Wat te doen bij jeuk, pijn of een branderig gevoel in je oor?

Een zwemmersoor is een ontsteking in het oor dat erg pijnlijk kan zijn. De uitwendige gehoorgang is het buisje dat het geluid vanaf de oorschelp tot aan het trommelvlies brengt. Deze zogenoemde ‘gang’ is bekleed met huid. We spreken van een gehoorgangontsteking, als deze huid ontstoken is. Een gehoorgangontsteking wordt ook wel in een andere term uitgedrukt, namelijk een zwemmersoor of, in medische termen, otitis externa.


Waaraan kun je een zwemmersoor herkennen?

Als je last hebt van een zwemmersoor kun je onder andere deze klachten ervaren:

  • jeuk in het oor;
  • oorpijn;
  • een branderig gevoel in het oor;
  • een vol gevoel in het oor;
  • een rode, gezwollen huid van de gehoorgang;
  • schilfering van de huid in het oor;
  • korstjes en vocht uit het oor (loopoor);
  • (tijdelijk) minder goed kunnen horen.

Wat is de oorzaak van een gehoorgangontsteking?

Vaak wordt het veroorzaakt door een schimmel of een bacterie die door een irritatie of beschadiging aan de huid in de gehoorgang de kans krijgt om een infectie te voorzaken. Een schimmelinfectie in de gehoorgang komt vooral voor bij vochtige, warme omstandigheden en komt in Nederland vooral tijdens de zomer voor. Vooral bij warm weer, waarbij er uiteraard veel gezwommen wordt.

In de meeste gevallen gaat het bij een infectie met een bacterie om de Pseudomonas aeruginosa. Meerdere bacteriën kunnen dan vaak tegelijkertijd een rol spelen bij een infectie. Bacteriën krijgen voornamelijk kans om een ontsteking te veroorzaken als er huidirritaties of wondjes aanwezig zijn in de gehoorgang. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken mogelijk voor irritatie of wondjes in de gehoorgang, en daarmee ook voor een gehoorgangontsteking.

Verschillende oorzaken tot een dergelijke ontsteking kan zijn:

Zwemmen

Bij veel zwemmen kan de beschermlaag op de huid in de gehoorgang aangetast raken. En warmte en vocht, daar houden de ziekteverwekkers van.

Peuteren

Door te gaan peuteren in de oren kan de gehoorgang aangetast raken. Peuteren kan kleine wondjes geven die ontstoken kunnen raken; door het peuteren duw je ook oorsmeer terug naar binnen. Hierdoor kan een oorsmeerprop ontstaan en deze oorsmeerprop kan weer zorgen voor broei in de gehoorgang. Dat kan uiteindelijk leiden tot een gehoorgangontsteking.

Broei

Broei in het oor ontstaat niet alleen door een oorsmeerprop in de gehoorgang. Dit kan ook ontstaan wanneer het oor veelvuldig door oordopjes wordt afgesloten.

Oordopjes

Oordopjes kunnen in sommige gevallen ook een allergische reactie veroorzaken aan de huid, waardoor je eraan krabt. Het krabben kan wondjes veroorzaken in de gehoorgang, die hierdoor ontstoken kan raken.

Cosmetica

De huid in je oor kan geïrriteerd raken door cosmeticaproducten. Een shampoo of haarspray kan bijvoorbeeld de huid in het oor uitdrogen, waardoor deze gevoeliger wordt voor infecties.

Bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of contactallergie komt een gehoorgangontsteking vaker voor.

Wat doet de KNO-arts tegen een zwemmersoor?

Als je last hebt van een gehoorgangontsteking, kan het zijn dat de KNO-arts de oren uit wil zuigen: dit noemen we een oortoilet.

Je kunt oordruppels krijgen of, als de gehoorgang erg gezwollen is, een oortampon die je met oordruppels vochtig moet houden. Het type oordruppels dat je krijgt is afhankelijk van de oorzaak: gaat het om een bacterie of een schimmel en is de gehoorgangontsteking chronisch of acuut?

Tips bij een zwemmersoor

  • Het wordt aangeraden om het gebruik van wattenstaafjes te beperken en probeer niet in de oren te peuteren met uw vingers. Bovendien is het reinigen van de binnenkant van uw oren niet nodig, het oor houdt zichzelf schoon;
  • Merkt u dat zwemmen herhaaldelijk de oorzaak van een zwemmersoor is, zorg dan voor dat u na het zwemmen, baden of douchen de oren heel goed afdroogt. En gebruik oordopjes of watjes met vaseline in het oor om uw oren tegen water te beschermen;
  • Komt het zwemmersoor steeds terug bij gebruik van gehoorapparaten? Laat dan de audicien eens meekijken. Wellicht past het gehoorapparaat niet helemaal goed;
  • Merkt u dat uw huid op bepaalde cosmetica reageert, gebruik deze dan niet meer.

Bekijk onze behandelingen voor:

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Voor het inplannen van een eerste afpraak na een doorverwijzing door uw huisarts adviseren we je om in te loggen op mijnbergmanclinics.nl (via de knop Verwijsnummer). 

Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl