist kunnen verergeren.


Wat doet een neusspray?

In neussprays waar u geen recept voor nodig hebt en zo kan kopen bij de drogist, zit vaak een werkzame stof genaamd Xylometazoline of Oxymetazoline. Deze substanties zorgen ervoor dat de bloedvaatjes en slijmvlies in de neus worden samengetrokken, waardoor er meer ruimte in de neus ontstaat: zo wordt het gemakkelijker om door de neus te ademen.

Een negatief effect van neusspray

Bij deze neussprays kan het zijn dat bij gebruik van een week of langer, je last kan krijgen van een zogeheten ‘rebound-effect’: het slijmvlies gaat zwellen in plaats van krimpen en je hebt steeds meer spray nodig om te kunnen ademen.

Daarom worden deze sprays “verslavend” genoemd: je kan een gevoel ervaren dat je neus steeds dicht zit en alleen neusspray zou dit probleem kunnen verhelpen. Het is dus belangrijk om de neusspray niet langer dan vijf tot zeven dagen achter elkaar te gebruiken. Doe je dit wel, dan is er kans op (blijvende) schade aan het neusslijmvlies.

Een goed alternatief

Als het gaat om het grondig ‘reinigen’ van je verstopte neus, raden wij een neusdouche aan. Door het gebruiken van een neusdouche zorg je ervoor dat ‘vuil en viezigheid’ (zoals slijm stof, virussen, bacteriën, gras-en boompollen) op een natuurlijke wijze uit je neus wordt gespoeld. Een groot voordeel van het gebruiken van een neusdouche, is dat niet alleen de voorkant van de neus wordt bereikt, maar ook de neusbijholten.

Benieuwd hoe je een neusdouche moet gebruiken? Bekijk het instructiefilmpje hier. Voor meer informatie kan je altijd contact met ons opnemen.


Bekijk onze behandelingen voor:

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.