Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Trommelvliesbuisjes

Behandelingstraject
1

Oorzaken en symptomen trommelvliesbuisjes

Het oor is een complex lichaamsdeel dat we nodig hebben voor het waarnemen van geluid. Om oorklachten goed te kunnen begrijpen, leggen we eerst uit hoe het oor in elkaar zit en hoe het werkt.

• Geluid is een trilling van de lucht die in de oorschelp komt. Deze trilling gaat via de gehoorgang naar het trommelvlies. Dit dunne vlies gaat nu ook trillen.
• Het trommelvlies geeft de trilling door aan een keten van 3 gehoorbeentjes. Deze zeer kleine botjes heten hamer, aambeeld en stijgbeugel. Ze bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies: het middenoor.
• De geluidstrilling wordt door de stijgbeugel doorgegeven aan het binnenoor of slakkenhuis. Dit is het eigenlijke gehoorzintuig.
• De signalen die in het slakkenhuis ontstaan, worden via een zenuw naar de hersenen getransporteerd.
• We horen geluid als deze signalen aankomen bij de hersenschors, aan de buitenkant van de hersenen.

 - Bewegen - operatie-trommelvliesbuisjes-1.jpg

 

Het middenoor

Het middenoor is een holte gevuld met lucht. De wanden ervan zijn met slijmvlies bekleed. De buis van Eustachius zorgt voor ventilatie van de holte. Deze buis verbindt het middenoor met de neus-keelholte. Bij het slikken gaat de buis van Eustachius even open, zodat er lucht doorheen kan. Daardoor blijft de luchtdruk in het middenoor gelijk aan die van de buitenlucht. Dit wordt ‘klaren’ genoemd.

Symptomen

Soms functioneert de buis van Eustachius niet goed en gaat het slijmvlies van het middenoor vocht produceren. Dit vocht hoopt zich op achter het trommelvlies, waardoor het gehoor vermindert. Een onaangenaam drukgevoel komt ook voor. En als het vocht geïnfecteerd raakt, kan een oorontsteking ontstaan.

 - Bewegen - operatie-trommelvliesbuisjes-2.jpg

 


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

Momenteel ondervinden wij een technische storing waardoor het contact & service center onbereikbaar is. Excuses voor het ongemak.