Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Trommelvliesbuisjes

Behandelingstraject
4

Behandeling trommelvliesbuisjes


Behandeling

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes moet zorgen voor een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hierdoor wordt het middenoor beter geventileerd (belucht) en kan het vocht oplossen. Vaak is gehoorverbetering het resultaat. Door de buisjes kan een drukgevoel op het oor verminderen, net als de frequentie van oorontstekingen.

Bij volwassenen worden trommelvliesbuisjes meestal onder lokale verdoving geplaatst. Dan hoeft u geen speciale voorbereidingen te treffen. Maar soms wordt gekozen voor een algehele narcose. Dan zal de ingreep altijd in onze kliniek in Hilversum worden verricht.

Om het opgehoopte vocht te verwijderen, plaatst de kno-arts een buisje in het trommelvlies. Hierdoor wordt de druk in het middenoor weer gelijk aan die van de buitenlucht, zodat het slijmvlies zich kan herstellen. Na het maken van een sneetje in het trommelvlies, wordt het vocht weggezogen en wordt het buisje als een boordenknoopje in het trommelvlies geplaatst. Het ene uiteinde steekt in het middenoor en het andere in de gehoorgang. Na enige maanden, soms zelfs na een jaar, groeit het buisje spontaan uit het trommelvlies, waarna het gaatje zich vanzelf sluit.

  - Bewegen - operatie-trommelvliesbuisjes-03.jpg

De ingreep duurt ongeveer 10 minuten. Met een plaatselijke verdoving kunt u direct naar huis. Bij algehele narcose mag dit zodra u goed wakker bent.


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.